Cum raspund la reactiile copilului meu?

/ / Modificat: 2006-02-09
Cum raspund la reactiile copilului meu?
Intrebare:

- Am un baiat de 3 ani (i-a implinit pe 19 decembrie) si cateodata, dar din ce in ce mai des in ultimul timp, tipa, pur si simplu. Cand e fericit tipa, cand nu e ascultat tipa, cand nu i se face pe plac sau fara motiv (cred eu), tipa. Merge la cresa din septembrie, dar de fiecare data cand il duc spune ca nu vrea si se tine strans de mine, trebuie sa folosim si eu si educatoarea tot felul de trucuri sa-l convingem sa-mi dea drumul si sa se duca la grupa lui. Cand ma duc dupa-amiaza sa-l iau, nu mai vrea sa plece, ma rog de el sa mearga, sa-l pot imbraca. Asta e o alta problema - alerg prin casa dupa el ca sa-l imbrac, il imbrac cu forta, indiferent ca trebuie sa sa merga la cresa, la joaca sau in vizita la bunici(desi zice ca-i place foarte mult la ei). O alta problema pe care o am cu el este ca musca, se bate cu copiii de la cresa si cateodata mai da si in mine si-n tatal lui. I-am explicat ca nu e frumos sa se bata sau sa loveasca oamenii mai mari, in special parintii, i-am aratat semnele care le lasa pe mine (vanatai care nu sunt facute de el dar pe care i le arat ca sa se cumintesca), pare ca intelege pe moment dar dupa 5, 6 zile incepe iar. In rest e un copil destept, stie o gramada de poezii, stie ce e acela un triunghi, patrat, cerc, stie sa numere pana la 13 si in romana si in engleza si germana, stie deja unele cifre, s-ar juca pe calculator non-stop daca l-as lasa (cu greu reusesc sa-l iau de la calculator - dar a inceput deja sa intrebe daca are sau nu voie la calculator), nu face crize daca nu-i iau nu stiu ce jucarie.

Raspuns:




 

Inteleg ca micutul vorbeste suficient de bine ca sa te poti intelege cu el si ma intreb daca vorbesti cu el despre toate aceste lucruri. Daca il intrebi ce nu-i place la cresa sau ce ii place. Ce ar prefera sa faca in loc sa se imbrace pentru a merge la plimbare etc. Cred ca ar putea spune cate ceva...

Spui ca stie foarte multe lucruri si-mi dau seama ca esti mandra de achizitiile lui si tocmai de aceea comportamentele care nu ti se par "in regula" (tipatul, muscatul, plansul, evitarea imbracarii etc) par sa te ingrijoreze mai tare, fiind in contradictie cu "partile bune".

Ceea ce as vrea sa-ti spun este ca in orice moment, prin orice gest, cuvant, tipat, joc sau desen, copilul spune cate ceva. Fii sigura ca se bate sau musca pentru ca are un motiv. Nu o face "din rautate" sau ca sa faca altfel de cum i-ai spus ca "este frumos".

De asemenea, invinovatirea lui cu vanataile de pe tine pe care nu le-a produs el nu duce la nimic bun. Oare tu cum te simti atribuindu-i o vina pe care nu o are?

Singura sugestie pe care ti-o pot face fara sa vad copilul si sa vorbesc cu el,  este sa incerci sa afli ce "spune" el prin toate aceste manifestari si nicidecum sa te axezi pe "dezvatare", pe pedeapsa sau pe dezaprobare.

Poate ca la 3 anisori este inca prea mic ca sa intrebe ce are voie si ce nu, sa respecte atatea reguli, poate uneori sunt prea multe sau prea grele desi el este un copil destept. Sa nu uitam niciodata ca este mititel la 3 ani si ca scopul lui nu este sa-si supere parintii sau educatoarea ci cu totul altul, pe care nu avem sansa de a-l afla decat daca aplecam urechea mult de tot pana reusim sa auzim ce spune sau sa avem rabdare pana ce invata sa spuna ce simte.

Anca Munteanu,

specialist in psihologia copilului

Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie

Str. Cpt. Pavel Zãgãnescu, nr. 5, sc. 1, et. 2, sec. 6, BucureSti (zona Regie)

Telefon:

021 316 26 94 (13-21); 021 316 26 82 ( 9-13)

0722 453 609 / 0742 043 388

Mail: centrupsihologie@gmail.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre