10 secrete despre cresterea fetitelor

/ / Modificat: 2016-11-21
10 secrete despre cresterea fetitelor

Ti-ai dorit mereu o fetita pe care sa o imbraci ca pe o printesa si sa ii impletesti parul. O fetita cuminte, care sa stie mereu ce sa spuna, cand sa spuna si cum sa se poarte adecvat in orice situatie. O copila care sa se transforme mai tarziu intr-o femeie echilibrata, increzatoare in propriile forte si admirata de toti. Daca acesta este visul tau, nu uita ca a creste o fetita presupune in primul rand sa tii cont de personalitatea ei si de nevoile sale de formare si dezvoltare.

Invinge stereotipurile

Nu, nu se rezuma totul la roz, rochite cu volane si jocul cu papusile. Acestea sunt doar stereotipuri de gen. Gandeste-te la propria ta garderoba, cu siguranta ai haine diferit colorate, de la rochii pana la camasi, pantaloni si bluze in stiluri diferite. Invat-o si pe micuta ta sa descopere placerea de a purta diferite articole vestimentare, de culori diferite. In timp, isi va forma propriile preferinte, in functie de ceea ce o atrage mai mult.

Evita sa ii transmiti idei preconcepute, de genul “fetitele trebuie sa se poarte si sa arate ca niste printese”. Nu e nimic in neregula cu o fetita careia ii place sa bata mingea, sa se imbrace in pantaloni sau sa se joace cu masinutele. Cu cat experimenteaza mai multe jocuri, cu atat isi va dezvolta abilitatile sociale si emotionale. In plus, va creste ferita de prejudecati si de riscul de a dezvolta blocaje emotionale.

Invat-o sa se respecte ca persoana

Majoritatea parintilor au tendinta sa isi educe fetitele in ideea ca trebuie sa fie mereu atente la nevoile celorlalti. Sa fie blande, sa nu se enerveze si sa sara mereu in ajutor. Acest spirit de sacrificiu, transmis in special de catre mame, nu are cele mai benefice efecte asupra dezvoltarii emotionale a fetitelor.

Pentru a deveni o femeie echilibrata, fetita ta trebuie sa invete sa isi asculte propriile nevoi si sa se respecte pe ea insasi. Cea mai buna modalitate de educare in acest sens este sa incepi cu tine insati: acorda-ti timp liber pentru nevoile tale. Respecta-te ca femeie si sustine-ti opiniile cu argumente. Daca tu ai insa tendita sa te sacrifici mereu pentru familie, cu siguranta va prelua si ea acelasi tipar. Aminteste-ti ca tu esti oglinda fetitei tale: ea imita ceea ce faci tu, iar atitudinea ta este un model pentru ea.

Nu-i cenzura trairile negative

Invat-o sa-si identifice corect trairile si sa-si exprime in mod adecvat sentimentele, pentru a nu acumula frustrari emotionale. Daca ceva o revolta, nu-i refuza dreptul de a-si exprima supararea. Da-i de inteles ca esti oricand dispusa sa o asculti, sa o sustii si sa cautati impreuna solutii de rezolvare a problemelor.

Desigur, acest lucru nu presupune sa o incurajezi sa se dezlantuie de fiecare data cand are un acces coleric. Daca emotiile negative o coplesesc, las-o mai intai sa se linisteasca apoi discuta cu ea calm despre ceea ce a determinat-o sa aiba reactia respectiva. Explica-i ca exista o diferenta intre exprimarea furiei intr-un mod constructiv si scaparea nervilor de sub control.

Daca fetita ta are un temperament coleric, sportul o poate ajuta sa-si consume energia intr-un mod adecvat. In plus, o va ajuta sa capete o disciplina mentala pe care sa o aplice si in situatiile conflictuale, nu doar in competitiile sportive.

Incurajeaz-o sa fie independenta

Nu doar baietii trebuie sa fie independenti. Si fetele trebuie educate sa se descurce singure, in anumite situatii. Incurajeaz-o inca de mica sa mearga in excursii si tabere, unde va avea ocazia sa vada ce inseamna sa fii departe de familie pentur cateva zile. Mai tarziu, daca va urma facultatea intr-un alt oras, ii va fi mult mai usor sa se adapteze traiului departe de casa.

Atentie la complimente

Totul are o masura, asa ca fii atenta cum iti dozezi afectiunea si cuvintele de lauda. Daca ii spui din 3 in 3 ore ca e frumoasa si desteapta, s-ar putea sa ii creezi o depedenta de astfel de complimente. Mai tarziu, se va astepta ca toata lumea sa o complimenteze des. Acest lucru ii poate dauna atat pe plan personal, cat si in viata profesionala. O femeie care se asteapta sa fie complimentata zilnic va avea probleme in mentiunea unei relatii armonioase si poate deveni chiar depresiva.

Ajut-o sa-i respecte pe ceilalti pentru ceea ce sunt

Fetita ta este cu siguranta tot ce ai mai scump pe lume. Este normal sa o pui mereu pe primul loc. La fel de important este sa o inveti sa ii respecte pe cei din jur si sa inteleaga ca nu este tot timpul vorba despre ceea ce isi doreste ea. Nevoile celorlalti sunt la fel de importante ca si ale ei. Invat-o sa inteleaga si sa respecte parerile si deciziile altora, chiar daca ea are alte convingeri.

Incurajeaz-o sa lege prietenii atat cu fetele cat si cu baietii

Atunci cand mergi cu ea in parc, la joaca, las-o sa interactioneze atat cu fetele, cat si cu baietii. Jocurile baietilor sunt mai dinamice, presupun mai multa miscare si mai multe interactiuni fizice. Implicandu-se atat in jocurile pasive ale fetitelor, cat si in jocurile antrenante ale baietilor, va invata sa relationeze adecvat cu toate categoriile de persoane.

Nu o proteja excesiv

Daca o pazesti non-stop, avand grija sa nu se loveasca, ii poti trasmite ideea ca este slaba si vulnerabila. Ofera-i spatiu si observ-o de la distanta. Fetita ta trebuie sa stie ca esti mereu alaturi de ea, insa trebuie sa invete sa se descurce si singura. Ofera-i afectiune si atentie, fara a fi posesiva sau hiperprotectiva.

Totodata, stabileste-i de mica o rutina clara de somn. A-i cere sa respecte niste reguli simple nu o totuna cu a fi hiperprotectiva. Pe masura ce creste, discuta cu ea despre riscurile la care se poate expune in societate si incurajeaz- sa se infromeze si singura pe marginea unor subiecte sensibile cum ar fi consumul de droguri. Puteti chiar urmari impreuna documentare sau lectura anumite articole. Cu cat esti mai informata ca mama, cu atat poti avea o atitudine mai relaxata atunci cand porti o discutie cu fiica ta.

Daca fetita ta este adolescenta si isi doreste sa iasa in oras cu prietenele, nu-i interzice aceasta nevoie de socializate doar pentru ca ti-e teama ca cineva o poate acosta. Asigura-te ca stii exact unde merg fetele, pentru a te convinge ca vor fi in siguranta. Roag-o sa respecte ora de intoarcere acasa si sa te sune, daca are nevoie sa vii sa o iei din oras. Evita sa o suni sau sa ii dai mesaje non-stop, prin care sa o intrebi daca este ok. Nu faci altceva decat sa ii trasmiti proprille tale temeri si sa ii strici distractia.

Ajut-o sa se simta unica

Sustine-i pasiunile si ajut-o sa isi descopere talentele. Nu o inscrie la gimnastica sau balet doar pentru ca aceste sporturi se afla in topul preferintilor tale sau pentru ca alti parinti procedeaza la fel cu fetitele lor. Discuta deschis cu ea despre ceea ce i-ar placea sa faca. Daca nu agreeaza ideea de sport, dar ar vrea in schimb sa picteze sau sa modeleze, inscri-o la un curs de pictura sau de modelaj.

Pasiunile fetitei tale sunt ceea ce o definesc ca persoana. Daca tu o incurajeze sa-si urmeze hobby-urile, ii intaresti increderea in talentul propriu si o ajuti sa se simta apreciata. In plus, performantele dobandite intr-un domeniu in care exceleaza o vor ajuta sa se simta unica.

Invat-o cum sa isi accepte propriile imperfectiuni

Studiile de specialitate arata ca procesul de cladire a increderii in propria persoana incepe prin asumarea riscurilor si comiterea de greseli. Nu o critica pentru ceea ce nu a facut bine. Intreab-o cum crede ea ca poate face mai bine acel lucru, a doua oara. Este cea mai buna metoda de a o determina sa invete din propriile sale greseli.

Explica-i fetitei tale ca greselile fac parte din viata. Ele sustin procesul de invatare si ajuta persoana sa evolueze. Poti sa te dai pe tine ca exemplu. Iti scapa telefonul din mana, uiti frecvent unde ti-ai pus cheile de la apartament sau ai tendinta sa uiti cartofii pe foc, pentru ca te iei cu alte treburi. Faptul ca admiti in fata copilei tale ca nu esti perfecta o va ajuta sa isi faca o imagine corecta asupra oamenilor in general si sa aiba asteptari realiste din partea lor.

Fa-ti o lista cu lucruri simple si invat-o cum sa le faca singura. De exemplu, arata-i cum se fierbe un ou sau cum se prepara o salata. Nu trebuie sa ii iasa din prima. Incurajeaz-o sa reia experimentul pana cand va fi multumita de propriul rezultat. Aceste mici exercitii practice ajuta foarte mult in cladirea increderii in propria persoana.

Ce secrete mai cunosti despre cresterea fetitelor? Care crezi ca sunt principalele diferente intre cresterea unui baietel si a unei fetite? Impartaseste-ne sugestiile tale in sectiunea Comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crestere fetite Personalitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre