Somnul de pranz. Cat trebuie sa doarma copilul la pranz in functie de varsta?

/ / Modificat: 2012-03-22
Somnul de pranz. Cat trebuie sa doarma copilul la pranz in functie de varsta?

Somnul de pranz este esential pentru dezvoltarea armonioasa a celor mici, iar durata ideala a acestuia variaza in functie de varsta si de necesitatile specifice ale fiecarui copil in parte. Odihna in timpul zilei are ca rol principal refacerea fizica si mentala, insa aduce cu sine o serie de alte beneficii pentru sanatate.

Foto: doctorstevenpark.com

Afla cat trebuie sa doarma copilul pe parcursul cresterii si cum poti sa il obisnuiesti cu un program de somn corespunzator.

Multi parinti traiesc cu falsa impresie ca micutul lor va dormi neintrerupt pe timpul noptii daca renunta la somnul de pranz. In realitate, cand un copil oboseste excesiv pe parcursul zilei, starea lui de iritabilitate si de stres il va impiedica sa adoarma la ora obisnuita de culcare seara. Somnul de la pranz poate deveni o optiune doar dupa varsta de 5 ani, cand organismul copiilor incepe sa functioneze similar cu cel al adultilor.

Rolul somnului de pranz la copii

In afara de restabilirea dispozitiei pozitive a copiilor, rolurile benefice ale somnului de pranz influenteaza mai multe aspecte ale dezvoltarii psihice si fiziologice in cazul prichindeilor mai mici de 5 anisori.

  • Somnul de pranz contribuie la buna functionare a creierului. Cercetarile in domeniu au descoperit ca odihna din a doua parte a zilei ajuta la distribuirea informatiilor in memoria permanenta.
  • Somnul de pranz ajuta la cresterea calitatii somnului din timpul noptii, intrucat reduce din anxietatea provocata de epuizare.
  • Anumite studii specializate au aratat ca micutii care se bucura de un pui de somn dupa-amiaza au o atentie concentrata mai buna si sunt mai putin haotici in comportament decat copiii care nu dorm deloc in timpul zilei.
  • Biologia copilului indica faptul ca somnul de pranz devine absolut necesar dupa mijlocul zilei, cand nivelul energetic scade in mod considerabil.
  • Somnul de pranz elibereaza hormoni de linistire, care previn instalarea stresului in organism.
  • Somnul de pranz ajuta la regenerarea cerebrala si intareste sistemul imunitar.

Cand si cat trebuie sa doarma copilul?

Cu toate ca majoritatea parintilor constientizeaza importanta somnului de pranz, putini stiu cand si cat trebuie sa doarma copilul lor in timpul zilei. Raspunsul la aceaste intrebari variaza in functie de varsta micutului.

Cantitatea necesara a odihnei de la jumatatea zilei descreste odata cu inaintarea in varsta. La 4 luni de viata, bebelusul va dormi cate 4-6 ore la pranz. La 6 luni, intervalul scade la 3-4 ore, iar pana la prima aniversare se reduce la 2-3 ore.

Nou-nascutii, coplesiti de efortul adaptarii la mediul exterior, au tendinta sa doarma in medie 16 ore pe zi, in intervale de 3-4 ore consecutiv. Intre 3 si 6 luni, bebelusii obisnuiesc sa doarma dimineata (aproximativ o ora) si la pranz (aproximativ 2 ore). Pe de alta parte, alti copii de aceasta varsta se simt mai bine dormind de 3 ori ziua, cate 45 de minute. Importanta pentru dezvoltarea celor mici este cantitatea totala de somn diurn, care afecteaza dispozitia lor generala: daca sunt morocanosi, motivul principal este, de regula, lipsa odihnei.

Intre 1-3 ani, majoritatea copiilor sar peste odihna matinala, insa au in continuare nevoie de somnul de pranz, extins pe o durata de 1-3 ore. Cat despre timpul exact al siestei, acesta poate sa varieze in raport cu nevoile puiului tau. Specialistii iti recomanda, pentru stabilirea unui program de rutina, sa-ti inviti micutul la nani cu 2 ore dupa ce s-a trezit dimineata si imediat dupa masa de pranz.

Copiii vor solicita singuri odihna atunci cand se vor simti obositi, insa un orar zilnic este foarte util pentru echilibrul sistemului nervos.

Semnele copilului obosit

Invatarea semnelor pe care copilul le transmite atunci cand se simte obosit te ajuta sa ii oferi micutului un somn de pranz de calitate. In cazul in care nu le recunosti sau alegi sa le ignori din motive diverse, "fereastra de somn" se va inchide, iar tu te vei alege cu un neastamparat irascibil care se va chinui apoi sa adoarma seara.

Aceste semnale pretioase pot fi:

  • isi duce manutele la ochi si isi freaca pleoapele;
  • casca;
  • are miscari tot mai lente si vocea isi pierde intensitatea;
  • se comporta haotic, pare ametit;
  • vrea sa il alaptezi sau sa se hraneasca cu biberonul.

Intr-o lume ideala, cand un copil vrea sa doarma, inchide ochisorii si paseste pe taramul viselor imediat ce mamica lui il pune in patut. In afara de cateva cazuri fericite, acest lucru nu se intampla intotdeauna cu atata usurinta. Prin urmare, poti apela cu incredere la cateva obiceiuri pe care copilul sa le asocieze cu starea de somn, precum cantatul in timp ce il legeni, cititul unei povesti sau anumite mangaieri pe capusor care il linistesc.

Strategii prin care sa iti adormi copilul

Daca micutul tau refuza sa doarma, nu inseamna ca este plin de energie si ca organismul lui nu are nevoie de odihna. Motivele pentru care prichindeii se opun somnului de pranz sunt diverse: ti-au "scapat" primele semne de oboseala manifestate, nadravanul este prea absorbit de lucrurile care se petrec in jur si se teme sa nu rateze ceva important, este prea agitat sau suparat, mediul nu este propice odihnei etc.

Daca puiul tau se trezeste mult prea devreme dimineata si pare ca ar mai avea nevoie de somn, incearca sa il adormi la loc. Leganatul, mangaierile pe spate si alte gesturi care induc starea de calm pot fi de un real ajutor.

Asigura-te ca incaperea ii ofera copilului conditiile unui somn de pranz linistit: aeriseste camera inainte, trage draperiile si opreste orice sursa de zgomot. Imbraca-l in hainute lejere, in care sa se simta confortabil si verifica daca nu cumva ii este sete sau foame. Prefa-te ca si tu tanjesti dupa un pui de somn, casca pofticios in fata lui si spune-i o poveste despre "fetita somnoroasa care voia tot timpul sa doarma" (sau orice alta idee iti vine in minte).

Promite-i o iesire in parc dupa ce se trezeste si asigura-l ca se va putea juca apoi toata ziua, daca inchide ochisorii si il lasa pe Mos Ene sa-l poarte pe taramul viselor.

De la 4 ani si jumatate, sansele ca un copil sa doarma bine pe timpul noptii in absenta somnului de pranz cresc suficient de mult incat sa poti face compromisuri la acest capitol. Cu toate acestea, un repaus la mijlocului zilei ramane foarte necesar: 40 de minute in care sta intins in pat sau se destinde cu activitati precum coloratul si ascultarea de povesti pot face minuni pentru dezvoltarea echilibrata a copiilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre