Copil dependent de mama

Intrebare:

- Am un copil adoptat (de cand el avea 3 ani si 8 luni) si de atunci ne chinuim cu el. Este foarte agitat, am fost cu el din medic in medic, a luat si tratament neuroleptic, acum merge la inot. Cand trebuie sa plec la servici si el la scoala, nu vrea sa se desparta de mine; este foarte posesiv. Mentionez, pe 18 Noiembrie implineste varsta de 8 anisori. Ce imi sugerati?Temele nu le face singur, doar cu mine, la scoala nu vrea sa mearga cu altcineva decat cu mine. Care este problema?

Raspuns:

Cele cateva randuri trimise de dvs. nu sunt suficiente pentru a va raspunde exact la intrebare, insa se poate ca agitatia excesiva sa descrie un copil hiperchinetic. Nu stiu ce anume v-au spus acei multi medici care l-au vazut pe copil insa fata de o consultatie directa a copilului nu ma pot pronunta mai exact.

In ceea ce priveste acea latura posesiva a sa manifestata fata de dvs. ea poate masca o teama a copilului de abandon. In mintea copiilor mici in general apar astfel de temeri, temeri mult accentuate in cazul copiilor cu o istorie de abandon. Datorita despartirii de familia biologica sau datorita vietii instituionalizate, daca a fost cazul, copilul este posibil sa dobandeasca o astfel de neliniste, de teama de a nu ramane iarasi fara parinti.Evitati sa spuneti in fata copilului ceva ce i-ar putea intari aceasta teama de abandon si pe cat posibil asigurati-l de iubirea si de permanenta dvs. in viata sa. Va recomand sa vorbiti deschis cu copilul dvs, la varsta de 8 ani copilul isi poate identifica o serie de trairi emotionale si de aceea in incercarea dvs. de a va da seama de ceea ce se intampla va puteti ajuta de ceea ce el a observat.

Explicati-i copilului ca despartirea de dvs. este doar una temporara  si utilizati in acest sens repere temporale fixe, spuneti-i la ce ora reveniti si cand va vedeti cu el, iar pe parcursul zilei mentineti un contact telefonic cu copilul pentru inceput.

Mult succes!

Clara Monica Craciun,

psiholog
Clinica Psihosolutions.

www.psihosolutions.ro

Cauti un raspuns la problemele copilului tau?  Adreseaza si tu o intrebare!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:


Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul