Copilul meu se plictiseste! Ce e de facut?

/ / Modificat: 2018-03-23
Copilul meu se plictiseste! Ce e de facut?

“Mami, m-am plictisit!”, spune cel mic. Iar mama nu mai stie ce sa faca si cu ce sa mai incarce programul copilului: cursuri de balet sau de calculator, inot, fotbal sau poate una-doua limbi straine. Totul pentru ca micutul sa aiba un program cat mai incarcat si sa nu aiba timp liber. Si daca se plictiseste si asa, in timpul pe care il petrece cu mama si cu tata? De cele mai multe ori parintii “rezolva” problema apeland la mobile, console sau tablete.

Cat de sanatos este ca un copil sa se plictiseaca? Cat de sanatos este ca un parinte sa intervina si sa ii structureze mereu programul celui mic?

La ce e buna plictiseala?

Adevarul este ca micutii au nevoie si de un program nestructurat. O perioada de timp libera in care sa faca ce vor, de care sa fie responsabili si sa il gestioneze asa cum vor. In acest fel invata, pe termen lung, cum sa isi faca singuri un program, cum sa isi imparta timpul intre diverse activitati. In plus, in acest fel, copiii devin responsabili de propria lor stare si motivati sa aiba grija de ei.

In plus, timpul nestructurat, lasat la latitudinea copiilor, le da ocazia sa intre mai bine in contact cu ei insisi, cu emotiile si trairile lor. Astfel ca timpul in care “ma plitisesc” poate devein timp in care “ma cunosc”.

Mai mult, contactul cu propria lume interioara ii deschide copilului portile catre creativitate si fantezie.

De aceea este bine ca atunci cand copilul se plitiseste sa fie incurajat sa se gandeasca singur ce poate sa faca, sa intieze contacte cu alti copii, sa creeze povesti sau sa inventeze jocuri.

Ce se ascunde in spatele plictiselii?

De multe ori, atunci cand are nevoie sa fie in contact cu parintele si sa isi doreasca sa petreaca timp alaturi de el, copilul poate invoca “plictiseala”. Stie ca in felul acesta primeste sigur atentia parintelui.

O serie de studii au aratat ca micutii care folosesc mult telefoanele si tabletele se plang de plictiseala atunci cand nu le mai au cu ei. De asemenea, Atunci cand cel mic se tot plange de plictiseala, este posibil sa nu aiba cu cine sa se joace. Sau este obisnuit ca tot timpul lui sa fie extrem de planificat, si sa nu stie ce sa faca cu “timpul liber”.

Ce poti face cand copilul se plictiseste

Expertul in parenting Laura Markham recomanda ca atunci cand copilul spune ca se plictiseste sa ii acorzi cateva minute atentia ta, pentru a vedea exact ce se intampla cu el. De asemenea, il poti incuraja sa isi creeze un loc special (poate fi o cutie sau un borcan) in care sa puna biletele cu activitati pe care le poate face cand e plictisit.

Si, este bine sa retii ca, daca iti petrecti timpul distrandu-ti copilul, el nu va invata nicioadata cum sa se distreze (sau sa se simta bine) singur!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Plictiseala copii

Articole recomandate

Citeste si despre