Sase caracteristici speciale ale bebelusilor nascuti vara, potrivit stiintei

/ / Modificat: 2023-07-27
Sase caracteristici speciale ale bebelusilor nascuti vara, potrivit stiintei

Daca esti in ultima linie dreapta a sarcinii si copilul tau se va naste in luna august, sau daca ai nascut deja in aceasta vara, este important sa stii ca, potrivit stiintei, bebelusul tau are caracteristici speciale. 

Desi exista numerosi factori care influenteaza personalitatea si sanatatea, cercetarile au descoperit cateva curiozitati despre bebelusii nascuti vara, cu o explicatie stiintifica in spatele lor.

Expertii sustin ca exista substante chimice cheie din creier care par a fi implicate in formarea personalitatii. Ei cred ca, pe parcursul anului, productia acestora fluctueaza in organismul mamei si acest lucru ar putea avea o anumita influenta asupra dezvoltarii fatului.

Au o personalitate vesela si pozitiva

Stiinta a demonstrat ca bebelusii nascuti in lunile din an in care exista mai multa lumina solara sunt asociati cu o dispozitie de a avea o personalitate pozitiva si vesela.

Ciclurile luminoase de vara diminueaza riscul de depresie si alte tulburari, cum ar fi cele bipolare si schizofrenia, care creste la cei nascuti in lunile de iarna.

In plus, oamenii de stiinta de la Colegiul European de Neuropsihofarmacologie afirma ca persoanele nascute primavara si vara au tendinta de a fi pozitive, uneori in mod excesiv.

Copiii nascuti vara tind sa fie mai inalti decat media

Din nou, amplitudinea mai mare a luminii solare influenteaza o trasatura a copiilor nascuti in lunile de primavara si vara. Copiii mai inalti se nasc in aceasta perioada a anului. Desi diferenta medie a fost mica, constatarea, publicata in 1998 in revista Nature, a fost semnificativa din punct de vedere statistic.

Efectul s-ar putea datora concentratiilor de melatonina, hormon dependent de lumina, in organismul mamei, care poate stimula secretia de hormoni de crestere.

Mai multe sanse de a fi stangaci

Un studiu publicat in 1994 in revista Perceptual and Motor Skills a examinat dexteritatea manuala in randul barbatilor inrolati in armata franceza, al jucatorilor de baseball americani si al datelor colectate de Biroul de recensamant al SUA si de Centrul National de Statistica Sanitara. Acesta a aratat ca 41,2% dintre toti stangacii s-au nascut in cele cinci luni cuprinse intre martie si iulie, in schimb, procentul de persoane dreptace care s-au nascut in aceeasi perioda este de doar 38,2%.

Isi gestioneaza mai bine emotiile

Potrivit unui studiu realizat in Japonia, bebelusii nascuti vara se straduiesc sa isi gestioneze mai bine emotiile decat cei nascuti toamna sau iarna la varsta de 18 luni.

Acestia tind sa fie mai capabili sa determine o actiune in fata unui conflict, iar acest lucru este strans legat de o mai buna capacitate de reglare emotionala si comportamentala.

Sunt mai putin expusi riscului de a suferi de alergii

Studiile scandinave, olandeze si japoneze arata o prevalenta mai mare a alergiilor alimentare la copiii nascuti toamna sau iarna decat la cei nascuti vara.

Expertii cred ca acest lucru s-ar putea datora fluctuatiilor sezoniere ale vitaminei D, deoarece deficientele pot slabi sistemul imunitar.

Mai multi oameni de noapte decat de dimineata

Un studiu publicat in revista Sleep a constatat ca persoanele cu zile de nastere primavara si vara se culca in general mai tarziu decat cele nascute toamna si iarna. Acestia tind sa fie "bufnite de noapte".

Explicatia ar putea fi ca bebelusii de primavara si de vara au ceasuri interne cu zile mai lungi decat cei nascuti toamna sau iarna, ceea ce ii determina sa stea treji mai tarziu. 

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre