Cum iti protejezi copilul, din punct de vedere financiar, in orice situatie

/ / Modificat: 2021-08-24
Cum iti protejezi copilul, din punct de vedere financiar, in orice situatie

Stabilitatea financiara le permite familiilor sa aiba o locuinta si alte necesitati, dar si sa faca planuri pe termen mediu si lung.

Un copil vine cu responsabilitati suplimentare, iar grija pentru bunastarea lui financiara incepe inca dinainte sa se nasca. Intelegerea modului in care banii iti pot fi aliati si cum ii poti folosi in favoarea ta si a familiei tale reprezinta primul pas pentru a obtine o stabilitate financiara.

In plus, este important sa te asiguri ca prichindelul tau are parte de o educatie financiara sanatoasa, astfel incat sa faca fata cu brio provocarilor legate de bani, atunci cand acestea se vor ivi.

Protejeaza-l de consecintele situatiilor neprevazute

Viata are suisuri si coborasuri, iar incertitudinea planeaza asupra tuturor. Protejarea copiilor ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru toti parintii, iar masurile luate in acest sens sa acopere o gama larga de situatii. De pilda, este bine sa faci o asigurare de sanatate si accident pentru cel mic, astfel incat, in cazul unor situatii neplacute, copilul tau sa aiba parte de cea mai buna ingrijire medicala, indiferent de situatia financiara in care te afli in acel moment.

Totodata, exploreaza variantele de planuri de economii pentru copii. In felul acesta ai siguranta ca in situatii neprevazute ai un plan bine pus la punct si ai parte dei sprijinul nevcesar pentru a mentine stabilitatea financiara a familiei.

Ocupa-te de educatia lui financiara

Educatia financiara este esentiala pentru a-si asigura singur stabilitatea. Chiar daca nu este inca inclusa in programa scolara, este bine ca cel mic sa invete cum functioneaza banii inca de la varste fragede.

Invata-l cum sa isi gestioneze banii si cum sa economiseasca pentru a-si putea cumpara lucrurile pe care si le doreste. Totodata, ofera-i un exemplu de urmat in acest sens si nu face la randul tau cheltuieli impulsive.

Daca copilul primeste intotdeauna ce vrea, exista riscul sa traiasca cu impresia ca totul i se cuvine, sa nu stie ce inseamna cumpatarea si sa cheltuie in exces. Asadar, stabileste cateva reguli concrete cand vine vorba despre bani si ajuta-l pe cel mic sa fie educat din punct de vedere financiar.

Investeste constant in planurile lui

Un copil care are parte de experiente din arii cat mai diverse este un copil care va avea mai multa incredere in fortele proprii, va relationa mai usor cu oamenii si va gestiona mai usor unele situatii dificile. Calatoriile, cursurile de inot, gimnastica, tenis sau fotbal, precum si cele artistice (pictura, muzica, dans) il vor ajuta sa se dezvolte pe mai multe planuri si i-ar putea cladi o disciplina de viata sanatoasa, care se va rasfrange in etica lui de munca pe viitor.

Cand iti stabilesti bugetul lunar, nu ezita sa pui deoparte o suma de bani pentru activitati interesante la care sa participe copilul tau.

Asigura stabilitatea financiara a familiei

Veniturile lunare ar trebui sa asigure cheltuielile de baza ale familiei (mancare, haine, locuinta), dar si cele pentru relaxare. Pentru a-ti proteja copilul din punct de vedere financiar, este esential sa te asiguri ca banii castigati sunt suficienti pentru a-i conferi confortul de care are nevoie pentru a copilari fara griji.

Invata sa faci economii si sa elimini cheltuielile inutile. Pune deoparte banii necesari pentru asigurarea nevoilor de baza ale familiei vreme de trei luni, pentru ca, in cazul in care iti pierzi jobul, copilul tau sa nu aiba de suferit, dar si bani pentru cheltuielile neprevazute (reparatii la casa ori masina sau probleme de sanatate).

Copiii imita mult din comportamentul adultilor, de aceea este bine sa aiba modele pozitive la care sa se raporteze. Educa-l din punct de vedere financiar si ofera-i exemple de buna practica prin masurile pe care le iei pentru a oferi stabilitate familiei.

Sursa foto: Rawpixel.com/ Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Situatie financiara

Articole recomandate

Citeste si despre