Cum iti poti da seama daca iti supraalimentezi bebelusul

/ / Modificat: 2024-05-25
Cum iti poti da seama daca iti supraalimentezi bebelusul

Petreci atat de mult timp intrebandu-te daca bebelusul primeste suficienta formula sau lapte matern - iar pentru parinti poate fi greu de spus ce este de fapt suficient. Multi parinti pot incerca sa-l convinga pe bebelus sa termine biberonul sau se ingrijoreaza ca bebelusul nu mananca suficient, cand, de fapt, bebelusul abia si-a luat portia. Deci, poate aceasta agitatie bine intentionata sa duca la supraalimentarea bebelusului?

Retine ca semnele unui bebelus sanatos pot fi diferite de la o cultura la alta. „Diferite culturi au sentimente diferite cu privire la cat de mult ar trebui sa manance un bebelus, cat de des ar trebui sa manance si cum ar trebui sa arate”, spune Alanna Levine, MD, medic pediatru la Orangetown Pediatric Associates din Orangeburg, New York. Unii parinti considera ca un bebelus grasut este un semn al unei munci bine facute, in timp ce alti parinti vad un bebelus grasut si vizualizeaza un adolescent obez.

Poti supraalimenta un copil?

Probabil ca poti rasufla usurata: Supraalimentarea bebelusului este aproape imposibila, iar cea mai mare parte a anxietatii legate de aportul alimentar si de aspectul bebelusilor este inutila. 

„Daca bebelusul ia in greutate si creste, iar pediatrul tau nu este ingrijorat, nu trebuie sa-ti faci griji”, spune Alanna Levine. Diferiti bebelusi cresc in ritmuri diferite si mananca cantitati diferite in momente diferite.

Bebelusii vin cu un sistem de autoreglare incredibil de sofisticat: Cand le este foame, mananca, iar cand sunt satui, se opresc. Astfel, atunci cand bebelusii se indeparteaza de biberon sau de san si refuza sa ia in considerare o alta inghititura, ei iti spun ca sunt satui. Atunci cand bebelusul se intoarce mereu sa mai ceara, este un semn ca ii este cu adevarat foame.

Supraalimentarea bebelusilor alaptati la san vs. bebelusii hraniti cu lapte praf

S-ar putea sa te intrebi: Poti supraalimenta un copil alaptat la san? Poti supraalimenta un bebelus hranit cu lapte praf? Medicii pediatri Dina DiMaggio, MD, si Anthony F. Porto, MD, MPH, autori ai cartii The Pediatrician's Guide to Feeding Babies and Toddlers, fac ecoul importantei de a asculta indicatiile copilului tau, indiferent daca este alaptat sau hranit cu formula. „Medicii primesc des intrebarea: «Cum se face ca copilul meu nu si-a terminat biberonul cu lapte praf?», dar rareori sunt intrebati acest lucru atunci cand copiii sunt alaptati la san.” (Probabil pentru ca este mult mai usor sa vezi - si sa te ingrijorezi - cat lapte a intrat intr-un biberon).

In medie, un nou-nascut la termen bea 30-60 ml de formula pe biberon la fiecare trei-patru ore, sau se alapteaza la cerere (de aproximativ opt pana la 12 ori pe zi), potrivit medicilor. La varsta de o luna, bebelusul va bea probabil 60 pana la 90 ml de formula pe biberon la fiecare trei-patru ore, in timp ce un bebelus care alapteaza se poate hrani de aproximativ sapte sau opt ori pe zi. Acest model in care bebelusul bea mai multi ml de formula sau este alaptat de mai putine ori pe zi dureaza pana la varsta de opt pana la 12 luni, moment in care bebelusul poate bea 120/150 ml pana la 200 ml de formula pe biberon sau este alaptat de trei pana la patru ori pe zi.

Ce duce la supraalimentare?

Supraalimentarea bebelusului este foarte rara, dar se poate intampla. Este mai frecventa in cazul bebelusilor hraniti cu biberonul, pur si simplu pentru ca este mai usor pentru parinti sa vada cat de multa mancare consuma copilul lor. De asemenea, este nevoie de mai putin efort pentru a bea dintr-un biberon, astfel incat bebelusii (carora le place sa suga) pot primi, fara sa vrea, prea mult lapte in timpul hranirii.

Semne de supraalimentare a bebelusului

Cum sa stii daca bebelusul este supraalimentat? Vestea buna este ca, din moment ce probabil vei merge des la pediatru in primele cateva luni, poti urmari cresterea in greutate a bebelusului si tiparele de hranire. Dar nu te baza pe greutate ca indicator pentru a afla daca il supraalimentezi pe bebelus. In schimb, regurgitatul ar putea fi un semn ca bebelusul a mancat mult in plus - de exemplu, daca bebelusul varsa dupa ce a golit un biberon pe care l-ai continuat sa i-l oferi dupa ce se oprise la un moment dat. Dar, de cele mai multe ori, varsatul/regurgitatul este o reactie tipica a bebelusului sau refluxul. 

Daca esti ingrijorata ca bebelusul mananca prea mult pentru varsta lui sau are simptome de voma, medicul pediatru iti poate recomanda sa limitezi numarul de mililitri pe care ii bea sau de cate ori se hraneste. In cele mai multe cazuri, insa, atata timp cat bebelusul este sanatos si se simte bine, nu sunt necesare schimbari in alimentatie.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre