Cand mamele se confrunta cu vinovatia odata cu sosirea unui al doilea copil

/ / Modificat: 2022-05-24
Cand mamele se confrunta cu vinovatia odata cu sosirea unui al doilea copil

Venirea pe lume a unui copil, este un moment de fericifre pentru familie, incarcat de emotii puternice si bucurie. Cu toate acestea, la scurt timp aceasta fericire se transforma pentru multe mame in vinovatie.

Este esential ca mamele sa invete cum sa faca fata sentimentelor de vinovatie atunci cand apare un al doilea copil, pentru a face fata sarcinilor si provocarilor zilnice.

4 cauze comune ale sentimentelor de vinovatie care apar odata cu al doilea copil 

Exista multe cauze care pot duce la sentimente de vinovatie in cazul mamelor care sunt la al doilea copil. Cu toate acestea, exista cateva care sunt foarte frecvente. Iata care sunt acestea:

1. Nu ai suficient timp pentru amandoi

Este normal ca unele mamici sa se simta vinovate ca nu mai pot petrece timpul pe care obisnuiau sa-l dedice exclusiv primului lor nascut, mai ales ca nou-nascutul are nevoie de atentie continua.

Desi la inceput va fi mai dificil, odata ce te vei acomoda cu noul statut totul va deveni mult mai simplu si vei gasi modalitati prin care sa petreci timpul cu ambii copii.

2. Sentimentul ca nu vei putea sa-i acorzi celui de-al doilea copil toata atentia pe care i-ai acordat-o primului

Un al sentiment de vinovatie este ca al doilea copil nu primeste niciodata toata atentia mamei asa cum s-a intamplat cu primul nou-nascut. Insa nu trebuie sa te simti vinovata. Odata ce te vei linisti vei gasi modalitati in care sa petreci timp de calitate si sa fii alaturi de ambii copii.

3. Teama ca pe cel de-al doilea nu il vei iubi la fel de mult precum pe primul 

Primul copil vine cu un rollercoaster de emotii si schimbari fizice care schimba complet viata fiecarei mame. Cu toate acestea, unii se simt vinovati ca s-ar putea sa nu-si iubeasca al doilea copil la fel de intens cum l-au iubit pe primul.

Totusi, aceasta este o teama nefondata, deoarece fiecare sarcina are propriile particularitati si propriile momente de bunastare. Dragostea pentru copii este spontana si, pe masura ce micutul creste, iti vei da seama ca ai mai mult decat suficienta dragoste de oferit.

4. Nu mai simti magia de dupa prima nastere 

Odata cu nasterea primului copil, totul capata o semnificatie aparte, foarte speciala. Totul este plin de insemnatate si magie, de la prepararea biberoanelor, schimbarea scutecelor si rasfatatul bebelusului la primele ore ale diminetii si pana la baita de seara si rutina de dupa. Odata cu aparitia celui de-al doilea copil s-ar putea , s-ar putea sa nu mai fie la fel de magice precum vi le amintiti. Acest lucru creeaza vinovatie pentru unele femei, dar nu este ceva ce nu poate fi rezolvat.

Nu iti face insa griji. Indiferent de motivul pentru care te simti vinovata, este important sa realizezi ca este doar o etapa, si ca majoritatea grijilor pe care ti le faci sunt doar in mintea ta. Nu uita ca viata se schimba in bine, chiar daca greutatile cresc, iar dragostea de mama nu are granite. In plus, magia maternitatii dureaza pe viata.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mame dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre