Pneumonia la nou-nascut

Intrebare:

- Ce parere aveti despre administrarea antibioticului Cefazolin injectabil in caz de constatare nesigura a diagnosticului de pneumonie (examen radiologic confuz, simptomele caracteristice lipsesc) la un bebe de doar 3 zile?

Raspuns:

Infectiile neonatale (infectiile aparute in primele 30 de zile dupa nastere) manifestate cel mai frecvent ca septicemie, meningita sau pneumonie, reprezinta o cauza frecventa de morbiditate si mortalitate la nou-nascut.

In fata unei suspiciuni de pneumonie la nou-nascut, tratamentul antibiotic se incepe imediat dupa recoltarea probelor pentru culturi bacteriologice. Si asta datorita potentialului evolutiv sever al unei pneumonii in primele zile de viata si datorita faptului ca pentru confirmarea bacteriologica a infectiei este necesar un timp mai indelungat, timp in care starea de sanatate a nou-nascutului se poate agrava.


Pana la obtinerea rezultatelor de la antibiograma se apeleaza la un antibiotic care sa acopere un spectru bacterian larg; cele mai utilizate antibiotice la nou-nascut sunt cele din grupa cefalosporinelor, grupa din care face parte si Cefazolinul.In cazul in care culturile vor fi negative, se va sista terapia antibiotica, dar pana la infirmarea diagnosticului riscurile unei pneumonii netratate la un nou-nascut sunt mai mari decat riscurile tratamentului cu Cefazolin.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Dr. Alina Pop-Began

Medic anestezie si terapie intensiva

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul