Studiu: Copiii care se culca devreme sunt mai sanatosi si mai fericiti, iar parintii mai sanatosi mental

/ / Modificat: 2019-02-21
Studiu: Copiii care se culca devreme sunt mai sanatosi si mai fericiti, iar parintii mai sanatosi mental

Formarea unor rutine care tin de somnul copiilor sunt foarte importante pentru sanatatea celui mic, dar si pentru a parintilor.

Multi dintre ei considera ca, dupa ce copiii se duc la culcare, este timpul ca ei sa vorbeasca si sa aiba un moment de liniste singuri.

Un studiu realizat in Australia a urmarit, in primii noua ani, 3600 de copii prin chestionarea parintilor, la fiecare doi ani. Conform rezultatelor cercetarii, micutii care s-au culcat mai devreme (inainte de 8:30) nu au fost doar ei mai sanatosi si mai fericiti, dar si parintii lor au dovedit o sanatate mentala mult mai buna.

Ce au descoperit cercetatorii

Somnul este o parte fundamentala a sanatatii noastre mentale, iar o odihna buna este deosebit de importanta in copilarie, cand se pun bazele rutinelor viitoare. Efectele lipsei de somn in copilarie sau calitatea proasta a acesteia au repercusiuni asupra dezvoltarii cognitive si fizice.

Pentru aceasta analiza, cercetatorii au folosit informatiile colectate de la parintii micutilor cu varsta cuprinsa intre 4 si 5 ani, apoi din nou cand aveau varsta cuprinsa intre 6 si 7 ani si, in final, cand aveau varsta cuprinsa intre 8 si 9 ani.

Potrivit cercetatorilor, nivelul melatoninei, hormonul care ajuta creierul sa se relaxeze si sa adoarma, tinde sa atinga un varf de aproximativ 8 pe timpul noptii.

Dupa analizarea datelor despre somn si stilul de viata, cercetatorii au descoperit ca micutii care s-au culcat devreme au avut o calitate mai buna a vietii din punct de vedere al sanatatii, in comparatie cu copiii care nu au avut un program organizat, in timp ce parintii lor si-au imbunatatit sanatatea mentala. Deci, cheia este ca cei mici sa doarma devreme.

"Mame si tati, care duceti copiii devreme la culcare, nu este bine numai pentru ei, ci si pentru voi", a spus Jon Quach, coordonatorul studiului si cercetator la Institutul de Cercetare al Copiilor din Murdoch din Melbourne, Australia.

Secrete pentru o odihna buna:

  • Copiii sa doarma devreme;
  • Intotdeauna la aceeasi ora;
  • Pastreaza, pe cat posibil, aceleasi rutine la sfarsitul zilei;
  • Nu trebuie folosite ecranele inainte de a dormi: sunt dusmanii odihnei bune;
  • Fa exercitii fizice in timpul zilei;
  • Lasa-i putin timp dupa cina;
  • Petrece ceva timp cu ei inainte de culcare: citeste-le povestea de noapte buna sau discuta cu ei despre ziua respectiva.

Taguri Somn Somn bebelusi Somn copii

Articole recomandate

Citeste si despre