Se poate schimba culoarea parului bebelusului?

/ / Modificat: 2022-05-06
Se poate schimba culoarea parului bebelusului?

Una dintre cele mai dese intrebari ale proaspetilor parinti este daca se va schimba culoarea parului copiilor. Desi exista multe caracteristici care tind sa se schimbe in timp, stiinta nu este foarte concludenta in ceea ce priveste culoarea parului. Cu toate acestea, experienta a aratat ca, la sugari, culoarea parului variaza in primul an de viata.

Cand se determina culoarea parului unui copil?

In momentul conceptiei, spermatozoizii intra in contact cu ovulul si din aceasta uniune se formeaza ovulul sau zigotul. Fiecare parinte transmite informatia sa genetica noii fiinte prin intermediul cromozomilor. In acest fel, toate caracteristicile viitorului copil (culoarea ochilor, sexul, culoarea parului etc.) sunt definite in aceasta etapa timpurie.

Fiecare celula a embrionului are 46 de cromozomi: 23 de la tata si 23 de la mama. Cu toate acestea, trasaturile sau caracteristicile depind de combinatia genetica "in perechi", iar rezultatul este unic. Din acest motiv, in cadrul aceleiasi familii, unii copii seamana mai mult cu unul dintre parinti decat cu celalalt, sau arata ca un amestec al celor doi.

Interactiunea genelor implicate in culoarea parului

Legile lui Mendel sunt un set de reguli care explica modul in care are loc transmiterea genetica a trasaturilor fizice de-a lungul generatiilor. Potrivit acestora, culoarea parului depinde de combinatia de gene de la ambii parinti.

La randul sau, fiecare gena a unui copil este alcatuita din alte gene. In cazul culorii parului, in general, alelele (gena de un anumit tip pe un cromozom) dominante sunt asociate cu parul inchis la culoare, iar alelele recesive sunt asociate cu nuantele deschise. Cu alte cuvinte, este suficient sa existe un parinte brunet pentru ca copilul sa aiba parul negru, iar pentru ca bebelusul sa mosteneasca parul negru sunt necesari doi parinti cu parul deschis. Dincolo de teorie, acest lucru nu se intampla intotdeauna.

In cele din urma, unele gene sunt exprimate ca raspuns la anumiti hormoni, astfel incat, in unele cazuri, culoarea finala a parului poate sa nu devina evidenta pana la adolescenta.

Tipul si cantitatea de pigment din parul bebelusilor, impreuna cu distributia acestuia, ajuta la definirea nuantei generale a parului, defineste culoarea parului. Aceste caracteristici evolueaza in timp, dupa ce bebelusul vine pe lume.

Exista doi pigmenti de par la om: eumelanina (care determina culorile maro/negru) si feomelanina (care este responsabila pentru nuantele de rosu si blond). Combinatia celor doi pigmenti are ca rezultat culoarea naturala si finala a parului.

De ce se schimba culoarea parului copilului?

Parul nou-nascutului se schimba complet in primele luni de viata a copilului, lasand loc parului nou sa creasca. Procesul de schimbare a culorii la bebelusi este cunoscut sub numele de caderea fiziologica a parului.

In timp ce uneori parul prenatal are aceeasi pigmentare ca si parul final, alteori noul par are o culoare diferita de cea a parului cu care bebelusul s-a nascut. Acesta poate fi mai deschis sau mai inchis. 

Celulele responsabile de furnizarea culorii parului sunt melanocitele care produc melanina, un pigment natural care coloreaza inclusiv celulele irisului ochiului si ale pielii. Melanocitele bebelusului sunt imature si, in timp, isi cresc functionalitatea si productia de culoare.

Nu este atat de simplu sa estimam ce culoare va avea parul copilului in viitor. Ca si alte trasaturi fizice, aspectul parului este determinat in secventa ADN a copilului, mostenita de la parinti. Doar timpul poate defini culoarea parului copilului care se poate schimba pana la varsta de 18 ani.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre