Probleme de somn la bebelusi

/ / Modificat: 2011-07-01
Probleme de somn la bebelusi

art_1_sindromul_mortii_subiteProblemele de somn la bebelusi pot frustra foarte multi parinti. Micutii au cel mai mult de suferit de pe urma tulburarilor de somn care ii pot pandi la tot pasul. Orice parinte trebuie sa stie care sunt tulburarile de somn frecvente la bebelusi si cum sa se descurce cu ele. Unele dintre ele pun sanatatea, dar si viata copilului in pericol. Sindromul mortii subite la sugari este un exemplu.

Primul lucru pe care trebuie sa il stii este ca somnul bebelusului este diferit de al adultilor sau al copiilor mai mari. Ei dorm foarte multe ore pe zi, dar se si trezesc in nenumarate randuri. Trezirile frecvente nu sunt pe placul parintilor, dar sunt normale si fac parte din modelul de somn al acestei varste. Totusi, trebuie sa reusesti sa faci diferenta intre un somn normal si problemele care pot aparea la bebelus din acest punct de vedere.

Ce fel de probleme de somn apar la bebelusi?

Exista 2 tipuri de tulburari de somn:

  • parasomniile – tulburari care intrerup cursul normal de somn (teroarea de somn si somnambulismul)– aceste tulburari apar abia dupa varsta de 18 luni a bebelusului;
  • disomniile – probleme care se caracterizeaza prin perturbuari ale calitatii, cantitatii si ritmului somnului (insomniile).


Cea mai frecventa forma de disomnie este apneea obstructiva de somn. Aceasta se aseamana cu apneea de somn manifestata la varsta adulta. Insa apneea pediatrica are cateva simptome diferite. Problemele de somn la bebelusi se manifesta prin sforait continuu, respiratie pe gura si incapacitatea de a creste si a se dezvolta. Tulburarea este cauzata in general de inflamarea amigdalelor si se trateaza prin indepartarea lor.


Exista si alte cauze, unele naturale, altele nu, ale problemelor de somn la nou-nascuti si bebelusi. Chiar si felul in care este hranit bebelusul contribuie la calitatea somnului. Daca este alaptat la san se va trezi de mai multe ori pe noapte decat daca este hranit cu biberonul. Explicatia este aceea ca laptele matern se digera mai repede.

art_somn_bebelusAnxietatea de separare este o alta cauza pentru care cel mic ar putea avea dificultati cu somnul. Odata ce este scos din uterul mamei – un mediu sigur, protector, familiar – acesta incepe sa se simta nesigur si anxios. De aceea trebuie sa fii mereu in preajma lui, sa il mangai cand se trezeste sau sa ii pui langa patut un lucru de-al tau pentru a-ti simti mirosul.

Si colicile bebelusului il pot impiedica sa doarma. Acestea sunt frecvente in primele luni de viata si sunt normale. Pot perturba calitatea somnului micutului.

Aceste tulburari sunt prezente la bebelus in perioada de tranzitie catre somnul independent. Pe masura ce creste micutul tau invata sa adoarma singur, sa se calmeze si sa adoarma la loc atunci cand se trezeste pe timpul noptii. Pana cand i se dezvolta aceasta aptitudine el are nevoie de tine pentru a-l ajuta sa se calmeze sau sa adoarma la loc.

art_somn_bebelus_programSindromul mortii subite la sugari

Sindromul mortii subite este cea mai periculoasa si frecventa tulburare de somn. Acesta apare brusc in timpul somnului si se soldeaza cu decesul copilului. Din pacate, este una dintre afectiunile pentru care nu se cunosc cauzele. Insa medicii sustin ca exista cateva masuri de prevenire a acestui sindrom:

  • bebelusul trebuie intotdeauna pus sa doarma pe spate si nu pe burtica (scade incidenta SMSS cu aproximativ 30%);
  • asigura-te ca nu exista perne, animale de plus sau alte obiecte de confort in patutul bebelusului cu care s-ar putea sufoca; 


Problemele de somn ale bebelusului pot fi usoare, moderate sau severe. Unele dintre ele ameninta viata acestuia. Ele pot fi foarte grave si necesita interventie medicala. De aceea, daca suspecteci ca micutul tau are probleme si dificultati cu somnul este important sa te prezinti de urgenta la medic.

art_copil_patutCum ajuti copilul sa doarma mai bine?

  • pune copilul sa adoarma in patut cand este somnoros nu dupa ce a adormit in bratele tale;
  • variaza jocurile sau activitatile din patut de dinainte de culcare;
  • atunci cand copilul se trezeste in timpul somnului nu te duce imediat la el decat daca este ora pentru hrana;
  • lasa-l un pic sa se agite caci de multe ori va adormi singur la loc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme somn bebelusi Tulburari somn Somnul bebelusilor Somn agitat bebelusi Somnolenta la bebelusi Afectiuni somn bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre