10 semne ca esti prea stricta in disciplinarea copilului

/ / Modificat: 2012-09-16
10 semne ca esti prea stricta in disciplinarea copilului

 

Disciplina si educatia copilului reprezinta cartea de vizita a oricarui parinte. Vrei sa ai un copil care sa se poarte civilizat si care sa cunoasca bunele maniere, dar cu ce pret? Masurile stricte si agresive de disciplinare conduc la formarea unui copil anxios, timid, fara incredere in propriile forte si cu o imagine de sine scazuta. Iata care sunt semnele care arata ca esti prea stricta!

Stabilesti prea multe reguli

Regulile sunt esentiale in educarea copilului, insa nu in exces. Iti vei da seama ca ai exagerat daca ai creat un set de reguli atat de amplu incat nu reusesti sa pui in aplicare nici macar o mica parte din ele cu micutul tau. Specialistii sfatuiesc sa stabilesti reguli mai putine, clare si consistente si sa incerci sa le impui in mod repetat pana cand copilul le invata.

Regulile depasesc atributiile tale parentale

Parintii trebuie sa stabileasca reguli pentru multe aspecte ale vietii copilului legate de scoala, siguranta, morala, comportament etc. Insa nu este necesar sa intervii in aspectele personale, de gust ale copilului. De exemplu, nu este indicat sa ii impui sa studieze pianul daca el vrea sa invete sa cante la chitara. Sunt decizii care tin de preferintele si gustul copilului pe care ar trebui sa i le lasi lui. Este adevarat ca daca copilul alege sa asculte muzica cu influente negative (injurii, conotatii sexuale) este indicat sa il determini sa isi schimbe preferintele, insa nu prin a-i impune asta, ci in a vorbi cu el despre subiect.

Amenintarile depasesc anumite limite

Atunci cand il ameninti ca ii vei distruge toate jucariile sau ca il arunci pe geam daca nu se potoleste nu faci decat sa inaintezi amenintari "goale" care evident ca nu se pun in practica si sa il ingani pe copil sa se poarte si mai urat.

Iubirea pentru copil pare a fi mereu conditionata de ceva

Atunci cand conditionezi iubirea de un anumit comportament pe care il astepti de la copil il inveti gresit despre sentimentul de iubire si semnificatia lui. Iubirea pentru el e una, disciplina e alta. Tine-le separat! Nu ii spune niciodata "mami te iubeste doar daca iti pui toate jucariile din casa la locul lor!"

Nu ai grija la cuvintele pe care le folosesti

Nu conteaza numai modul in care o spui, ci si cum o spui. O voce calma si calda poate rezolva multe, insa si continutul este foarte important. Foloseste cuvinte adaptate varstei copilului si nu ii aduce niciodata injurii sau jigniri, nici macar "prostut", "fraier" etc.

Esti ca un politist: mereu sa verifici, sa institui reguli si sa ii amintesti ce trebuie sa faca

Este adevarat ca micutii invata o regula doar daca ea este repetata constant, insa nici sa fii ca un politist nu este bine. Nu il critica non-stop si nu iti consolida relatia cu el bazandu-te doar pe astfel de replici acide si autoritate, neglijand alte aspecte ale relatiei dintre parinte si copil.

Copilul nu mai vorbeste cu tine

Daca observi ca micutul tau vorbeste din ce in ce mai putin cu tine despre lucrurile cu adevarat importante: probleme, griji, greutati etc., acesta poate fi un semn ca poate esti prea stricta cu el si ca a prins frica de tine. Pastreaza o linie de comunicare deschisa cu el si asigura-l ca poate sa iti spuna orice il ingrijoreaza fara sa ii fie teama!

Copilul nu isi mai aduce prieteni acasa

A existat o perioada in care casa era plina de copii. Daca observi ca micutul evita sa isi mai aduca prieteni acasa, acesta ar putea fi un semn de intrebare in legatura cu metoda disciplinara prea stricta pe care ai adoptat-o. Daca copiii stiu ca sunt criticati mereu (si mai ales de fata cu altii), ca li se amintesc mereu regulile casei si ca nu au voie sa faca prea multe lucruri, acestia nu isi vor mai invita prietenii.

Suprasoliciti copilul si nu mai are timp de relaxare

Copiii au nevoie de timp pentru ei insisi si mai ales pentru joaca. Nu ii umple programul de zi cu zi numai cu activitati educative uitand ca acestia trebuie sa se si distreze si sa se relaxeze. Gaseste un echilibru intre activitatile educative si timpul de joaca al copilului!

Ii interzici aproape orice

Renunta la "nu ai voie asta", "nu ai voie aia" pentru ca nu este un mod eficient de educare si disciplinare a copilului. Nu ii interzice aproape orice initiativa, chiar daca nu pare cea mai potrivita. Atata timp cat siguranta nu ii este pusa in pericol il poti lasa sa greseasca. Asa invata cel mai bine sa fie responsabil. Iar daca trebuie sa ii refuzi ceva explica-i mai degraba motivele pentru care nu poate sau ar fi periculos sa faca ceva sau ofera-i alternative.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Disciplina copii Stabilire reguli copii Comportament copii Educatie copii Bune maniere copii Copil suprasolicitat Crestere copil

Articole recomandate

Citeste si despre