Ghid pentru schimbarea scutecelor

/ / Modificat: 2012-04-30
Ghid pentru schimbarea scutecelor

Schimbarea scutecului este o sarcina destul de dificila pentru orice proaspata mamica, de aceea un ghid de buna practica poate fi o adevarata binecuvantare atunci cand nu exista in jur persoane cu experienta in acest sens. Vestea buna este ca orice novice in aceasta practica devine expert in maximum doua saptamani. Exista, totodata, o serie de alte aspecte importante de respectat, referitor la igiena si la siguranta bebelusului.

Foto: wearebothright.com

Nou-nascutii sunt adorabili si iubiti de toti membrii familiei, insa schimbarea scutecului face parte din acele realitati mai putin placute cand vine vorba de ingrijirea celor mici. Importanta unui ghid de buna practica pentru aceasta necesitate devine cu atat mai mare, cu cat bebelusii urineaza in medie de 5-8 ori pe zi si isi elibereaza intestinul gros de 2 ori in primele saptamani de viata.

Frecventa normala in schimbarea scutecului

Este esential ca parintii sa cunoasca ritmul in care copilul urineaza si frecventa defecarii, deoarece aceste functii vitale sunt un indicator principal al starii de sanatate.

Iata cateva reguli general valabile in acest sens:

  • nou-nascutii ar trebui sa ude minimum 5 scutece de unica folosinta pe zi, cu urina foarte deschisa la culoare; in plus, ar trebui sa elimine zilnic 2-4 scaune moi de culoarea mustarului;
  • dupa 4 saptamani, scaunele se reduc la unul pe zi, pe masura ce sistemul digestiv se maturizeaza; un numar mai mare de excretii, mai ales de culoare verde, reprezinta diaree si necesita un control medical.
  • bebelusul poate fi deshidratat sau nu primeste suficienti nutrienti daca observi: urina inchisa la culoare, urina cu miros intepator, urina care transforma nuanta scutecului in roz sau rosu.

Tehnica ideala in schimbarea scutecului

Acum ca ai aflat care este frecventa normala in schimbarea scutecului, iata cateva indicatii utile despre tehnica ideala de a-ti mentine micutul curat si fericit. In prima instanta, este necesar sa aduni toate elementele necesare procesului, astfel incat sa nu iti lasi copilul nesupravegheat pentru a aduce un produs esential din alta incapere.

Ai nevoie de:

  • un scutec curat;
  • servetele umede pentru bebelusi sau o carpa curata umezita;
  • masuta de schimbat sau pat drept;
  • prosop;
  • lotiune de bebelusi;
  • pudra pentru bebelusi;
  • crema antiiritanta (optional);
  • recipient pentru depozitarea scutecului murdar si a altor lucururi de aruncat (o punga).


Instructiunile pas-cu-pas pentru folosirea scutecelor de unica folosinta, te ajuta sa executi in mod corect operatiunea.


1. Asaza copilul pe spate si dezbraca-l de la brau in jos.

2. Desprinde ariciul scutecului folosit, insa nu il scoate de tot.

3. Pune un prosop curat peste bebelus, mai ales daca este baietel, pentru a preveni extinderea urinei si a materiilor fecale catre chipul acestuia.

4. Curata zona cu blandete folosind servetele umede speciale sau carpa umezita, din fata in spate (catre fundulet, nu invers), pentru a nu imprastia bacterii catre organele genitale. Ai grija sa indepartezi murdaria din cutele pielii, de pe coapse si de pe fundulet.

5. Deschide scutecul curat, avand grija ca mana pe care o folosesti sa nu se fi atins de murdarie.

6. Ridica usor piciorusele bebelusului, indeparteaza scutecul vechi si pozitioneaza-l pe cel curat in zona corecta, cu banda adeziva dedesubt.

7. Aplica lotiunea, pudra pentru bebelusi si crema antiiritanta intre picioruse si la fundulet, pentru a preveni iritatiile suparatoare.

8. Scoate partea frontala a scutecului printre soldurile micutului si tine-o cu o mana pe abdomen. Cu cealalta mana, indeparteaza sigiliul ariciului si fixeaza-l cu atentie, apoi repeta miscarea si pe partea opusa.

9. Pentru a te asigura ca scutecul nu este strans prea mult, verifica daca poti introduce doua degete intre partea din fata si burtica puiului tau.

10. Imbraca bebelusul si spala-te bine pe maini cu apa si sapun, pentru a preveni imprastierea bacteriilor.

Cat despre scutecele textile, utilizabile de mai multe ori la rand, tehnica este aproximativ aceeasi. Principala diferenta consta in modul in care impachetezi scutecul, necesitand putin mai multa maiestrie din partea ta.

  • Metoda fara ace: asaza scutecul pe lungime si apoi indoaie partea din fata pana ajunge la dimensiunea ideala. Apoi pliaza ambele parti la mijloc, astfel incat scutecul sa fie indoit in treimi. Asaza scutecul in chilotel, avand grija sa nu depaseasca linia acestuia.
  • Metoda aripioarei de inger: intinde scutecul si pozitioneaza bebelusul, astfel incat partea scurta a acestuia sa ajunga la talia micutului. Impacheteaza in 3 parti sectiunea pe care nu se afla copilul si ridic-o printre piciorusele acestuia. Pliaza partea din spate a scutecului catre burtica si prinde-o cu ace de siguranta speciale de zona pliata, pana obtii un chilotel.
  • Metoda spiralei: aceasta tehnica ofera bebelusului o mai mare libertate de miscare. Pune copilul deasupra scutecului intins, astfel incat zona mai scurta sa fie la nivelul taliei. Rasuceste partea de jos la 180 de grade, ridic-o in sus, trage-o printre picioruse in fata si fixeaz-o cu un ac de siguranta special.

Ponturi utile

  • Daca nu folosesti scutece speciale pentru nou-nascuti, va trebui sa indoi partea din fata a scutecului, astfel incat sa nu se atinga de buricul aflat in vindecare.
  • Spala-te pe maini inainte si dupa ce schimbi scutecul bebelusului. O sticla de gel antibacterian care se poate folosi fara apa este ideala pentru deplasari si pentru a evita sa-ti lasi micutul nesupravegheat.
  • Odata ce creste mai mare, ofera-i copilului un obiect pe care sa il tina in manuta. In acest fel, ii distragi atentia si eviti ca nazdravanul sa intervina in procesul schimbarii scutecului.
  • In special pentru baietei, este ideal sa folosesti un "scut" protector impotriva micilor accidente umede, precum un prosop capabil sa blocheze orice flux neasteptat.
  • Fii rabdatoare: chiar daca la inceput te temi de miscarile bruste ale micutului tau si de neindemanarea ta, bebelusii simt in general temerile si au tendinta sa se lase coordonati.
  • Indiferent de cat de dificila ti se pare aceasta sarcina, vei fi uimita de rapiditatea cu care vei deprinde abilitati de expert veritabil in schimbarea scutecelor.

Care sunt tehnicile tale speciale pe care le folosesti sau le-ai aplicat in cazul puiului tau? Impartaseste-ti intelepciunea in sectiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scutece Scutece bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre