Bebelului nu-i place sa-i schimbi scutecul? Cum poti face momentul mai placut pentru cel mic

/ / Modificat: 2023-05-28
Bebelului nu-i place sa-i schimbi scutecul? Cum poti face momentul mai placut pentru cel mic

Pentru unii bebelusi, momentul schimbarii scutecului este unul de bucurie. In schimb, pentru altii, este un moment de tristete. Acestia nu se simt bine in timp ce le este schimbat scutecul si protesteaza in toate modurile posibile. Cu cat micutul inainteaza in varsta, cu atat momentul schimbarii scutecului devine unul dificil, deoarece acesta duce o lupta titanica: se zvarcoleste, loveste si se zbate, da din picioare, plange, urla etc.  Prin urmare, schimbarea scutecului bebelusului devine unul tensionat si pentru parinti.

 De ce nu-i place bebelusului meu sa fie schimbat?

In primele patru sau cinci luni de viata, schimbarea scutecului este, de obicei, un moment destul de calm, deoarece bebelusul este atat de mic, incat sta intins pe masa de schimbat fara sa se miste.

Cu toate acestea, pe masura ce creste, el va capata putere in membre si va dezvolta alte abilitati motorii, cum ar fi lovirea, rostogolirea si asezarea in picioare. El va dori sa foloseasca toate aceste miscari in permanenta, ceea ce ne va ingreuna sarcina de a-l schimba sau imbraca.

De asemenea, incepand cu aceasta varsta, bebelusului i se va trezi curiozitatea fata de lumea din jurul sau, ceea ce il va determina adesea sa se rostogoleasca pe masa de schimbat pentru a incerca sa vada ce se intampla in celalalt colt al camerei.

In jurul varstei de 18-24 de luni, multi copii mici isi exprima dezacordul total cu schimbarea scutecului din motive foarte diferite.

Pe de o parte, schimbarea scutecelor inseamna intreruperea unei activitati distractive care ii motiveaza si ii distreaza in acel moment, cum ar fi joaca.

Pe de alta parte, incepand cu aceasta varsta, copiii incep sa experimenteze o etapa de reafirmare in care simt ca au capacitatea de a decide, ceea ce este un proces de tranzitie important si necesar in dezvoltarea copilului.

Cum sa actionezi daca micutul tau refuza schimbarea scutecului

In functie de stadiul in care te afli in prezent cu bebelusul tau, poti apela la sfaturile de mai jos pentru a transforma momentul intr-unul mai placut. 

Ramai calma

In primul rand, este important sa iti pastrezi calmul si sa nu tipi sau sa nu iti fortezi copilul, deoarece acest lucru nu va face decat sa complice si mai mult situatia si sa o tulbure.

Intelegem ca este foarte dificil pentru tine ca bebelusul sa te loveasca, sa se rostogoleasca in timp ce incerci sa scoti un scutec plin sau sa i-l pui pe cel curat. Dar, in loc sa transformi momentul intr-o lupta intre adult si bebelus, incearca o abordare pozitiva si respectuoasa.

Afla ce ar putea sta la baza refuzului

Daca bebelusul nu avea probleme in schimbarea scutecului inainte si brusc devine anxios cand se intampla acest lucru, este important sa fii atenta la comportamentul acestuia si sa observi ce a dus la aceasta schimbare de atitudine. 

Daca este maricel, si nu vrea sa intrerupa joaca, poti schimba masa de infasat cu un covoras pentru a-I schimba scutecul, lasandu-l pe micut sa se joace in tot acest timp. In schimb, daca bebelusul este mic, si protesteaza brusc, poate fi vorba de o problema medicala sau un disconfort pe care il are. In acest caz este important sa fii atenta sa nu aiba o iritatie sau infectie si sa mergi la medic pentru un control.

Inlocuieste masa de infasat cu patul sau podeaua

Masa de schimbat este o piesa de mobilier care, datorita inaltimii si designului sau, faciliteaza schimbarea scutecului si imbracarea bebelusului de catre adulti, dar nu este la fel de confortabila, practica si sigura pentru cei mici.

Asadar, atunci cand bebelusul tau incepe sa dea semne ca nu vrea sa isi schimbe scutecul, incearca sa inlocuiesti masa de schimbat. Poti face acest lucru in pat sau chiar pe podea, la locul de joaca. Este important ca inainte sa asezi o paturica si/sau un prosop pe suprafata respectiva. 

Creeaza rutine

Copiii au nevoie de rutine care sa le permita sa anticipeze ce se va intampla in orice moment si care ii faca sa se simta in siguranta si increzatori.

Evident, schimbarea scutecului nu este o rutina pe care o putem stipula dinainte, cum ar fi ora baii sau ora de culcare. Cu toate acestea, poti sa-i transmiti bebelusului tau ca se apropie momentul schimbarii scutecului.

Nu te gandi ca este prea mic si nu te va intelege. Comunicarea cu bebelusul este intotdeauna pozitiva si benefica, dar, de asemenea, potrivit expertilor, avertizandu-l ca ii vei schimba scutecul, acesta va inregistra mesajul si va sti la ce sa se astepte.

Nu te grabi: conecteaza-te cu bebelusul

Graba nu este niciodata un lucru bun, cu atat mai putin atunci cand vine vorba de bebelusi. De aceea, atunci cand abordezi orice aspect al ingrijirii copiilor si al cresterii acestora trebuie sa incetinesti ritmul, sa te adaptezi la nevoile lor si sa te conectezi emotional cu bebelusul micutul tau.

Asadar, pentru ca bebelusul sa aiba parte de o experienta pozitiva, actioneaza cu respect si calm cand vine vorba de schimbarea scutecului. Vorbeste cu acesta pe tot parcursul procedurii, canta-i sau spune-i o poveste, astfel incat sa il distrezi si sa transformi totul intr-un moment placut.

Cere-i copilului sa te ajute

Dupa varsta de un an, copilul deja intelege mesaje si e dornic sa se faca util. Prin urmare ii poti cere sa te ajute sa-I schimbi scutecul, pentru a-l face sa aiba rabdare si sa nu protesteze. 

De exemplu, ii poti cere copilului sa iti dea crema pentru fundulet, sa scoata un servetel din pachet, sa iti dea scutecul curat sau chiar sa arunce scutecul murdar la cosul de gunoi. Orice ii face acestuia placere si il distreaza. 

Explica-i de ce este necesar sa-i schimbi scutecul

In aceeasi ordine de idei, daca micutul tau este deja mare, ii poti explica de ce este necesar sa schimbi scutecul: "o sa te iriti", "iti ies cosuri si apoi vei avea mancarimi", " miroase urat", "te poti imbolnavi si te va durea burtica", etc. Foloseste mesaje pe care copilul le intelege.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scutece bebelus Schimbare scutece bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre