Copilul tau este victima bullying-ului? Invata-l sa raspunda insultelor fara violenta

/ / Modificat: 2019-03-20
Copilul tau este victima bullying-ului? Invata-l sa raspunda insultelor fara violenta

De cate ori nu a venit copilul la tine plangand pentru ca cineva l-a facut "prost", "urat", "ochelarist", "gras", "bubos", "balbait" sau te miri cum? Te infurii si tu cand auzi, dar cum trebuie sa se simta el?

Atentie, insa, sa nu cazi in capcana de a raspunde la astfel de comportamente toxice intr-un mod la fel de toxic pentru copilul tau. Copiii imita atitudinea adultilor, iar de reactia ta depinde felul in care va reactiona si el cand i se va intampla din nou.

De-a lungul vietii orice om intalneste persoane toxice, care jignesc sau incearca sa faca rau altora prin cuvinte. Iar daca ai impresia ca esti inconjurat de astfel de oameni oriunde mergi, ca adult, inseamna ca ai uitat cate rautati ai indurat in copilarie.

Este bine stiut faptul ca pustii sunt "rai", dar asta numai pentru ca ei nu au inca filtre care sa ii opreasca atunci cand spun sau fac ceva nepotrivit. Ca adult stii cum sa eviti rautatile, insultele, stii si cum sa le faci fata atunci cand sunt indreptate catre tine, chiar daca te dor. Dar cum face fata un copil la toate acestea? Aici intervii tu, ca parinte, pentru a-l invata sa raspunda fara violenta, dar ferm, intrucat copilul nu are inca agilitatea mentala pentru a da replici care a anuleze agresivitatea altora.

Cand copilul este trist pentru ca a fost jignit de un coleg sau de un prieten la joaca, ai putea fi tentat sa ii spui sa lase capul in pamant, in loc sa raspunda, dar un astfel de comportament il face pe agresor sa se simta mai puternic si sa continue "tirul", iar "victima" se va simti si mai rau.

Fenomenul de bullying nu este prezent doar in scoli si licee, ci si in parcuri, unde ai crede ca sunt copii prea mici si prea inocenti pentru astfel de comportamente. Indiferent de varsta la care copilul tau vine la tine trist pentru ca a fost jignit sau batjocorit, invata-l ca trebuie sa aiba o atitudine demna, dar fara violenta, in fata celor care incearca sa-l "ingenuncheze" prin cuvintele lor.

6 tehnici pentru a invata copilul sa raspunda insultelor fara violenta

Ca parinte, nu poti fi mereu in preajma copilului pentru a-l feri de rautatile altora, asa ca trebuie sa invete sa se descurce singur. Agresivitatea nu este o solutie, nici metoda celui care tipa mai tare sau jigneste mai mult nu este de dorit; in primul rand pentru ca de aici se poate ajunge la bataie si in al doilea rand pentru ca nu vrei ca si copilul tau sa se transforme intr-un "bully".

Indiferenta demna este poate cea mai buna bariera in fata bullying-ului. Daca un copil insultat se intristeaza, plange sau reactioneaza violent, agresorul va fi "alimentat" sa continue, pentru ca va fi sigur ca vorbele lui si-au atins scopul de a rani si va dori sa vada pana unde poate ajunge. In schimb, o privire dispretuitoare si continuarea activitatii ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, il va dezarma.

Replicile ironice, cum ar fi "ceva mai destept nu ai putut spune?" sau "cel mai destept cedeaza" sunt, de asemenea, bariere in calea celor care sunt obisnuiti sa ii batjocoreasca pe altii. Nu trebuie sa insulti, nu trebuie sa tipi, doar sa il pui la punct si sa te situezi pe o pozitie superioara, aratandu-i ca vorbele urate nu te ating.

Zambetul este cea mai puternica arma in fata celor care incearca sa te insulte. Ei asteapta sa reactionezi negativ cand iti adreseaza un cuvant urat, in schimb un zambet ii va bloca.

"Asa, si?" este o replica in fata careia niciun agresor nu va avea replica. "Esti pitic" - "Asa, si?", "Ai pantofi urati" - "Asa, si?". O astfel de atitudine il va descuraja pe "agresor" pentru ca el nu are pregatita o continuare pentru insulta sa si, chiar daca va scorni altele noi, pana la urma se va plictisi sa primeasca acelasi raspuns si sa incerce sa raneasca.

Complimentele, chiar si cele spuse ironic, sunt foarte eficiente in fata celor care se leaga de aspectul fizic. Invata-ti copilul sa le foloseasca atunci cand altii il fac gras, lungan, pitic, "aragaz cu patru ochi". Un simplu "bine ca tu esti frumos" va fi suficient pentru a bloca "atacul".

Schimbarea subiectului este, de asemenea, o tehnica de succes. Daca un copil il jigneste, al tau poate da un raspuns care sa nu aiba nicio legatura cu ceea ce i s-a spus, ca si cum nici nu ar fi auzit, iar momentul poate fi depasit cu succes.

Poate ti se pare ca este complicat sa iti inveti copilul aceste tehnici, poate chiar nu ii vor iesi din prima, insa este nevoie de exercitiu pentru a invata cum sa reactionezi in anumite situatii. Puteti repeta acasa, simuland situatii care l-ar putea afecta la scoala sau in parc, pentru ca el sa vada ca nu este chiar atat de greu sa le faci fata.

Daca tu ai alta metoda care s-a dovedit eficienta pentru a-ti invata copilul sa reactioneze la insultele altora, asteptam sa ne povestesti despre ele.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bullying Bullying scoli Ajutor bullying Semne bully Anti-bullying

Articole recomandate

Citeste si despre