Micutul tau adoarme greu? 10 alimente care ajuta la imbunatatirea somnului copilului

/ / Modificat: 2019-06-07
Micutul tau adoarme greu? 10 alimente care ajuta la imbunatatirea somnului copilului

Unii copii au probleme in a dormi bine. In majoritatea cazurilor este vorba de nereguli in obiceiurile de somn, dar uneori poate fi vorba si de tulburari mai grave, cum ar fi cosmarurile sau anxietatea produsa de faptul ca se separa de parinti.

Daca un copil nu doarme suficient, acest lucru poate afecta alte aspecte ale vietii lui, cum ar fi cresterea.

S-a demonstrat ca in timpul somnului, glanda pituitara lucreaza cel mai mult pentru a secreta hormonul de crestere. De asemenea, lipsa odihnei influenteaza starea de spirit si il face pe cel mic mai nervos. Lipsa somnului mai poate afecta si procesul de invatare si concentrarea.

O solutie simpla si usoara pentru a ajuta copilul sa doarma este sa incluzi in dieta lui unele alimente bogate in minerale si aminoacizi care ajuta la reglarea ciclului somnului.

Alimente care vor face copilul sa adoarma linistit

1. Banane

Bananele contin niveluri ridicate de potasiu si magneziu, doua minerale care nu numai ca ajuta la reglarea sistemului nervos, dar stimuleaza relaxarea musculara. In plus, aceste fructe au melatonina, un hormon care intervine in procesul de somn si de veghe, care ajuta copilul sa adoarma mai repede si sa se odihneasca mai bine. Bananele sunt, de asemenea, bogate in fibre, ceea ce induce un sentiment mai mare de satietate si previne aparitia foamei pe timp de noapte.

2. Nuci, caju si migdale

Acestea sunt bogate in melatonina, care ajuta copiii sa se odihneasca mai mult si mai bine. In plus, ele contin magneziu si vitamina B, doi nutrienti care sunt implicati in buna functionare a sistemului nervos si ajuta la reducerea nivelului de anxietate si atingerea unei stari de relaxare optima care pregateste copilul sa mearga la culcare.

3. Curmale

Curmalele pot fi o alegere excelenta de desert dupa cina sau chiar ca ingredient intr-o salata mixta. Nu numai ca sunt bogate in fibre, dar contin si vitamina B5 si acid pantotenic, doi compusi care ajuta la reglarea sistemului nervos, mentinerea anxietatii si stimularea senzatiei de relaxare.

4. Lapte

Stiinta actuala a aratat ca obiceiul vechi al bunicilor de a le oferi nepotilor un pahar cu lapte inainte de somn pentru a se odihni mai bine este o metoda foarte eficienta. Laptele este bogat in triptofan, un aminoacid esential care, printre alte functii, induce somnul si imbunatateste odihna. In plus, laptele contine magneziu si zinc, bune pentru absorbtia triptofanului in organism, promovand relaxarea.

5. Capsuni si cirese

Aceste fructe rosii sunt o optiune excelenta de a induce somnul. Ele sunt usor de digerat in timpul noptii, avand un continut ridicat de melatonina. Ciresele consumate dupa cina maresc durata somnului profund si micutul nu se mai trezeste des in cursul noptii.

6. Ovaz

Ovazul impreuna cu alte cereale integrale, cum ar fi graul, sunt o excelenta sursa de melatonina, care pregateste corpul sa doarma, ajutand in acelasi timp la reglarea somnului si a ciclului de trezire. Fiind compusi din carbohidrati complexi, digestia lor este mai lenta, ceea ce favorizeaza senzatia de satietate in timpul noptii si celui mic nu i se face foame. O solutie excelenta pentru a combate insomnia copilului este sa amesteci putini fulgi de ovaz intr-un pahar cu lapte cald.

7. Seminte

Semintele de susan, dovleac sau floarea-soarelui nu numai ca furnizeaza o cantitate considerabila de fier si acizi grasi sanatosi, dar ajuta si la un somn mai bun. Acest lucru se datoreaza faptului ca ele sunt bogate in triptofan, in special cele de susan, un aminoacid esential care intervine in concilierea si calitatea somnului. O buna optiune este sa folosesti semintele ca ingredient intr-un sos, crema sau salata, desi pot fi consumate si ca aperitive.

8. Peste albastru

Fie ca este vorba de ansoa, de stavrid sau de sardine, pestele albastru este unul dintre cei mai buni aliati care ajuta copilul sa adoarma. Este o sursa de omega 3, un acid gras esential care favorizeaza segregarea serotoninei, un neurotransmitator care este sintetizat din triptofan si implicat in reglarea somnului. Pestele albastru contine si B12, o vitamina care intervine in buna functionare a sistemului nervos si ajuta la reducerea anxietatii.

9. Miere

Mierea este o alternativa excelenta pentru a indulci laptele sau ceaiul copilului inainte de a merge la culcare. Aceasta hrana favorizeaza segregarea naturala a melatoninei, stimuland si eliberarea de triptofan la nivelul creierului. Mierea ajuta si la reducerea nivelurilor de anxietate si stres si induce sentimentul de relaxare, care ajuta la imbunatatirea calitatii somnului. Dar nu uita un amanunt important: copilul are voie sa manance miere numai dupa implinirea varstei de un an.

10. Ananas

Acest fruct contine minerale esentiale si enzime, cum ar fi bromelaina, care ajuta la reglarea ritmului cicardian pentru a obtine un somn odihnitor. Ananasul favorizeaza segregarea melatoninei la nivelul creierului si este, de asemenea, bogat in fibre, care ajuta la mentinerea senzatiei de satietate la copil mai mult timp.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn Somn copii Alimente somn Alimente somn linistit

Articole recomandate

Citeste si despre