Copiii sunt influentati de comportamentul parintilor?

/ / Modificat: 2011-10-20
Copiii sunt influentati de comportamentul parintilor?

Responsabilitatea parintelui fata de copil este imensa atunci cand te gandesti cat de multe invata micutii de la parinti. Copiii ai caror parinti fumeaza sau beau deprind aceste obiceiuri ca pe ceva perfect normal, a demonstrat un studiu american recent. Cand li s-a dat ocazia sa umple un mic cos de cumparaturi dintr-un supermarket de jucarie pentru o papusa, copii ai caror parinti beau sau fumeaza au ales tigarile si alcoolul mult mai des decat cei care nu au fost expusi la aceste vicii.

Factori care influenteaza comportamentul copiilor

Factorii care influenteaza profund comportamentul copiilor nu se limiteaza insa la exemplul parintilor, ci includ si:

  • mostenirea genetica si nivelul hormonal;
  • mediul;
  • mass-media;


Dintre factorii importanti, cel putin doi pot fi controlati de tine. Mediul pe care il oferi copilului si exemplul tau ca parinte pot influenta semnificativ comportamentul micutului tau, dar si ceilalti factori pot avea un impact la fel de mare in unele situatii.

Chiar daca alegerile micutului tau nu depind intotdeauna de exemplul si mediul pe care i le-ai oferit, parintii nu se pot resemna cu privire la rolul lor in dezvoltarea micutilor.

Foto: tobacco-news.net

Convingerile formate in copilarie

Rolul parintilor poate fi insa mai mare in a ajuta copii sa-si formeze convingeri corecte. Exemplul parintelui este deosebit de important atunci cand incerci sa-l inveti pe micutul tau sa evite alimentele cu continut nutritiv sarac sau sa nu-i raneasca pe cei din jur.

Daca iti pastrezi calmul in situatii de criza si daca nu renunti la maniere niciodata, copilul tau are sanse mai mari de a deprinde aceste convingeri ("Trebuie sa multumesc frumos atunci cand primesc un cadou") si nu doar de a invata mecanic reactia corecta in diferite situatii.

Exemplul personal ramane o unealta importanta a parintelui. Chiar daca nu se poate calcula un procent prin care comportamentul tau iti influenteaza copilul, efectele sunt evidente in timp.

Responsabilitatea parintelui nu trebuie insa nici exagerata, iar atunci cand copilul tau deprinde alte obiceiuri decat cele pe care le doreai pentru el, accepta si influenta celorlati factori importanti asupra comportamentului copilului tau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Influenta Parinti Comportament copii Copii care imita

Articole recomandate

Citeste si despre