Cum raspund la problemele de comportament ale copilului meu?

Intrebare:

- Am un baiat de 2 ani si 5 luni. Este nascut in zodia berbecului. Ii dau voie sa exploreze peste tot, sa incerce tot ce isi doreste....cu o exceptie - sa nu-i faca rau. In general asculta si pare ca intelege, dar are momente, rare, in care explodeaza atat de tare incat ne sperie. De exemplu: trebuie sa plece din parc la pranz sau sa mergem la culcare sau si mai rau suntem in magazin si nu putem pleca pana nu luam o masinuta. Nu mare, nu scumpa, sa aiba 4 roti si e multumit! De ce tipa si da din picioare in astfel de momente?! Oricat am incercat, nu-mi dau seama care ar fi acel element comun acestor momente pentru a-l putea elimina! Nu face doar cu noi asa, ci si cu doamna cu care sta. Nu cred ca e vorba doar de alint, chiar daca il iubim mult si ii aratam mereu asta, tot noi suntem cei care il mustruluiesc atunci cand greseste sau face rele!

Raspuns:

In  cresterea si educarea unui copil este importanta o atitudine permisiva ce va permite copilului explorarea diversitati stimullilor ce il inconjoara, dar tot la fel de necesara este si impunerea unor limite in anumite situatii. In situatiile expuse mai sus ma intreb cum reactionati dvs. sau doamna care il ingrijeste pe baietel? Ii faceti pe plac si in final obtine el ceea ce si-a dorit, mai mult timp in parc, amanarea somnului sau masinuta?  

In demersul dvs. de a va da seama de ceea ce se intampla cu copilul dvs. urmariti si acest model creionat chiar daca dvs. nu considerati si problema rasfatului copilului ca intervenind aici.  Din cele scrise de dvs. inclin sa cred ca acest comportament "exploziv" al copilului apare atunci cand nu ii sunt satisfacute pe deplin cerintele, comportament ce are menirea de a va determina sa i le acceptati.

El repetand astfel comportamente si dvs. acceptandu-i-le si satisfacandu-i cerintele nu faceti decat sa-i intariti acest comportament si sa-i cresteti convingerea copilului ca acest mecanism functioneaza. Daca la astfel de cerinte ii raspundeti favorabil la ceea ce el cere, ce se va intampla cand nu puteti sub nici o forma sa-i satisfaceti o anumita dorinta?

De dorit ar fi sa intrerupeti acest cerc si sa impuneti cateva limite copilului. De aceea stabiliti bine dinainte ceea ce aveti de facut in ziua respectiva, cat timp petreceti in parc, ce cumparati din magazin sau ora de culcare si mentineti ferm cele afirmate in ciuda insistentelor copilului sau a manifestarilor sale. Numai invatandu-l pe cel mic si posibilitatea refuzului la dorintele sale puteti descuraja si dezinvata comportamentele catalogate de dvs. ca si explozive.

Este importanta in dezvoltarea copilului recompensarea sa, insa recompensarea trebuie sa survina unui comportament pozitiv sau unor succese in activitati si nu ca modalitate de a linistii copilul atunci cand nu face ceea ce ar trebui.

Mult succes!

Clara Monica Craciun,

psiholog
Clinica Psihosolutions.

www.psihosolutions.ro


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul