Ce este reflexul Babinski si ce rol are

/ / Modificat: 2024-06-08
Ce este reflexul Babinski si ce rol are

 

Reflexul Babinski (sau semnul Babinski) este un reflex primar al bebelusilor. Acesta este un raspuns automat care apare din momentul nasterii si este asemanator cu alte reflexe cunoscute, cum ar fi suptul.

Acest reflex are rolul de a-i asigura supravietuirea bebelusului tau. Dar ce este mai exact?

Reflexele primare la sugari

Reflexele sunt raspunsuri automate declansate de un stimul extern. Termenul a fost inventat de medicul francez Jean Astruc, care a comparat aceste reactii automate cu impactul unei raze de lumina intr-o oglinda.

Atat profesionistii din domeniul sanatatii, cat si parintii monitorizeaza indeaproape aceste reflexe. Motivul principal este ca acestea inregistreaza in mod direct sanatatea neurologica si posibilele probleme viitoare ale unui copil. De fapt, scorul Apgar le evalueaza ca un indicator direct al sanatatii unui nou-nascut.

Reflexele primare ale bebelusului sunt cele produse la nastere si care vor disparea ulterior. Prinderea obiectelor cu degetele, suptul care faciliteaza producerea laptelui matern, precum si inotul si reflexele Babinski se numara printre acestea.

Ce este reflexul Babinski

Cunoscut si sub numele de reflexul plantar al bebelusului, deoarece se declanseaza atunci cand le frecati talpa piciorului cu un instrument plat. Ceea ce se intampla este ca bebelusul creeaza in mod automat un reflex extensor in hallux, cunoscut in mod colocvial ca „degetul mare”. Ca urmare, restul degetelor se vor extinde simultan in evantai.

Motivul reflexului Babinski la sugari, si la majoritatea mamiferelor, este protectia piciorului. De fapt, aceasta miscare se poate extinde si la alte extremitati inferioare, cum ar fi picioarele. Mai mult, acesta este controlat de caile polisinaptice din maduva spinarii.

Se pot folosi alte variante pentru a corobora reflexul Babinski dupa ce se obtine un raspuns reflex ambiguu. Una dintre ele poate fi stimularea calcaiului lui Ahile, mai bine cunoscuta sub numele de varianta Schaefer. In mod similar, varianta reflexa Gordon il poate inlocui pe cel Babinski. Aceasta consta in exercitarea unei presiuni asupra muschilor gambei sugarului.

Reflexul Babinski este fie un semn de normalitate, fie o anomalie

Asa cum am mentionat mai sus, reflexul Babinski este prezent la sugari inca de la nastere. Acesta tinde sa dispara in jurul varstei de douasprezece luni. Cu toate acestea, poate dura pana la al doilea an de viata.

Bebelusii nu au atins inca suficienta maturitate biologica si, tocmai din acest motiv, fac acest reflex. Absenta sa in primii ani se datoreaza unei afectiuni a sistemului nervos central sau a maduvei spinarii. Unele intarzieri de dezvoltare sau leziuni ale maduvei spinarii, printre altele.

Sugarii ajung la o maturitate biologica suficienta si dezvolta reflexul Babinski negativ, care se mentine pana la varsta adulta. In acest caz, aceeasi presiune plantara duce la un reflex in care degetele de la picioare se intorc spre interior si osul calcaiului se indeparteaza de linia mediana a piciorului. Ca si la sugari, absenta efectului Babinski la adulti este cauzat de boli ale sistemului nervos.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Reflexe bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre