Ce facem cand bebelusul are febra?

/ / Modificat: 2012-10-15
Ce facem cand bebelusul are febra?

Febra mare la sugari si copii anunta ca se intampla ceva neobisnuit in organismul lor, cauzat de o infectie virala sau bacteriana. In timp ce unii bebelusi nu sufera foarte mult atunci cand au febra, altii pot deveni usor iritabili si tristi. In aceste momente, o sursa importanta de confort si alinare este chiar prezenta unuia dintre parinti; prin urmare, fa tot ce poti pentru a sta cat mai mult cu copilul si fa-l sa se simta in siguranta.

Cum sa masori rapid temperatura copilului

Cand copilul are febra, trebuie sa ii verifici in mod regulat temperatura, iar pentru asta ai nevoie de un termometru care sa masoare rapid si pe care sa te poti baza. Termometrele cu infrarosu sunt rapide si exacte, reusind sa iti indice valorile temperaturii in cateva secunde, astfel incat tu sa poti lua imediat masurile necesare.

Principiul de functionare al termometrelor cu infrarosu pleaca de la regiunea creierului numita hipotalamus. Mai exact, hipotalamusul determina temperatura corpului si este irigat de sange prin artera carotida. Valorile reale ale temperaturii se regasesc in zonele traversate de aceasta artera. Tehnologia infrarosu permite inregistrarea valorilor temperaturii in doua asemenea zone: la nivelul fruntii si al urechii; astfel, s-au dezvoltat termometre cu infrarosu pentru frunte si pentru ureche. 

Thermoval duo scan este termometrul care masoara temperatura atat pe frunte, cat si in ureche; astfel, ai doua metode de masurare integrate in acelasi produs.

masurare-frunte

Masurarea temperaturii pe frunte este complet neinvaziva si aproape imperceptibila pentru micul tau pacient.

Aceasta metoda este recomandata in special bebelusilor mai mici de 6 luni, tocmai pentru ca presupune un contact minim cu pielea sa.

Iata cat de simplu este sa masori temperatura pe frunte:

  • Deschizi termometrul (butonul O/I) si astepti cateva secunde pana ce pe ecran apare simbolul de masurare pe frunte.
  • Asezi termometrul in centrul fruntii si apesi butonul SCAN.
  • Deplasezi termometrul timp de 3 secunde spre tampla si citesti valoarea afisata dupa semnalul sonor.

masurare-ureche

Masurarea temperaturii in ureche este similara ca acuratete masuratorii rectale, ambele indicand temperatura reala a corpului (cea mai apropiata de temperatura interna).

Astfel, masori temperatura rapid si in siguranta, iar copilul nu va simti niciun disconfort. 

Masoara temperatura in ureche in 4 pasi simpli:

  • Deschizi termometrul (butonul O/I) si astepti cateva secunde pana ce pe ecran apare simbolul de masurare in ureche. Ridici usor lobul urechii.
  • Introduci termometrul in canalul auditiv si apesi butonul SCAN.
  • Astepti 1 secunda si citesti valoarea indicata.
  • Dezinfectezi varful termometrului.

Este important sa dezinfectezi varful termometrului, in special in cazul masurarii in ureche, din motive de igiena (mai ales daca isi masoara temperatura doua persoane in aceeasi perioada). Pentru curatare, poti folosi servetelele impregnate cu alcool pe care le primesti odata cu aparatul.

Cu Thermoval duo scan poti masura temperatura copilului inclusiv cand acesta doarme, fara a-l trezi pentru ca termometrul este prevazut cu ecran lumina si astfel poti citi valorile pe timpul noptii fara a aprinde lumina in camera. Verifica in mod constant cat de mare e febra micutului tau; doar asa vei sti in orice moment ce masuri sa iei pentru ameliorarea starii sale.

Ce poti face pentru a reduce febra copilului acasa

  • Imbraca-l in hainute usoare si comode. Hainele foarte groase si grele izoleaza/capteaza temperatura corpului deja ridicata, ceea ce poate duce la cresterea febrei.
  • Cand are frisoane, acopera-l cu o paturica si indeparteaz-o atunci cand acestea au trecut sau daca observi ca bebe s-a incalzit si mai tare.
  • Mentine in camera o temperatura de 21 – 23 grade C.
  • Deshidratarea este unul dintre marile riscuri asociate febrei. Pentru a o preveni, ofera-i celui mic suficiente lichide: lapte matern sau lapte praf daca este mai mic de 6 luni, apa plata sau apa combinata cu suc natural daca are varsta mai mare de 6 luni.
  • Ofera-i medicatie corespunzatoare – daca nu esti sigura care sunt remediile si dozele potrivite, suna medicul. Nu administra medicamente unui copil mai mic de 2 luni fara a te consulta inainte cu medicul.
  • Fa-i o baie calduta dupa ce i-ai dat medicamentele. Nu folosi gheata sau apa rece pentru ca acestea vor favoriza aparitia frisoanelor si apoi cresterea temperaturii.

Daca toate metodele de reducere a febrei si tratare a afectiunii acasa nu au dat rezultate, mergi la medic – este posibil sa fie vorba de ceva mai grav.

Iata cateva indicii ca trebuie sa consulti specialistul: febra nu scade, copilul prezinta dificultate in respiratie, diaree si voma, planset ascutit, este apatic si nu este atent. Prezinta-i medicului in detaliu starea copilului si spune-i ce masuri de scadere a febrei ai luat pana atunci – il vei ajuta astfel in stabilirea diagnosticului corect.

Informeaza-te in continuare despre febra la copii pe www.masoarafebra.ro.

concurs thermosoval

In perioada 17 septembrie – 17 decembrie 2012 te invitam sa participi la concursul de pe site, in urma caruia poti castiga un termometru cu infrarosu pentru frunte si ureche, Thermoval duo scan.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Febra bebelusi Masurare temperatura bebelusi Termometru bebelusi Sugar temperatura

Articole recomandate

Citeste si despre