Cum sa te asiguri ca cel mic doarme suficient in perioada sarbatorilor de iarna

/ / Modificat: 2018-12-28
Cum sa te asiguri ca cel mic doarme suficient in perioada sarbatorilor de iarna

A venit sezonul sarbatorilor de iarna si asa cum se intampla de fiecare data, ti se pare imposibil ca a mai trecut inca un an. Cu totii asteptam cu nerabdare aceste zile pentru ca de sarbatori petrecem in familie, cu mancare buna, cu distractii, activitati frumoase si relaxare bine meritata.

Din nefericire, pentru aceia dintre noi care au copii mici, tot acum este sezonul crizelor de furie, al plansetelor, al frustrarilor si scandalurilor, cand orice plan se poate schimba de la un moment la altul. Si desi abia astept sezonul sarbatorilor de iarna, nu pot sa spun acelasi lucru despre restul, despre multitudinea de activitati, despre excesul de zahar, despre prea multe cadouri si prea multi oameni in jur si in nici un caz nu astept cu nerabdare centimetri in plus din zona taliei.

Somnul pare a fi primul lucru care o ia razna in timpul acestui sezon haotic, desi in acelasi timp este lucrul de care avem cu totii, mici si mari, nevoie cel mai mult.

Am invatat de-a lungul timpului ca daca nu sunt bine pregatita inainte de a incepe nebunia, agitatia sarbatorilor imi copleseste copiii si in loc sa ma bucur de aceste zile magice, nu fac altceva decat sa incerc sa le supravietuiesc.

Uite cum poti sa te bucuri de sarbatorile de iarna fara a sacrifica programul de somn al familiei (ceea ce inseamna ca vei evita crizele copiilor si cu totii veti fi mai zambitori)

1. Pune somnul pe primul loc

In timpul sarbatorilor majoritatea avem familie si prieteni care ne trec pragul casei, sau pe care mergem sa ii vizitam. Indiferent de situatie, asta presupune ca structura si tiparul zilnic al familiei tale se schimba si inevitabil trebuie imbinate cu programul celorlalti.

Pe vremea cand baietelul meu era doar un bebelus, deveneam anxioasa in preajma vizitelor familiei mele; imi placea sa petrec timp cu ei si eram bucuroasa sa ii vad, insa realizam ca cel mic era agitat si asta ii afecta somnul. Mi-am dat seama ca erau prea multi oameni in casa si prea mult zgomot si oricat de bine intentionati ar fi fost, nu isi puteau da seama de ce insemna lipsa de somn pentru noi.

Aproape ca am renuntat la a petrece sarbatorile cu familia urmatorul an, dar mi-am dat seama ca daca port o discutie cu ei din timp, o parte din anxietate pe care o simteam va disparea.

A trebuit sa spun cu voce tare ce simteam: nici unul dintre noi nu se va simti bine fara suficient somn asa ca nu vom participa la toate activitatile pentru ca somnul are prioritate.

Ani mai tarziu, le transmit acelasi mesaj si surprinzator sau nu, familia mea este extrem de intelegatoare cand ne retragem devreme pentru ca cel mic sa poata dormi.

2. Respecta programul de somn al copilului cat se poate

Probabil ca deja te pregatesti pentru a sari peste somnul de dupa amiaza sau ora de culcare obisnuita a celui mic in aceasta perioada. Inceteaza! Avand in vedere ce agitatie este in perioada aceasta, copilul tau are nevoie de mai mult somn, nu de mai putin!

Chiar daca aceasta perioada este una temporara, asta nu inseamna ca este mai putin important sa respecti programul de somn al prichindelului atat cat este posibil si uite cum poti face asta:

Fa planuri realiste de calatorie. Nu planifica sa pleci cu masina sau zboruri matinale la 6 dimineata. Chiar daca asta inseamna ca ajungi mai tarziu la destinatie.

Planifica activitatile in jurul orei de somn de la pranz, daca este posibil. Si daca nu este posibil, asta inseamna ca vei rata cateva dintre activitatile pe care vi le-ati propus initial. Orice este mai bine decat sa ai de-a face cu un copil smiorcait pentru restul zilei, nu?

Incearca sa il culci mai devreme daca somnul de la pranz nu a fost indeajuns. Este foarte posibil ca cel mic sa nu vrea sa doarma la pranz, tocmai pentru ca se afla intr-un mediu nou si necunoscut sau pentru ca este prea agitat, asa ca muta ora de culcare de seara mai devreme, ca sa te asiguri ca se odihneste suficient.

Pastreaza rutina de seara, chiar daca va aflati intr-un loc nou. In acest fel cel mic se va simti mai linistit in toata agitatia din jurul sau.

3. Pregateste un mediu propice somnului

Sa pregatesti locul unde petreceti sarbatorile pentru un somn odihnitor este o adevarata provocare atunci cand calatoresti, insa poti anticipa cateva lucruri:

Ia cu tine un pat pliant sau solicita un patut la hotel

Evita sa iei copilul cu tine in pat daca acasa nu dormi cu el in acelasi pat obicei. Chiar daca nu sunteti plecati decat pentru cateva zile, daca cel mic nu este obisnuit sa doarma cu tine, nu este momentul sa schimbi asta si sa il derutezi.

Roaga prietenii si familia sa nu faca prea multa galagie cand cel mic doarme. S-ar putea sa insemne ca trebuie sa planifice activitati mai linistite sau chiar sa paraseasca casa cu totul atunci cand cel mic trage un pui de somn.

Ia in considerare o camera de hotel sau daca ai musafiri, incurajeaza-i pe ei sa isi ia o camera la un hotel din apropierea casei. Daca calatoresti, un hotel s-ar putea sa fie o optiune mai buna pentru familia voastra.

Nu in ultimul rand, daca petreceti sarbatorile departe de casa, ia cu tine cateva lucruri familiare celui mic, cum ar fi o paturica sau o jucarie de plus.

3 .Evita zaharul

Pe cand eram eu mica, abia asteptam sa fac fursecuri, casute de ghimbir si sa beau o cana maaare de cacao cu lapte de sarbatori. Si desi inca mai imi plac toate astea, am invatat ca zaharul nu face decat sa creeze crize si smiorcaieli si sa intrerupa somnul copiilor mei.

Asa ca am gasit o modalitate sa il inlocuiesc cu alternative mai sanatoase atunci cand fac prajituri si dulciuri de casa:

In loc de zahar folosesc miere, suc de fructe sau sos de mere; in loc de faina alba de grau folosesc faina de migdale sau de cocos. Laptele il inlocuiesc cu lapte de cocos si in loc de ciocolata cu lapte folosesc ciocolata neagra cand fac fursecuri pentru Mosul.

Mai mult decat atat, urmatoarele produse sunt interzise pentru familia mea inainte de culcare:

  • lactatele

  • mancarea prajita

  • citricele

  • fructele bogate in zahar precum mango, cirese sau struguri

  • mancarurile picante

Sarbatorile de iarna sunt o ocazie de bucurie si desi multi dintre noi simtim stresul specific sezonului, nici noi si nici cei mici nu ar trebui sa fim privati de somn, care este esential.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre