Greva somnului la bebelusi. Cand si de ce apare?

/ / Modificat: 2023-02-13
Greva somnului la bebelusi. Cand si de ce apare?

Un program de somn regulat si nopti dormite fara prea multe intreruperi - sunt unele dintre principalele dorinte ale parintilor atunci cand in familie apare un nou nascut. Pentru unii se indeplineste in luni bune, altii se pot considera norocosi ca au copii „cuminti”. Dar nu pentru mult timp. Greva somnului la bebelusi este ceva cat se poate de real, iar responsabila pentru ea este ceea ce specialistii numesc regresia de somn.

Ce inseamna greva somnului?

Despre bebelusi se stie ca dorm in cea mai mare parte a timpului si ca asa cresc si se dezvolta cel mai bine; in timpul somnului, ei sedimenteaza toate informatiile primite cat au stat treji. Ce te faci, insa cand ei intra in greva somnului? Adica atunci cand incep sa aiba reprize de somn scurte si nu chiar atat de dese, intre care plang si se agita de cele mai multe ori? Te inarmezi cu rabdare si incerci sa dormi cand poti si cum poti! Daca amandoi parintii sunt la fel de implicati in cresterea copilului, puteti face cu randul, pentru ca „sesiunile” de greva nu sunt nici atat de scurte, nici atat de rare pe cat v-ati dori.

Greva somnului se produce atunci cand ai fi crezut ca in sfarsit ati depasit perioada colicilor si ca veti incepe sa dormiti mai mult si mai bine. Greva somnului nu inseamna ca ati facut ceva gresit in incercarea de a stabili o rutina de somn. Ea apare, parca, de nicaieri si pe neasteptate, se activeaza atat noaptea, cat si ziua, iar multi parinti pur si simplu nu stiu cum sa o gestioneze, mai ales ca si ei se simt epuizati de cele mai multe ori.

Cum recunosti regresia de somn, care provoaca greva somnului

Stabilirea unei rutine de somn este un proces a carui durata variaza de la copil la copil. Daca, odata stabilita, aceasta sufera schimbari fara ca alte rutine sa fie afectate (cele ce tin de alimentatie sau joaca), cel mai probabil copilul tau nu are nicio problema, ci experimenteaza o regresie de somn.

Cum se manifesta? Copilul adoarme mai greu sau se trezeste intr-un ritm neobisnuit, devine mai agitat si mai plangacios, ba chiar morocanos uneori. De ce se intampla aceste lucruri? Pentru ca nici bebe nu poate controla aceste lucruri, care il scot din starea de confort pe care o avea datorita rutinei.

Regresiile de somn sunt perfect normale

Cand copilul incepe, dintr-o data, sa nu mai doarma la fel de mult si de bine cum te-ai obisnuit, viata intregii familii este, de obicei, data peste cap. Bebe nu doarme bine, nimeni nu mai doarme bine. Si nu poti controla acest lucru, asa ca tot ce ai de facut este sa gestionezi. Regresiile de somn sunt trepte firesti in dezvoltarea unui bebelus si in general apar in trei etape in primul an de viața al unui copil. Statistic, vorbim despre regresii de somn in jurul varstei de 4 luni, apoi pe la 8-9 luni si, ultima etapa, in jurul varstei de un an. Evident, momentul in care se declanseaza nu respecta un calendar exact, ci poate varia de la un bebelus la altul, la fel si durata „episoadelor” de greva a somnului.

La unii copii greva somnului poate dura cateva zile, la altii cateva saptamani.

Ce e de facut cand bebe intra in greva somnului?

Regresiile de somn sunt, in general, provocate de schimbari biologice prin care trece copilul. In primele luni de viata, bebelusii dorm foarte mult, insa treptat incep sa simta nevoia sa stea treji mai mult timp ziua. Atunci ei sunt mai obositi, ceea ce afecteaza calitatea somnului de noapte. Cand copilul experimenteaza o greva a somnului nici nu stai cu bratele incrucisate, asteptand sa treaca, nici nu te lasi prada disperarii care creste direct proportional cu oboseala acumulata.

Ce ai de facut, ca parinte? Continui sa lucrezi la stabilirea unei rutine de somn si la adaptarea ei in functie de nevoile bebelusului. Iar intre timp, cauti sa te odihnesti cat de des si cat de bine poti.

Daca regresia somnului de la 4 luni este posibil sa fie depasita cu usurinta, cea de 9 luni este o cu totul alta poveste. Pentru ca toate incercarile de a gestiona ceea ce crezi ca ar fi rutina ideala de somn pentru cel mic pot fi date peste cap e hiperactivitatea ce vine odata cu progresele fizice pe care le face (invata sa se ridice in picioare, sa faca primii pasi, sa mearga de-a busilea etc.), dar si de eruptile dentare. Copilul nu mai vrea sa doarma atat de mult in timpul zilei si nu prea poate, uneori, in timpul noptii. Este ceva cu care nu este obisnuit, se simte obosit, suprasolicitat si, in consecinta, va dormi mai putin si mai prost.

Regresia de somn de la varsta de un an poate fi un episod mai usor de depasit, cu conditia sa ai grija, ca parinte, sa nu schimbi o rutina care este confortabila pentru copil. De exemplu, daca copilul doarme de 2-3 ori in timpul zilei, in reprize scurte, si crezi ca ar putea sa nu doarma suficient noaptea, nu ii modifica brusc programul, pentru ca s-ar putea sa ai surpriza sa nu mai doarma deloc atat cat ar trebui.

Cand se instaleaza greva somnului, inarmeaza-te cu rabdare si curaj. Este doar o etapa si doar asa veti trece cu bine, si poate chiar mai repede, peste ea!

Citeste articolele de mai jos:

Regresia de somn la bebelusi, cand apare si ce e de facut
Ce este regresia de somn si cum il afecteaza pe copil

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn bebelusi Somn agitat

Articole recomandate

Citeste si despre