Apneea de prematuritate

/ / Modificat: 2017-01-10
Apneea de prematuritate

Apneea de prematuritate este o afectiune comuna intalnita in randul prematurilor. Aproape 70% dintre copiii nascuti cu cel putin 6 saptamani inainte de termen sufera de aceasta conditie medicala caracterizata prin intreruperea respiratiei timp de peste 20 de secunde, asociata cu crize de bradicardie si hipoxie.

Ce este apneea de prematuritate?

Apneea reprezinta o conditie medicala care se defineste prin episoade de incetare a respiratiei pe o perioada mai mare de 20 de secunde.

Copiii nascuti prematuri se nasc cu o multime de complicatii sau cu riscuri crescute de a dezvolta probleme variate de sanatate. Unele dintre cele mai grave complicatii au legatura cu dezvoltarea insuficienta a plamanilor care conduce adesea la afectiuni respiratorii ce pun in pericol viata copilului.

Care sunt cauzele apneei de prematuritate?

Cea mai frecventa cauza a apneei de prematuritate o reprezinta dezvoltarea insuficienta a centrilor respiratori din creier. Acest lucru inseamna ca micutii nu pot respira bine dupa nastere deoarece creierul nu este capabil sa transmita semnalele necesare plamanilor pentru a initia respiratia.

Specialistii sustin ca si infectiile, nivelul scazut al zaharului din sange, absenta oxigenului si problemele digestive pot cauza apnee. Medicii au asociat apneea de prematuritate si cu boala de reflux gastroesofagian, dar nu stiu exact daca exista o relatie de cauzalitate intre acestea si cum se influenteaza reciproc.

Care sunt simptomele?

Bebelusii prematuri manifesta simptomele apneei de prematuritate in cel mult o saptamana de la nastere.

Simptomul principal il constituie intreruperea brusca a respiratiei copilului. Aceasta intrerupere trebuie sa dureze mai mult de 20 de secunde si este insotita adesea de schimbari in saturatia oxigenului (hipoxie) sau de scaderea ritmului cardiac (bradicardie).

In urma hipoxiei bebelusul poate manifesta si simptome asociate hipoxiei ca tegumente cianotice, buze si unghii vinetii.

Cum se pune diagnosticul?

Nou-nascutii, si in special prematurii, au adesea probleme si modificari ale respiratiei dupa nastere. Aceste episoade trebuie diferentiate de episoadele apneice. Crizele apneice trebuie sa fie monitorizate si inregistrate de 1-2 ori in 24 de ore.

Tocmai pentru a separa simptomele aparente de apnee de cele reale, medicii fac o multime de investigatii menite sa stabileasca daca micutul sufera sau nu de aceasta problema.

Una dintre cele mai importante metode de diagnosticare o reprezinta conectarea prematurului la un aparat special menit sa-i monitorizeze cu atentie ritmul respirator. Acesta este conectat la un monitor cardiorespirator, ale carui fire sunt atasate de pieptul micutului. Aparatul inregistreaza respiratia copilului si activeaza o alarma atunci cand detecteaza o intrerupere a respiratiei intr-un anumit interval de timp prestabilit.

Cum se trateaza apneea de prematuritate?

Tratamentul este complex si include stimularea periodica a prematurului pentru a-i aminti sa respire, medicamente care stimuleaza respiratia si administrarea suplimentara de oxigen. Toate masurile terapeutice sunt luate in vederea asigurarii supravietuirii copilului si evitarii complicatiilor.

Prematurii sunt supusi asadar unei ventilatii mecanice pentru a-i ajuta sa respire corespunzator. Suplimentarea oxigenarii si ventilatia se fac in special in cazurile severe de apnee.

Medicamentele sunt date micutilor in vederea dezvoltarii mai rapide a plamanilor pentru a-l ajuta sa respire singur.

Medicii sustin ca prematurii reusesc sa depaseasca aceasta conditie medicala cam la o luna de la data la care ar fi trebuit sa se nasca normal. Se considera ca bebelusii prematuri depasesc apneea de prematuritate daca au o perioada de absenta a crizelor apneice de minim 10 zile.

In unele cazuri este posibil ca acestia sa fie externati, dar in continuare conectati la monitor. Acest lucru inseamna ca va trebui sa il monitorizezi atent acasa. Multi parinti intra in panica la ideea ca trebuie sa ia copiii acasa cu tot cu monitor si se tem ca nu cumva acestia sa pateasca ceva.

Atunci cand ai grija de un prematur conectat la monitor pentru tratarea apneei este important sa faci un curs de acordare a primului ajutor, sa te asiguri ca aparatul de monitorizare este conenctat permanent la sursa de curent si ca este tinut departe de surse care pot interfera cu buna functionare a aparatului. Printre acestea se numara monitoarele pentru bebelusi, televizoare, telefoane etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Respiratie bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre