Imunitatea naturala la bebelusi

/ / Modificat: 2009-05-08
Imunitatea naturala la bebelusi





 

Imunitatea naturala la bebelusi este foarte slaba si limitata pe o perioada scurta de timp. Este un lucru binecunoscut ca bebelusii nascuti pe cale naturala au un sistem imunitar mai puternic decat cei nascuti prin operatie de cezariana. La fel de adevarat este ca bebelusii hraniti cat mai mult cu lapte matern isi dezvolta un sistem imunitar mai "performant" decat cei hraniti cu lapte praf.

Pentru ca sistemul lor imunitar este deficitar, este recomandata vaccinarea bebelusilor conform schemei nationale pentru vaccinuri obligatorii. Vaccinurile, ce constau in bacterii slabite sau moarte, sunt sub forma de injectii sau pot fi administrate pe cale orala. Vaccinurile slaveaza sute de mii de vieti anual.

Cand un bebelus nu a fost hranit cu lapte matern, dureaza cam o luna pana acesta poate sa isi dezvolte un sistem imunitar eficient. In timpul acestei luni, daca bebelusul se imbolnaveste, anumite imunitati s-ar putea sa nu i se mai dezvolte niciodata pentru ca sistemul sau ar putea fi atat de suprasolicitat de acest microb incat ar putea sa inceapa sa creada ca virusul este un lucru normal ce circula prin sange.

Laptele matern din primele zile dupa nastere este cel mai concentrat in nutrienti si se numeste colostru. Laptele acesta contine substante ce il vor apara pe bebelusul tau de virusi. Concentratia factorilor imunitari in colostru este mai mare decat in laptele din stadiile mai mature.

Laptele matern mai contine si nutrienti speciali numiti "prebiotics" care incurajeaza cultura de "bacterii bune" necesare dezvoltarii sistemului imunitar. Aceste bacterii bune contribuie si la reglarea digestiei.

Daca nu poti sa iti alaptezi copilul sau ai ales sa nu o faci, ii poti intari sistemul imunitar cumparand lapte formula ce contine "prebiotics". Acest lucru este foarte important mai ales in cazul bebelusilor nascuti prin cezariana, care au un sistem imunitar deficitar.

Alexandra Ilie

Redactor Copilul.ro


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare imunitate bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre