Ce alimente dai copilului cand are diaree?

/ / Modificat: 2017-09-07
Ce alimente dai copilului cand are diaree?

Articol revizuit de nutritionist dietetician Roxana Maria Hadmas.

Diareea este una dintre cele mai neplacute stari medicale prin care poate trece copilul. Pe langa crampele abdominale, starea de rau, deshidratarea si disconfortul produs de mersul des la toaleta, copilul are parte si de lipsa poftei de mancare. De asemenea, in cazul acestei patologii, creste riscul de deshidratare si trebuie sa acordam atentie deosebita si consumului de lichide. Copilul cu diaree nu poate manca orice. Sunt alimente permise si chiar recomandate, dar si strict interzise, care pot inrautati starea micutului.

Alimente permise la copilul cu diaree

Specialistii sustin ca trebuie sa ai grija sa ii dai copilului alimente bogate in pectine, potasiu, sodiu si proteine, care il ajuta sa se energizeze, dar care ajuta si la combaterea scaunelor foarte moi.

Banana

Bananele reprezinta un remediu terapeutic impotriva diareei, dar si a constipatiei. Au un dublu efect. Atunci cand copilul are diaree, pierde o mare parte din electrolitii din organism. Bananele sunt bogate in potasiu si ajuta la restabilirea echilibrului electrolitilor pierduti. Contine si pectina, o fibra solubila in apa, care ajuta la tratarea starii. De asemenea, ea ajuta la inmultirea bacteriilor benefice din intestine, care combat diareea.

Pentru a fi benefica in cazul acestei probleme de sanatate, banana trebuie sa aiba un continut mic de fructoza, deci nu trebuie sa fie foarte coapta, ci mai degraba verde. In cazul unei banane foarte dulci, foarte coapte, efectul poate sa fie contrar celui dorit.

Orez

Datorita capacitatii de a retine o cantitate mare de apa, orezul este una dintre cerealele de baza in alimentatia unui copil cu diaree. Acesta se recomanda a fi alb si fiert pentru o perioada lunga de timp. Orezul alb contine o cantitate mai mica de fibre insolubile care pot leza intestinul copilului bolnav.

Cartofi dulci

Cartoful dulce poate reprezenta un aliment benefic pentru copilul cu diaree, avand o cantitate mare de betacaroten, fiind o sursa importanta de potasiu si sodiu, care ajuta la rehidratare. Il poti pregati fiert, copt sau la aburi.

Mere (coapte)

Merele sunt o sursa bogata de fibre solubile. Insa ele nu trebuie consumate crude atunci cand copilul sufera de diaree pentru ca fac mai mult rau. Totusi, daca ele sunt gatite (in special coapte) sunt un beneficiu pentru sistemul digestiv iritat, pentru ca ele contin pectina si alti nutrienti esentiali.

Paine prajita

Datorita consumului ridicat de carbohidrati complecsi, consumul de paine reduce frecventa scaunelor si creste consistenta acestora. Ea trebuie consumata prajita pentru ca este mai usor digerata de organism. Si biscuitii si covrigeii sunt optiuni benefice si prietenoase cu stomacelul copiilor, cu conditia ca aceste produse sa nu contina zahar.

Radacinoasele

Radacinoasele se recomanda a fi introduse in alimentatia copilului bolnav datorita continutului ridicat de nutrienti si a continutului mic de apa. Combinate impreuna cu orez si o carne slaba, pot forma o masa ideala.

Iaurt

In general, cand copiii, dar si chiar si adultii, sufera de diaree au tendinta sa stea departe de produsele lactate. Si fac foarte bine, pentru ca laptele nu este tolerat intr-o astfel de perioada. Iaurtul insa face exceptie. Culturile vii si active prezente in el ajuta la stabilirea unui echilibru al bacteriilor sanatoase din sistemul digestiv.

Alimente de evitat la copiii care sufera de diaree

lactatele nefermentate (cu exceptia iaurturilor);

• fructele crude: portocale (si alte citrice), piersici, pere, prune (uscate sau crude) etc.;

• alimente bogate in grasimi (prajeli, carne grasa etc.);

• indulcitorii artificiali si zaharul (au efect laxativ);

• semintele de in, datorita efectului laxativ pe care acestea il detin;

• taratele, acestea lezand mucoasa intestinala din cauza duritatii;

• cartoful alb, conopida, varza, borccoli si fasolea boabe (acestea fiind recunoscute pentru producerea unui disconfort abdominal).

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Diaree copii

    Articole recomandate

    Citeste si despre