Ai un copil extrem de activ? Iata ce poate transmite agitatia lui

/ / Modificat: 2017-11-29
Ai un copil extrem de activ? Iata ce poate transmite agitatia lui

Unii copii nu stau locului aproape deloc. Sunt extrem de activi, energici, iubesc miscarea si nu suporta sa stea in banca sau sa stea nemiscati nici macar doua-trei minute. De cele mai multe ori, educatorii sau invatatorii se grabesc sa spuna ca un astfel de copil "are ADHD".

Ce poate indica agitatia copilului in afara de ADHD, vei afla in cele ce urmeaza.

"Avem un copil energic"

Agitatia poate fi un semn ca micutul este un copil energic ("spirited child", in limba engleza). Cum se comporta dincolo de agitatie? Ce nevoi are un astfel de copil?

Un copil energic poate fi extrem de galagios si poate trai totul cu o intensitate extrem de mare. De exemplu, o cazatura usoara poate fi perceputa de un astfel de copil ca fiind extrem de dureroasa. Si, evident, va fi traita ca atare. Si emotional, copiii energici traiesc totul foarte intens, de aceea contactul cu prea multe persoane ii poate obosi si ii poate agita extrem de mult. Sunt perceputi ca neavand stare, pentru ca se fataie, se misca, fac tot timpul ceva cu mainile. Sunt extrem de independenti si isi doresc sa incerce singuri. De aceea multa lume ii vede ca fiind incapatanati. Pot fi usor distrasi de diversi stimuli din exterior si astfel dau impresia ca nu sunt atenti. In plus, suporta greu schimbarile si au nevoie de timp ca sa se adapteze.

Expertul in parenting Laura Markham recomanda parintilor care au copii energici sa ii educe responsabilizandu-i foarte mult si punandu-i sa faca alegeri si sa ia decizii singuri.

Copilul poate fi supradotat

Un copil supradotat se aseamana din perspectiva comportamentului destul de mult cu un copil energic. Este adevarat ca nu toti copiii cu o inteligenta superioara sunt agitati. Unii pot fi extrem de timizi, retrasi si sa nu iasa cu nimic in evidenta. Copiii supradotati activi pun multe intrebari, sunt incomozi, pot deveni chiar obositori. La fel ca si copiii cu ADHD, nu au rabdare sa stea in banca si simt nevoia sa se miste mult. Ba chiar sa faca mai multe lucruri deodata.

De asemenea, unii dintre ei pot fi interesati in mod exclusiv doar de un anumit domeniu (de exemplu, pestii oceanici) si pot fi dezintersati, ba chiar plictisiti, de tot ceea ce invata la scoala. Atunci cand sunt interesati de ceva, pot dedica ore in sir acelui domeniu.

Pentru a afla daca copilul tau are o inteligenta superioara este necesar sa il duci la cabinetul unui psiholog clinician pentru o evaluare. Evaluarea psihologica consta in aplicarea un test psihologic de masurare a IQ-ului.

Tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie

Mai degraba cunoscuta ca ADHD, aceasta tulburare contine doua elemente: instabilitate, labilitate, neliniste (exprimate prin miscare) si neatentie (incapacitatea de a mentine atentia cat dureaza o activitate). Un copil cu ADHD este implusiv, neatent, nu isi astepta randul, nu are rabdare, vorbeste mult, rade zgomotos, poate folosi cuvinte murdare, este intr-o permanenta miscare.

In ultima perioada, numarul copiilor care primesc diagnosticul de ADHD este in crestere. Iar factorii de risc care duc la aparitia acestei tulburari sunt prezenta unui program prea incarcat cu activitati in viata copilului si absenta unui program pentru orele de odihna si somn.

In cazul acestor copii, diagnosticul este stabilit de medicul psihiatru, care prescrie si tratament medicamentos.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Energie Adhd copii Temperament copii Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre