Moartea subita

/ / Modificat: 2010-12-10
Moartea subita

Moartea in patut cunoscuta si ca sindromul mortii subite infantile. Moartea in patut nu este o boala. Este, mai degraba, un diagnostic, dat atunci cand un bebelus aparent sanatos moare fara nici un avertisment.


Moartea in patut cunoscuta si ca sindromul mortii subite infantile. Moartea in patut nu este o boala. Este, mai degraba, un diagnostic, dat atunci cand un bebelus aparent sanatos moare fara nici un avertisment.

Cand medicii si anchetatorii nu pot indica o cauza a mortii dupa realizarea unei investigatii complete inclusiv o examinare post-mortem, a unei cercetari a locului unde a murit bebelusul si a unei revizuiri a fisei medicale a copilului, moartea subita este singura cauza data.

O moarte in patut mai poate fi numita SMSI (sindromul mortii subite infantile), moarte subita infantila neasteptata, moarte neasteptata sau pur si simplu moarte in patut. S-ar putea sa auzi oricare dintre aceste denumiri.



Moartea unui bebelus nu este descrisa ca SMSI daca o anumita cauza cum ar fi un accident, o infectie sau o problema anterioara necunoscuta cu care s-a nascut copilul (o malformatie congenitala), este identificata.

Din nefericire, moartea in patut este cel mai frecvent tip de moarte la bebelusii de peste o luna.

De ce are loc moartea in patut?

Nimeni nu stie de ce unii bebelusi mor asa. In prezent, medicii considera ca sunt implicati mai multi factori. Unii au sugerat ca anumiti bebelusi au o problema cu partea creierului care controleaza respiratia si trezirea, asa ca nu raspund normal cand ceva le acopera gura sau nasul.

Cand are loc moartea in patut?

Moartea in patut se intampla cel mai des, desi nu intotdeauna, in timpul somnului. Poate avea loc in timpul noptii sau in timpul zilei atunci cand doarme, chiar si in bratele unui parinte. De asemenea, moartea in patut este mai frecventa cand vremea este rece, desi nu se stie sigur de ce.

Care copiii sunt expusi unui risc mai mare?

Moartea in patut nu este frecventa la bebelusii care au sub o luna. Apare cel mai des in timpul celei de a doua luni. Riscul scade cu 90% pe masura ce copilul creste.

Moartea in patut poate afecta orice familie, dar pare sa fie mai frecventa in familiile dezavantajate. Este mai putin frecventa in familiile de origine asiatica, desi medicii nu stiu de ce.

Exista si alti factori pe care poti sa ii schimbi si care il pun pe bebelusul tau in pericol de moarte subita. Acestia includ:

  • daca este baiat – moartea in patut este usor mai frecventa la baieti: aproape 60% din mortile in patut li se intampla bebelusilor de sex masculin;
  • nasterea prematura (inainte de 37 de saptamani);
  • greutate mica la nastere (mai putin de 2,5kg);
  • daca sarcina a fost multipla;
  • daca a avut un frate sau o sora care a murit de SMSI.
  • Sindromul mortii subite



     

    Pastreaza o temperatura confortabila in camera in care doarme copilul tau (intre 16 si 20 de grade Celsius, ideal ar fi 18 grade Celsius). Copiii nu ar trebui sa doarma langa un radiator, boiler sau foc sau sa fie expus la soare cand doarme.

    Pentru a imbraca salteaua foloseste un asternut sau paturi cu tesut celular mai degraba decat o pilota. Daca bebelusului tau ii este prea cald, indeparteaza patura; daca ii este frig, mai adauga una. Nu folosi pilote, plapume, asternut de pat sau perne.

    Du-l pe copilul tau regulat la controale

    Trebuie sa fii tot timpul informata in legatura cu metodele de imunizare si mergi la medic daca bebelusul tau nu se simte bine. S-a demonstrat ca alaptatul reduce infectiile la bebelusi si poate reduce riscul mortii subite.

    Cum ramane cu somnul din timpul zilei?

    Studiile recente arata ca trebuie sa fii la fel de atenta la somnul din timpul zilei asa cum esti la cel din timpul noptii. Trebuie sa iti aduci aminte in primul rand sa o asezi pe spate cand vrei sa adoarma si sa te asiguri ca nu poate sa ajunga cu capul sub patura.

    Studiile arata de asemenea ca primele 6 luni este mai bine sa tii patutul bebelusului in camera in care dormi si in acest fel poti sa o supraveghezi si cand faci altceva.

    Ce spun specialistii cu privire la suzeta?

    Unele studii au aratat ca folosirea unei suzete poate reduce riscul mortii subite. Acest studiu a fost de asemenea revizuit si confirmat.

    Unii experti si-au exprimat ingrijorarea fata de folosirea suzetei atat de devreme deoarece poate interfera cu alaptatul. Din acest motiv, specialistii recomanda folosirea suzetei numai dupa ce prima luna de viata trece. Asa vei avea ocazia sa il obisnuiesti pe bebelusul tau alaptatul.

    Nu te teme daca suzeta ii cada din gura dupa ce adoarme. Si daca bebelusului tau nu ii place suzeta, nu ar trebui sa il fortezi.

    Cat de mult ajuta un dispozitiv de monitorizare a somnului?

    Nu exista nicio dovada ca aceste dispozitive sunt eficiente in reducerea riscului mortii subite.

    Poti sa cumperi un dispozitiv electric la care sa se declanseze o alarma daca bebelusul tau inceteaza sa respire pentru o anumita perioada de timp. Ele pot sa implice atasarea unui senzor de bebelusul tau, o raza cu ultrasunet sau pernute cu presiune in pat.

    Nu exista nicio dovada care sa sustina folosirea acestor monitoare. Chiar si daca utilizezi un astfel de dispozitiv, copilul tau tot poate muri de moarte subita, asa ca expertii nu le recomanda pentru copiii sanatosi.

    Moartea neasteptata



     

    Cum pot sa reduc riscul de moarte in patut a copilului meu?

    Din pacate, nu exista metode de prevenire a mortii subite. Totusi, poti face cateva lucruri ca sa reduci riscul la care este expus bebelusul tau. Trebui sa aplici doua lucruri foarte importante: ai grija ca bebelusul tau sa doarma pe spate si nu il expune la fumul de tigara.

    Iata cateva sfaturi:

    Obisnuieste-l pe bebelusul tau sa doarma pe spate inca din prima zi

    Acesta este cel mai important lucru pe care poti sa il faci sa il protejezi pe bebelusul tau. Copiii sanatosi, care sunt asezati pe spate ca sa doarma nu se vor ineca. Daca il vei aseza pe o parte nu este la fel de sigur.

    In jur de 5 sau 6 luni, copiii incep sa se roteasca de pe o parte pe alta si la aceasta varsta, riscul de moarte subita se reduce si poti sa il lasi sa isi gaseasca singur pozitia cea mai confortabila. Dar tot trebuie sa il asezi in patut pe spate.

    Daca te trezesti si vezi ca sta pe burtica, intoarce-o usor pe spate; dar nu este nevoie sa te trezesti si sa verifici in timpul noptii.

    Tine-i capul descoperit

    Aseaza-l pe bebelusul tau cu picioarele la marginea patului in asa fel incat sa nu se dea in jos si sa intre sub patura. Tine-i capul descoperit invelindu-l cu patura doar pana la umeri.

    Salteaua trebuie sa fie ferma

    Foloseste o saltea ferma si plata care este curata si se potriveste foarte bine cu dimensiunile patutului fara sa formeze gauri sau margini. Suprafetele moi nu sunt niciodata potrivite pentru un bebelus. Suprafata saltelei trebuie sa fie rezistenta la apa si acoperita cu un singur asternut.

    Nu fuma in timpul sarcinii si nu permite altora sa fumeze in prezenta bebelusului

    Daca fumezi in timpul sarcinii sau dupa sarcina, riscul de moarte subita va creste. Moartea subita este mai frecventa la copiii ale caror mame fumeaza sau care au fost expuse la fum in timpul sarcinii, dar si la copiii care au fost ei insisi expusi la fum. Un studiu a prezis ca pana la 40% din mortile in patut pot fi prevenite daca mamele insarcinate nu fumeaza.

    Nu fuma in timpul sarcinii si nu permite nimanui sa fumeze in preajma bebelusului tau. Riscul creste daca toti membrii familiei fumeaza, chiar daca acest lucru se intampla intr-o alta camera, cu o fereastra deschisa si cu un ventilator in functiune.

    Roaga-i pe vizitatorii tai sa fumeze afara si pastreaza intotdeauna aerului pe care il respira bebelusul tau curat, fara fum de tigara.

    Evita supraincalzirea copilului tau

    Supraincalzirea copilului tau creste riscul de moarte subita. Semne ca bebelusul tau este supraincalzit sunt: transpiratia, parul umed, iritatie de la caldura, repiratie rapida, stare de neliniste si febra.

    Pune-i mana pe burtica si gatul bebelusului tau pentru a vedea daca se incalzeste prea tare sau ii este frig si in functie de acest lucru inveleste-l cu ceva mai gros sau cu ceva mai subtire. Nu te ghida dupa mainile si picioarele sale ca sa iti dai seama daca ii este bine, este normal sa fie reci tot timpul.

    Moartea subita neasteptata



     

    Daca bebelusul tau a avut deja o problema respiratorie care i-a pus viata in pericol sau prezinta alti factori de risc ai mortii subite, medicul tau iti poate recomanda un dispozitiv.

    Copilul meu este in siguranta daca dorm cu el?

    Cel mai sigur loc pentru bebelusul tau este sa doarma in primele 6 luni intr-un patut in aceeasi camera cu tine.

    Unele mame considera ca e usor sa alaptezi daca impart patul cu bebelusul lor. Dar este mai sigur sa doarma in patutul lui. Exista o legatura intre faptul ca tu imparti patul cu bebelusul tau si moartea subita daca:

  • esti fumatoare

  • ai baut alcool

  • iei droguri care te fac sa te simti somnoroasa

  • esti foarte obosita

  • copilul tau s-a nascut prematur (nascut inainte de 37 de saptamani)

  • a fost mic la nastere (mai putin de 2,5 kg)

  • copilul tau are sub 3 luni

    Nu este sigur sa adormi pe o canapea sau pe un fotoliu cu bebelusul tau.

    Alina Sica

    Redactor Copilul.ro

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Moarte subita Sindromul mortii subite sugari

    Articole recomandate

    Citeste si despre