Cum convingi copilul sa mearga seara la culcare?

/ / Modificat: 2017-09-01
Cum convingi copilul sa mearga seara la culcare?

Odata ce scapi de patutul de bebelus si faci tranzitia copilului la pat normal, trebuie sa te astepti la o serie de reactii neplacute din partea lui - plansete, tipete si refuzuri ale lui de a merge la culcare sau de a ramane in acel pat. Este important sa acorzi atentia necesara si sa ai rabdarea de a-l educa pe copil sa adoarma singur, in patul lui, la ora la care este stabilit in program, inca de la bun inceput. Iata cateva idei care te pot ajuta!

Vorbeste cu el si foloseste-te de exemple pe intelesul lui!

Copilul tau trebuie sa inteleaga ca a ajuns la o varsta la care intervin cateva schimbari in camera lui si alegerea unui pat nou, dar nu si in programul obisnuit de somn. Chiar daca are alt pat, trebuie sa respecte acelasi program.

In cazul in care nu sta in pat si vine mereu peste voi, explica-i ca este important sa adoarma la ora la care ati stabilit. Daca nu o face, si tu vei fi nevoita sa ii amani programul de joaca sau plimbarea in parc de a doua zi cu acelasi numar de minute cu care o face el in acea seara. Intreaba-l cum se simte in privinta asta si daca este de acord!

De asemenea, explica-i ca daca nu doarme suficient, a doua zi va fi obosit si nu va avea aceeasi putere de a se plimba cu rolele sau bicicleta atat de mult pe cat ar vrea sau ca nu va castiga la leapsa cand se va juca cu ceilalti, deoarece nu are suficienta energie.

Ajuta-l sa-si personalizeze noul patut!

Foto: mommahelps.com

E posibil ca micutul inca sa tanjajeasca dupa patutul de bebelus, probabil singurul pe care l-a cunoscut in viata lui.

Pentru a face trecerea mai usoara si pentru a se obisnui mai repede cu el, ajuta-l sa il personalizeze - sa il coloreze, sa ii ataseze jucarii etc. Eventual alege-i o saltea la fel de confortabila ca cea pe care o avea in vechiul patut etc. In acest fel se va familiariza si obisnui mai bine cu noua achizitie.

Nu ii pune televizor sau calculator in camera!

Sunt surse de distragere a atentiei de la somn, chiar daca ora este destul de tarzie. Nici jucariile preferate, de care micutul pare ca nu se mai satura, nu trebuie lasate in camera la-ndemana lui.

In plus, aceste jucarii, pentru care copilul a facut o pasiune pot deveni "arma" ta ascunsa. Cu cat se revolta mai mult si nu sta cumintel in pat, cu atat ii poti limita accesul si timpul de joaca cu acele jucarii.

S-ar putea sa nu ii convina sa nu mai puna deloc manuta pe jucarii a doua zi. La fel poti proceda si cu activitatile lui preferate de joaca (bicicleta, role, joaca in parcul de distractii etc.).

Nu zabovi prea mult in camera lui!

Seara, inainte de culcare, limiteaza cat poti de mult sederea ta acolo. Fa-o doar pentru a-i citi povestea sau pentru a-i spune noapte buna.

Cu cat stai mai mult cu el, cu atat va tanji mai mult dupa prezenta ta si va face un acces de furie daca pleci. Trebuie sa invete sa stea si sa adoarma singurel.

Fii perseverenta si ferma in aplicarea regulilor!

Probabil ca deja l-ai obisnuit pe micut cu ce inseamna si cum se aplica regulile. Copilul va avea tendnta sa forteze limitele si sa apeleze la toate formele de santaj pe care le cunoaste pentru a te indupleca sa il mai lasi la calculator sau sa se joace putin.

Ramai pe pozitii si nu ceda nici la insistente, dar nici la plansetele lui. Programul e program si trebuie respectat, indiferent de situatie. Iar micutul tau trebuie sa inteleaga ca trebuie respectate niste reguli, indiferent de vointa lui, altfel, ar putea aparea repercusiuni grave.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ora culcare copii Somn copii Program somn copii Rutina somn copii Televizor copii

Articole recomandate

Citeste si despre