Schimbatul scutecului... in public. Sfaturi utile

/ / Modificat: 2014-03-12
Schimbatul scutecului... in public. Sfaturi utile

Schimbatul scutecului este o rutina pe care o vei respecta zilnic in ingrijirea bebelusului, timp de cel putin 1-2 anisori. Cu cat copilul este mai mic, cu atat scutecul trebuie schimbat mai des. Exista momente in care nu ai de ales si trebuie sa schimbi bebelusul in public. Aceste situatii presupun o eticheta speciala, cu reguli de bun simt si buna purtare de care trebuie sa tii cont, pentru a te asigura ca nu invadezi intimitatea celor din jur si ca nu incalci reguli sociale de bun simt.

Schimbarea scutecului bebelusului in public. Reguli si eticheta

La varsta de nou-nascut, scutecul trebuie schimbat si de 6-8 ori pe zi. Pe masura ce creste, intervalul se mai rareste, dar tot vei fi nevoita sa il schimbi o data cam la 3 ore. Cel mai confortabil si sigur loc pentru schimbarea acestuia este la tine acasa, unde ai la indemana tot ce-ti trebuie pentru ca totul sa se desfasoare rapid si fara probleme.

Insa in momentul in care decizi sa iesi cu bebelusul in parc, la padure, la cumparaturi in mall, la restaurant sau la un eveniment public, situatii in care vei lipsi de acasa mai multe ore, esti pusa in postura de a-ti schimba bebelusul in public. Iata cateva reguli sociale, dar si lucruri pe care este bine sa le stii de fiecare data cand te afli in situatia de a schimba scutecul bebelusului intr-un spatiu public!  

Nu schimba bebelusul in vazul lumii!

Principala regula sociala pe care trebuie sa o respecti cand decizi sa schimbi scutecul in public este sa o faci cat mai departe de ochii persoanelor participante la evenimentul sau in spatiul in care te afli! Indiferent ca esti intr-un restaurant, mall, hypermarket, in parc sau la padure, nu poti schimba bebelusul pe masa pe care mananci, pe banca sau in mijlocul magazinului.

Trebuie sa te adaptezi contextului si sa incerci sa gasesti un spatiu cat mai retras, unde sa iti poti intinde lucrurile necesare pentru schimbarea bebelusului. Trebuie sa tii cont de faptul ca mirosul neplacut al scutecului murdar sau imaginea ta dezbracand si schimband copilul poate sa nu fie pe placul tuturor celor prezenti la eveniment.

In plus, nu este deloc igienic sa schimbi copilul pe masa de la restaurant, in mijlocul unui mall sau in locuri foarte circulate si expuse pericolelor.

Cere ajutorul angajatilor spatiului public!

Majoritatea spatiilor de interior sunt dotate cu bai, dar si cu incaperi de odihna pentru angajati ori special create pentru diverse activitati private. Cere voie personalului magazinului sau restaurantului sa te retragi cu bebelusul acolo, pentru a-l putea schimba.

Cei mai multi angajati sunt foarte intelegatori atunci cand vine vorba de mamici care au nevoie sa alapteze sau sa schimbe bebelusii. Poti gasi intelegere la acestia, care de multe ori sunt mai mult decat doritori sa-ti ofere intimitatea de care ai nevoie pentru a schimba scutecul.

Unde poti schimba scutecul bebelusului

La baie

Daca esti intr-un spatiu public de interior - restaurant, magazin, mall - , incearca sa gasesti cea mai apropiata baie, care sa fie dotata cu o masuta sau un blat mai lat, astfel incat sa poti aseza copilul confortabil. In plus, este important sa fie suficient de mare astfel incat sa ai libertate de miscare pentru a urma toti pasii schimbarii scutecului.  

In masina

Baia este cea mai recomandata incapere pentru a fi folosita pentru schimbarea bebelusului, insa daca nu ai parte de suficient spatiu, este bine sa ai in minte si alte alternative. Acestea te ajuta si in momentele in care esti in zone in aer liber - parcuri, plaja, padure etc. - si nu ai acces la astfel de incaperi private.

Masina personala se dovedeste a fi un spatiu perfect pentru schimbarea scutecului. Daca te deplasezi cu bebelusul doar cu masina, atunci nu trebuie sa iti faci griji ca nu ai unde sa il schimbi, intrucat bancheta din spate a autoturismului este perfecta pentru aceasta operatiune.  

In carucior sau cosulet

Daca nu ai masina, dar plimbi bebelusul cu caruciorul sau il transporti in cosulet, atunci poti folosi aceste dispozitive pentru a deveni o masa improvizata de schimbat copilul. Nu este cel mai confortabil spatiu pentru schimbat scutecul, dar in situatii limita, poate fi folosit cu succes pentru aceasta operatiune. Asigura-te ca retragi caruciorul intr-un spatiu cat mai izolat, departe de vazul lumii.  

Lucruri care te scot din incurcatura cand schimbi scutecul in public

Schimbarea bebelusului in public nu este la fel de confortabila ca atunci cand o faci in casa ta, in dormitorul copilului. De aceea, trebuie sa iei cateva masuri simple pentru a te asigura ca operatiunea decurge normal, rapid si fara impedimente, chiar si in cele mai incomode spatii publice in care te afli cu cel mic.

Paturica pentru asezat bebelusul

Paturica este unul dintre cele mai importante accesorii si lucruri pe care trebuie sa le pui in gentuta bebelusului, atunci cand iesi cu el afara. Nu poti aseza copilul cu funduletul si pielea pe orice suprafata murdara, din cauza riscului de boli si infectii. Indiferent ca urmeaza sa schimbi bebelusul in baia localului in care te afli, la iarba verde sau in masina, este recomandat sa ai o paturica curata si familiara bebelusului, pe care sa il pui, inainte de a incepe schimbarea.

Genta de scutece

Din gentuta pentru schimbat scutecul, nu au voie sa lipseasca cateva lucruri importante:

  • gel dezinfectant pentru maini (in cazul in care nu ai apa la indemana pentru a te spala inainte de a schimba bebelusul);
  • scutece curate;
  • servetele umede;
  • creme/unguente (in caz ca bebe are iritatii).

Punga pentru scutecul murdar

Este important sa introduci in gentuta pentru bebelus si cateva pungute sau saci de gunoi mici, pentru situatia in care ajungi sa schimbi bebelusul intr-un spatiu care nu este dotat cu cos de gunoi. In acest fel, te asiguri ca scutecul murdar este izolat de restul lucrurilor copilului, intr-un saculet sau punga de plastic, pentru a fi aruncat la cel mai apropiat tomberon pe care-l vei intalni in cale.

Tu mai stii si alte reguli sau secrete pentru mai multa intimitate in timpul schimbarii scutecului bebelusului in public? Impartaseste-le cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Schimbare scutece Scutece bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre