Somnul din timpul zilei la copii

/ / Modificat: 2015-09-16
Somnul din timpul zilei la copii

Somnul din timpul zilei este esential la bebelusi. Acestia au nevoie de mai multe reprize de somn intr-o singura zi. Totusi, ai impresia ca micutul tau nu doarme suficient de mult, se trezeste mai repede decat de obicei si nu pare deloc odihnit. Cum il faci sa doarma mai mult ziua?

Identifica cauza care a dus la scurtarea somnului!

Daca pana acum copilul dormea mai mult, iar deodata a inceput sa aiba reprize de somn mai scurte ziua, atunci este bine sa analizezi cauzele care au dus la scurtarea lui. De regula, indepartarea cauzei rezolva problema. Daca micutul nu are niciun motiv relevant pentru care si-a scurtat deoadata somnul, poti aplica cateva trucuri pentru a-l incuraja sa doarma iarasi cat trebuie.

Invata programul de somn al bebelusului si semnalele care iti arata ca ii este somnic!

Daca pui bebelusul in patut inainte de a-i fi somn, atunci nu te vei alege decat cu un somn superficial care va dura putin. Daca intarzii prea mult sa il adormi atunci s-ar putea sa nu mai poata adormi deloc, pentru ca este prea obosit.

Fiecare bebe are un program special si unic de somn. Unii dorm de mai multe ori pe zi, dar perioade mai scurte, iar altii au doar doua reprize de somn, de durata mai lunga. Asa ca da-ti seama ce fel de model urmeaza bebelusul tau si incearca sa il adormi mereu cam in aceeasi perioada a zilei.

Apeleaza la trucuri prin care sa-l readormi rapid cand da semne sa se trezeasca!

Daca observi ca micutul tau incepe sa dea semne de trezire inainte de ora la care trebuie, atunci poti apela la cateva trucuri care pot fi utile. Incearca mai multe pana cand il gasesti pe cel potrivit.

  • mangaie-l usor pe spate;

  • bate-l cu blandete pe spate;

  • leagana-l putin in patut;

  • da-i suzetica sau tetina;

  • alapteaza-l;

  • da-i biberonul;

  • pune-i muzica incet, pe fundal etc.

Asigura-i un mediu relaxant si adecvat pentru somn!

Camera in care doarme copilul trebuie sa indeplineasca cateva conditii esentiale pentru a-i asigura un somn linistit. Trebuie sa fie:

  • intunecata;

  • linistita;

  • confortabila (sa nu fie o camera de trecere, pe unde se prinda multa lume care face zgomot).

Ia in considerare ideea de a-i reduce numarul de reprize de somn!

Uneori este bine sa mai tai din reprizele de somn scurte si sa lasi copilul sa dorma un numar mai mic, dar mai intens de atipiri pe timp de zi. De exemplu, daca il culcai de 3 ori, poate e mai bine sa iei in considerare sa il culci doar de 2 ori, dar sa te asiguri ca acestea sunt mai lungi decat de obicei.

Iti dai seama daca este cazul sau nu sa faci aceasta schimbare de rutina daca bebelusul se trezeste foarte devreme dimineata sau daca amana somnul de dupa-amiaza. In acel caz, poate fi semnul ca este pregatit sa aiba un numar mai mic de reprize de somn pe zi, poate chiar unul singur, dar mai lung.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn bebelus Somn ziua copii Durata somn bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre