Porti bebelusul in sling? Invata cum sa-l folosesti corect

/ / Modificat: 2018-11-28
Porti bebelusul in sling? Invata cum sa-l folosesti corect

Slingul este unul dintre sistemele de purtare a bebelusilor. Este practic si are o multime de beneficii pentru copil daca este folosit corect. In schimb, folosit incorect, slingul poate fi un adevarat pericol pentru cel mic. Slingul este foarte practic, acesta putand fi folosit pentru a plimba bebelusul sau in momentul in care mergi la cumparaturi si ai nevoie de doua maini libere.

Folosirea slingului poate parea usoara, insa dupa aparitia copilului pe lume, multi parinti isi fac griji privind pozitia bebelusului in sling, dar si pericolele la care acesta este supus in timpul purtarii.

Sunt slingurile pentru bebelusi sigure?

Purtarea bebelusilor a fost practicata de-a lungul secolelor in multe culturi din intreaga lume si are beneficii atat pentru copil cat si pentru purtator.

Daca este practicata corect, purtarea bebelusului poate promova o relatie sanatoasa si ajuta la intarirea legaturii cu parintele. In plus, adultul care il poarta are o libertate mai mare de miscare si isi poate desfasura mai usor activitatile casnice.

Atentie insa! Folosirea incorecta a slingului poate duce la vatamari grave ale copilului si chiar la moartea acestuia. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca, in momentul in care este pozitionat incorect, copilul nu mai poate sa respire si se sufoca.

Numai in SUA au fost raportate 159 de indidente de siguranta in timpul purtarii copilului in sling, in perioada ianuarie 2003 - septembrie 2016, potrivit Comisiei Americane pentru Siguranta Produselor pentru Consum. Dintre aceste rapoarte 67 includ vatamari, iar 17 decese.

Cum sa folosesti slingul corect si in siguranta

In primul rand, cand te decizi sa achizitionezi un sling, aigura-te ca este confectionat dintr-un material natural. De asemenea, acesta trebuie cumparat de la producatori de incredere. Tine cont de faptul ca slingul trebuie sa aiba instructiuni de utilizare insotite de imagini explicative care sa-i ajute pe parinti sa inteleaga cum sa isi pozitioneze corect copilul in sling.

Cea mai buna modalitate de a te asigura ca bebelusul sta in siguranta in sling este sa il pozitionezi ca si cand l-ai tine in brate. Aceasta parte instinctiva nu poate da gres, sustin expertii in domeniu.

"Instinctiv stim cum sa tinem un copil in brate. Lipim bebelusul de piept pentru a putea interactiona cu el si pentru a-i putea monitoriza respiratia. Ii sustinem soldurile si spatele cu ajutorul bratelor pentru a nu aluneca si pentru a sta confortabil si ii sustinem capul pana cand prinde suficienta forta pentru a-si sustine singuri capul. Folosirea unui sling nu trebuie sa fie diferita ci sa se bazeze pe aceleasi principii", sustine Bonnie Stafford, un educator certificat in sistemele de purtare pentru copii si presedinte al Charlotte, NC chapter al Babywearing International.

Desi slingurile sunt confectionate sa poata fi folosite inca din prima luna de viata a copilului, expertii in domeniu le recomanda parintilor sa-l foloseasca foarte atent in cazul copiilor mai mici de patru luni. Aceasta, deoarece riscul de sufocare din cauza unei pozitii incorecte este mult mai mare la bebelusii de pana la aceasta varsta.

Pentru ca bebelusul sa fie mereu in siguranta, asigura-te ca fata acestuia nu este acoperita si este vizibila in orice moment. Verifica din cand in cand bebelusul pentru a te asigura ca acesta este in siguranta iar caile respiratorii nu ii sunt astupate, deoarece capul acestora poate aluneca usor intr-o parte.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sling bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre