Prima plimbare. Cand e cel mai potrivit sa scoti nou-nascutul afara din casa

/ / Modificat: 2019-07-25
Prima plimbare. Cand e cel mai potrivit sa scoti nou-nascutul afara din casa

Nu scoate copilul afara, ca e plin de microbi si se imbolnaveste! E genul de indemn pe care ti-l face bunica, panicata ca nu cumva fiinta fragila pe care ai adus-o pe lume sa aiba de suferit.

Medicii sunt insa de parere ca, daca esti putin atenta, nu ai mari motive de ingrijorare, astfel ca e bine sa scoti nou-nascutul la plimbare cat mai rapid cu putinta.

Aerul curat si lumina naturala sunt benefice atat proaspetei mame, cat si nou-nascutului. In esenta nu exista niciun motiv sa nu iesiti afara chiar imediat dupa ce v-ati intors de la maternitate, atata timp cat te simti in stare.

Trebuie totusi sa iei anumite masuri de precautie si sa aplici anumite restrictii pentru a-ti mentine copilul sanatos. Iata unde poti sa mergi si unde nu ar trebui sa ajungi cu nou-nascutul, cum sa-l imbraci si cum sa-l protejezi.

Evita aglomerarile de persoane

E in regula sa scoti copilul in carucior in curte ori intr-un parc linistit, insa trebuie sa eviti locurile in care exista multimi mari de oameni, cel putin in primele cateva saptamani de viata ale copilului.

Cu cat este mai mic, cu atat sistemul sau imunitar este mai putin dezvoltat, fiind astfel mai susceptibil de a contracta germeni de la alte persoane care se afla in preajma sa. Odata ce copilul va ajunge la 2-3 luni, sistemul sau imunitar se va stabiliza si nu va trebui sa mai fii la fel de ingrijorata.

Bebelusii sunt irezistibili, ceea ce inseamna ca strainii si-ar putea dori sa ii atinga si sa se joace cu ei, expunandu-i astfel la o multime de microbi. De aceea e bine sa eviti sa iesi cu cel mic la mall, spre exemplu.

O modalitate buna de a-ti proteja bebelusul de contactul cu strainii este sa il tii intr-un port-bebe. Atunci cand membrii familiei sau prietenii doresc sa il ia in brate, insista ca ei sa se spele mai intai pe maini.

Imbraca-l potrivit

Inainte de a iesi afara, ai putea fi tentata sa iti imbraci copilul cu mai multe randuri de haine sau, daca este vara, sa il pui in carucior doar in scutec. Regula general valabila este sa imbraci bebelusul potrivit cu vremea de afara, nici prea subtire si nici prea gros.

Foloseste-ti hainele ca ghid. Fata de ceea ce ai purta tu lui adauga-i un strat suplimentar. Spre exemplu, daca tu te simti confortabil purtand un tricou, pune-i copilul un body cu maneci lungi, iar daca tu porti o bluza, atunci el va avea nevoie si de un hanorac subtire. Tine intotdeauna la indemana o patura drept rezerva pentru a o folosi ca invelitoare in caz de nevoie.

Spre deosebire de adulti, copiii nu sunt capabili sa-si regleze temperatura nivelul corpului la fel de eficient. Asadar, fii mereu atenta la copil si asigura-te ca nu ii e nici prea cald, dar nici prea rece. Tine cont si de semnalele pe care ti le transmite bebelusul. Daca nu se simte confortabil, va plange ca sa iti atraga atentia.

Atunci cand copilului ii este prea cald, vei observa ca are parul ud, sclapul transpirat. Atunci ar trebui sa ii dai jos un rand de haine.

Daca bebelusului ii este rece, cel mai probabil va plange ca sa te informeze. Daca e frig afara, tine copilul imbracat, cu mainile si picioarele acoperite, pentru a-i fi suficient de cald. Cand e aerul rece, pune-i si o caciulita pe cap, fiindca mare parte din caldura corporala se pierde pe la cap.

Cum il protejezi in functie de anotimp

Iarna. Poti scoate fara probleme afara bebelusul chiar si in timpul iernii, cu conditia sa fie imbracat in mod corespunzator. Plimbarea nu trebuie sa fie prea lunga. Bebelusii au nevoie doar de 10-15 minute de aer proaspat si de lumina naturala, mai ales atunci cand au colici.

Trebuie sa fii foarte atenta la temperatura scazuta de afara. Copiii prezinta un risc crescut de hipotermie, din cauza sistemului lor nervos care este inca in curs de dezvoltare, dar si a cantitatii mici de grasime subcutanata.

Primavara. Este momentul ideal din an pentru a avea un nou-nascut. Frigul iernii a inceput sa se domoleasca, iar zilele devin mai lungi. Este, asadar, perioada perfecta pentru a va bucura de o plimbare in parc.

Totusi, tine cont ca zilele de primavara pot fi inselatoare. O zi insorita se poate schimba rapid intr-una cu vant si temperatura scazuta sau chiar cu ploaie. Verifica intotdeauna starea vremii inainte de iesi cu copilul la plimbare si asigura-te ca ai la indemana o umbrela pentru carucior, o paturica si un schimb de haine in cazul in care va prinde ploaia pe neasteptate.

Vara. Este perioada in care trebuie sa iti protejezi copilul de soare, de caldura excesiva si de tantari. In zilele fierbinti de vara, incearca sa eviti sa mergeti afara in intervalul critic 11.00-17.00. Alege in schimb sa va petreceti timp in aer liber dimineata sau seara.

La bebelusii sub 6 luni nu ar trebui folosite cremele de protectie solara, motiv pentru care acestia trebuie tinuti la umbra, cu o palarie de soare pe cap. Cand iesiti la plimbare sau mergeti in parc, foloseste un carucior cu umbrar si ai grija ca cel mic sa nu se afle in lumina directa a soarelui. Pentru a-l apara de tantari, foloseste o plasa speciala.

Toamna. Si acest anotimp e ideal pentru nou-nascuti. Temperatura este moderata, iar majoritatea zilelor sunt insorite si pline de culoare.

Cu toate acestea, vremea se poate schimba rapid si in acest caz. La inceputul toamnei, dimineata rece poate face loc unei dupa-amieze de vara, in timp ce toamna tarziu, zilele insorite pot fi foarte friguroase. In acest anotimp copilul trebuie imbracat cu mai multe randuri de haine si trebuie sa ai la tine o patura cu care sa il invelesti daca ti se pare ca bate vantul sau ca s-a lasat rece.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Plimbare Plimbare bebelus Plimbare bebelus vara

Articole recomandate

Citeste si despre