Jocul pentru copilul de 10-12 luni

/ / Modificat: 2017-06-19
Jocul pentru copilul de 10-12 luni

La aceasta varsta copilul atinge o dezvoltare psihomotorie adecvata pentru a efectua anumite activitati noi. De exemplu, isi mareste viteza de mers "de-a busilea", incearca sa se tina pe picioare iar in jurul varstei de un an sa faca primii pasi, cu ajutorul mamicii binenteles.

Stilul de joaca se schimba putin deoarece la acesta varsta copilul poate sa-si ia singur jucariile, poate sa tina 2 jucarii intr-o mana iar simtul vizual pe deplin dezvoltat ii permite urmarirea cu atentie a desenelor frumos colorate din cartile pentru copii.

Odata cu dezvoltarea unor tehnici si abilitati motorii noi, evolueaza si stilul de joaca, care devine din ce in ce mai complex. Una din aptitudinile caracteristice acestei varste este aranjarea si rearanjarea lucrurilor. Copilul incearca sa faca conexiuni intre diferitele obiecte si functiile lor. Adora sa goleasca o cutie cu jucarii, ca apoi sa le puna la loc.

Un obiect de mare interes la aceasta varsta este geanta mamei, ori de cate ori are ocazia, copilul va incerca sa scoata tot ce gaseste inauntrul acesteia (tocmai din aceasta cauza este recomandat sa nu se lase in geanta monede, sau alte obiecte mici care pot fi inghitite de copil).

Un alt joc preferat incepand cu aceasta varsta este cel in groapa cu nisip. De ce? Tocmai pentru ca acesta adora sa umple si sa goleasca anumite recipiente, nisipul, apa sau iarba fiind cele mai potrivite pentru acest lucru, mai ales ca permit joaca inafara casei, in aer liber.

Drumetia fara sfarsit

Odata ridicat in picioare, copilul va incerca sa faca primii pasi, la inceput cu ajutor din partea mamei, apoi singur. Mama trebuie sa incurajeze mersul pentru ca aceasta deprindere sa fie invatata cat mai curand posibil.

Asezand jucarii la anumite distante de copil se incearca stimlarea acestuia pentru a-l face sa apuce jucaria (de obicei prin sustinerea fizica dar si prin incurajare verbala). In timp, distantele vor creste pana cand copilul va stapanii suficient arta mersului. Odata ce invata sa mearga libertatea miscarii atinge cote maxime, iar copilul va incerca sa-si satisfaca orice curiozitate mult mai usor.

Atentie, deoarece aceasta varsta se coreleaza cu riscul cel mai mare de accidentari!

Mersul, impinsul unor obiecte prin casa sau cataratul, sunt deprinderi care se invata treptat si sunt consecinta coordonarii miscarilor in raport cu dezvoltarea sistemului nervos si respectiv osos-muscular.

Dupa varsta de un an, mersul devine mai sigur si copilul schiteaza primii pasi de alergare. Mama va striga copilul care va incerca sa ajunga cat mai repede la destinatie. Cazaturile nu trebuie sa va sperie, deoarece acestea sunt destul de repede uitate chiar daca sunt dureroase.

Imitand-o pe mama!

Una din particularitatile acestei varste este copierea sau imitatul. Cu toate ca pare ciudat, acestea stau la baza invatarii. Capacitatea de invatare a sugarului este cu adevarat uimitoare, mediul inconjurator si cunoasterea acestuia fiind factorul principal in devzoltarea cognitiva a copilului.

Cu cat interactineaza cu mai multi stimuli, cu atat invata mai multe lucruri, nu degeaba se spune ca creierul unui copil este ca "un burete", care absoarbe tot ce vede si aude.

Se incepe cu imitarea unor sunete sau gesturi simple (grupuri de silabe sau consoane, vocea ingrosata sau subtiata, grimase), ca apoi sa foloseasca cuvinte intregi sau actiuni complexe (cantece, jocul cu mainile).

Joaca la baie

Imbaierea este unul dintre momentele favorite ale copilului mic, aceasta calmeaza si relaxeaza copilul probabil datorita faptului ca aminteste de viata intrauterina cand acesta plutea in lichidul amniotic.

Odata cu inaintarea in varsta copilul va dori sa faca baie in cada, deoarece aceasta ii ofera mai mult loc pentru joaca. Acest lucru este permis atunci cand copilul este suficient de mare ca sa poata sta singur in fund.

Copilul poate sa se joace in apa cu aproape orice obiect care pluteste sau care poate sa fie umplut cu apa (fac exceptie absoluta jucariile electronice sau cele cu baterii!). Ratustele din plastic papusile sau masinutele din plastic, chiar si paharele sau celelalte recipiente din plastic sunt potrivite pentru joaca in cada.

Atentie! Copilul nu trebuie lasat niciodata nesupravegheat in cada, nici macar pentru cateva secunde! Pe langa fapul ca joaca in cada este extrem de reconfortanta si placuta, aceasta invinge frica copilului de apa, creste imunitatea si rezistenta la frig.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Importanta jocului Joc copii

Articole recomandate

Citeste si despre