Personalitatea copilului in functie de simtul dominant

/ / Modificat: 2010-11-22
Personalitatea copilului in functie de simtul dominant

Toti copiii se dezvolta cu o anumita trasatura dominanta care se reflecta in toate experientele lor cu lumea inconjuratoare si mai ales in relatiile cu celelalte persoane. Simtul dominant al copilului te ajuta sa il intelegi mai bine! Afla daca este un copil tactil, auditiv,olfactiv sau vizual si cum trebuie sa te porti cu el!

Copilul tactil

Copilul tactil este unul pragmatic, orientat spre actiune si se exprima mai mult prin gesturi fizice. Ei nu sunt orientati spre comunicarea emotiilor si a trairilor. Sunt genul care atunci cand sunt nervosi si furiosi arunca cu lucruri si lovesc sau cand sunt fericiti sar in sus de bucurie, adica se exprima comportamental.

Cum sa te porti cu el?

Trebuie sa fii mereu pregatita sa fii chemata la gradinita sau sunata pentru ca micutul tau a mai lovit pe cineva sau a facut vreo boacana. Incercarile de a discuta cu el despre aceste subiecte nu vor avea efectul scontat.

Trebuie ca atunci cand are un acces de furie sa vii cu o "replica" a comportametului. Incearca sa il gadili sau sa ii starnesti rasul pentru a-l scoate din acea stare tensionata. Daca nu merge nici astfel si nici cu vorba buna sa il calmezi cand e furios, lasa-l singur o perioada. Pleaca din incapere. Copiii care au simtul tactil dominant urasc sa stea singuri. Aceasta reactie a ta il poate ajuta sa vina la sentimente mai bune.

Prescolarii invata si raspund cel mai bine la anumite sarcini daca acestea implica lucruri tangibile. De exemplu, daca vrei sa il inveti numere, nu i le arata sau pronunta, pentru ca nu le va retine la fel de bine ca atunci cand i le prezinti sub forma de cuburi sau de alte obiecte pe care sa le atinga.

Copilul vizual

La micutul care are simtul vizual dominant lucrurile par mai simple: ceea ce ii pui in fata ochilor va si invata! El invata uitandu-se in jurul lui si imitand gesturi si actiuni. Copilul vizual invata cel mai repede sa scrie si sa citeasca. Sunt cei care cresc fiind atenti la detalii. De exemplu, ei isi vor organiza jucariile in functie de marimi, culori etc.

Cum sa te porti cu el?

Supararile si accesele de furie ale acestui tip de copil sunt dramatice, extrem de expresive si cu lacrimi de crocodil. Personalitatea acestui copil este extrem de sensibila. Este un copil emotional.

Daca vezi ca plange foarte tare, ofera-i o distractie vizuala: o jucarie multicolora sau alte lucruri care sa ii distraga atentia.

De asemenea, daca te supara si nu te intelegi cu el, pur si simplu ignora-l o perioada scurta de timp. Vizualii urasc sa nu aiba audienta careia sa i se adreseze.

La copiii mai maricei, de varsta prescolara, este important sa te axezi pe elemente vizuale atunci cand incerci sa ii inveti ceva: felicitari, carti cu imagini, desene etc.

Copilul olfactiv si "gustativ"

Copiii olfactivi sunt adesea asociati cu cei care au simtul gustativ dominant. Ei sunt personalitatile care se adapteaza cel mai bine laturii emotionale a lumii. Copilul cu aceste simturi este intuitiv. De asemenea, da dovada de senisbilitate si reactioneaza rapid la zgomote, lumini, gusturi si mirosuri puternice.

Cum sa te porti cu el?

Pentru ca micutii oflactivi si gustativi sunt emotionali, ei au nevoie intotdeauna de asigurari din partea ta. Ei trebuie sa stie ca sunt iubiti si apreciati indiferent de boacanele pe care le fac. Nu trebuie sa ii spui niciodata ca nu il mai iubesti sau sa folosesti in conversatiile directe cu el atribute ce l-ar putea face sa se simta neapreciat.

Cand vorbesti cu el despre diverse subiecte, evidentiaza-i si partile bune ale unor lucruri rele. Cand ii vorbesti despre lucruri negative, foloseste-te de tot ce ai in dotare pentru a "umaniza" conversatia si pentru a-l asigura ca nu trebuie sa i se intample sau sa pateasca el asa ceva.

Copilul auditiv

Asa cum banuiesti deja, copilul auditiv este cel orientat spre sunete si spre interpretarea lor. Ei reactioneaza la tonalitatile diferite ale vocii oamenilor si la zgomot. Ei sunt cei care spun lucrurilor pe nume. Verbalizeaza tot ceea ce simt. De exemplu, atunci cand este furios, in loc sa arunce cu ceva in jur, el incepe sa tipe foarte tare si sa planga zgomotos.

Cum sa te porti cu el?

Copiii auditivi sunt cei cu care comunici cel mai usor. Muzica este instrumentul de invatare si educare pe care il poti folosi cu succes in invatarea micutilor auditivi. Ei vor rezona la invatarea alfabetului, numerelor sau a altor lucruri daca i le spui tare si raspicat sau daca le pui pe note muzicale.

Prescolarii retin cel mai bine informatii atunci cand li se citeste, ei facand legatura intre sunet si forma caligrafica a lui. Foloseste-te de cuvinte, de povesti si de muzica pentru a-ti educa si dezvolta copilul in mod armonios.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Personalitate copii Simturi bebelusi Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre