Inca trei bebelusi dusi la operatii in strainatate de Asociatia „Blondie”

/ / Modificat: 2020-10-27
Inca trei bebelusi dusi la operatii in strainatate de Asociatia „Blondie”

Bucuresti-Milano, 26 octombrie - Asociatia “Blondie” a dus, luni, la tratament in strainatate, cu un avion inchiriat, trei bebelusi cu varsta intre 13 zile si 6 luni, cu afectiuni cardiace, pentru operatii pe cord la Clinica San Donato din Milano. Acesta este cel de-al douazecilea zbor realizat de asociatie in acest an. Cu cele 20 de zboruri in 2020 au fost transportati 28 de copii si trei adulti din si spre Italia, Germania, Elvetia, Austria, Franta si Spania.

Toti cei trei copii dusi azi la Milano sunt in stare critica, intubati si ventilati mecanic si nu ar fi putut fi transportati altfel. Copiii sunt insotiti de trei medici, intre care dr. Catalin Carstoveanu, seful Sectiei de Terapie Intensiva Nou-Nascuti a Spitalului Marie Curie. La intoarcere va fi adus in tara un alt bebelus, in varsta de o luna si jumatate, care a fost deja operat la Milano, el fiind dus acolo tot de asociatie, cu avionul, in urma cu o luna.

Conform declaratiilor doctorului Carstoveanu, de la inceputul anului, 30 de nou-nascuti au murit pe lista de asteptare a sectiei de terapie intensiva pe care o conduce.

“Cand am lansat asociatia anul trecut nu am visat vreodata ca vom ajunge in situatia de a realiza zboruri medicale, zboruri care fac diferenta intre viata si moarte. in martie anul acesta, in timpul lock-down-ului, au ajuns la noi niste parinti disperati al caror copil urma sa fie externat dintr-un spital din Italia si nu existau zboruri cu care sa se intoarca acasa. Am decis sa ajutam atunci si nu ne-am mai oprit. Costul total al curselor aeriene efectuate pana in prezent este de circa 255.000 euro, cei mai multi bani provenind din donatii individuale. Saptamana aceasta vom realiza trei astfel de zboruri si, chiar daca nu stim acum cu ce o sa le platim, nu ne dam batuti, la fel cum nici acesti copii si parinti nu se lasa invinsi de boala”, spune Adelina Toncean, fondatoarea Asociatiei „Blondie”.

Dupa izbucnirea pandemiei de coronavirus, Asociatia “Blondie” a inceput sa aduca acasa, cu avioane inchiriate, copiii ramasi blocati in spitale din Europa din cauza suspendarii curselor aeriene de linie. Primul zbor a fost in data de 27 martie, din Milano, iar ulterior asociatia a dus cu avionul in strainatate copii care aveau nevoie de interventii medicale urgente, ce nu puteau fi facute in Romania.

 bebelusi dusi la operatii in strainatate

Despre Asociatia „Blondie”

 Asociatia “Blondie” s-a infiintat in iunie 2019 pentru a oferi o sansa la viata copiilor bolnavi si singuri. Totul a pornit de la Cristi, un baietel blond, abandonat in spitalul din Constanta. Alintat Blondie, Cristi era grav bolnav, avand o malformatie cardiaca in care doua artere mari erau inversate. sansa lui la viata a fost un articol in ziarul “Ziua”, cu titlul “Micutul Cristi are nevoie de o operatie la Cluj”. Atunci, Adelina Toncean, care mai tarziu avea sa fondeze asociatia, a stiut ca va fi copilul ei. La varsta de doi ani, Cristi a fost luat in plasament si timp de 11 ani el nu a trait ca un copil bolnav. In 25 octombrie 2014 Blondie a murit la 13 ani si jumatate pentru ca operatia care trebuia sa ii salveze viata nu s-a facut la timp.

bebelusi dusi la operatii in strainatate

Pentru copiii ca el, asociatia a creat un cadru etapizat, care sa rezolve cele mai importante probleme ale copiilor cu afectiuni grave abandonati in spitale:

1. Monitorizare prenatala a gravidelor in risc social pentru identificarea la timp a nou-nascutilor cu afectiuni grave (Caravana Blondie)

2. Crearea unei solutii mobile pentru identificarea in maternitate a nou-nascutilor cu afectiuni grave in risc de parasire sau parasiti de parinti (BlonTHE APP)

3. Crearea unui program de voluntariat in spital pentru copiii internati singuri (si eu sunt Blondie)

4. Crearea unui centru de recuperare medicala postspitalizare pentru copiii cu afectiuni grave in risc social (Casuta Blondie).

Pentru a-si continua misiunea, Asociatia “Blondie” face apel la solidaritate si generozitate, donatiile fiind esentiale pentru a transporta in strainatate cat mai multi copii ca sa le salveze viata.

RO37 INGB 0000 9999 0909 6711 – LEI

RO34 INGB 0000 9999 0909 6765 – EURO

Mai multe detalii la https://www.asociatia-blondie.ro/

Taguri Sanatatea bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre