Ce sunt reflexele primare ale bebelusilor si de ce sunt importante

/ / Modificat: 2024-02-11
Ce sunt reflexele primare ale bebelusilor si de ce sunt importante

 

In primele luni de viata, bebelusii sunt neajutorati si total dependenti de noi pentru ingrijire. Cu toate acestea, ei se nasc cu un instinct de supravietuire care se manifesta prin reactii musculare involuntare. Aceste raspunsuri, numite reflexe, joaca un rol foarte special in a ne ajuta sa identificam daca bebelusul se dezvolta corect.

Ce sunt reflexele primare?

Reflexele primare, numite si reflexe primitive sau arhaice, sunt o serie de miscari musculare involuntare cu care se nasc bebelusii ca raspuns la anumiti stimuli, cum ar fi anumite senzatii sau miscari. Ele nu sunt invatate, ci se produc in mod automat si innascut.

La nou-nascuti, se efectueaza anumite teste pentru a verifica prezenta acestor reflexe primare, precum si intensitatea cu care sunt efectuate, deoarece acestea sunt semne importante ale functionarii si dezvoltarii neurologice a bebelusului. Aceste teste se efectueaza de obicei imediat dupa nastere si din nou in zilele urmatoare pentru a verifica evolutia lor.

Care sunt reflexele primare ale bebelusilor?

Acum ca stim la ce servesc si de ce sunt importante, iata care sunt reflexele primare pe care bebelusii ar trebui sa le aiba la nastere.

Reflexul perioral sau de cautare

Daca atingi usor obrazul bebelusului, acesta isi va intoarce capul in partea in care l-ai atins, deschizand gura pentru a incerca sa suga. Este un reflex de hranire, deoarece bebelusul cauta sanul mamei. De obicei, dispare pana la doua luni.

Reflexul de supt

Acesta este un alt reflex legat de hranire. Apropierea unui deget sau a unui obiect de buzele bebelusului declanseaza o miscare ritmica de supt. Acesta dispare, de obicei, pana la varsta de patru luni.

Reflexul tonic al gatului sau pozitia de scrima

Atunci cand copilul este intins pe spate si isi misca capul intr-o parte, bratul din partea spre care se indreapta capul este intins drept si indepartat de corp, cu mana partial deschisa, in timp ce bratul opus este flexat si pumnul este strans. In cazul in care capul este intors in cealalta parte, pozitia este inversa. Aceasta dispare dupa patru luni.

Reflexul de presiune palmara

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute: daca pui un deget in palma copilului, acesta isi inchide mana, atat de strans incat il poti ridica fara sa ii dai drumul. Nou-nascutul este capabil sa isi tina propria greutate suspendat in aer timp de cateva secunde. De obicei, dispare pana la varsta de cinci luni.

Reflexul presiunii plantare

Similar cu reflexul de presiune palmara, acest reflex consta in inchiderea degetelor de la picioare atunci cand degetul mare al copilului este stimulat prin apasarea acestuia pe un obiect. Acesta dispare la noua-zece luni.

Reflexul lui Babinski sau reflexul lui Koch

Atunci cand atingi sau mangai talpile picioarelor de la calcai pana la degetele de la picioare, bebelusul isi va deschide degetele si isi va intoarce piciorul spre interior. Acest reflex ramane pana la 12 luni, dar dispare treptat, pe masura ce dezvoltarea si maturizarea neurologica a bebelusului progreseaza.

Reflexul Moro sau tresarirea

Atunci cand bebelusul este mutat in mod neasteptat si rapid intr-o pozitie noua, are senzatia de cadere. Primul lucru pe care il face este sa isi deschida bratele in lateral, pentru ca parintii sa ii poata vedea si in speranta de a se prinde de ceva pentru a evita caderea. Apoi le aduce inapoi impreuna si apoi isi strange pumnii. Dispare intre patru si sase luni de viata.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Reflexe bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre