Premergatorul. Pro sau contra?

/ / Modificat: 2017-05-08
Premergatorul. Pro sau contra?

Folosirea premergatorului este un subiect foarte dezbatut si multi parinti se gasesc ba in tabara pro, ba in cea contra. Multi sunt de parere ca a pune un copil intr-un premergator este un risc similar cu a da unui adolescent un Ferrari. Altii sunt de parere ca premergatorul il poate tine ocupat pe bebelus timp in care ei pot face alte lucruri si il si ajuta sa invete sa mearga mai repede.

Pericolele folosirii unui premergator

Potrivit unui studiu realizat de European Association for Injury Prevention and Safety Promotion, cele mai multe accidente legate de echipamentele pentru bebelusi se petrec in premergatoare. Premergatoarele trimit in spital mai mult de 14.000 de copii anual si 34 de copii au murit din 1972 din cauza lor. Din aceasta cauza tari ca America si Canada au interzis comercializarea lor.

Printre posibilele accidente care se pot intampla din cauza premergatorului se numara: 

  • Cazaturi, mai ales pe scari;
  • Traumatisme ale mainilor si picioarelor; 
  • Arsuri;
  • Otraviri;
  • Inecuri.

Majoritatea acestor accidente se intampla nu neaparat din cauza ca premergatorul este periculos in sine, ca obiect. Bebelusul tau nu se va arde sau otravi de la premergator. Problema este ca premergatorul il face pe bebelus foarte mobil si rapid, ceea ce poate rezulta in accidente, daca nu este supravegheat. 

Bebelusul, cu noua mobilitate in miscare dobandita, va putea ajunge in locuri altadata inaccesibile: poate darama o cana de cafea fierbinte, se poate apropia prea tare de o sursa de foc (lumanare, aragaz etc), poate lua ceva otravitor de pe o masuta care baut ii poate crea probleme (parfum, apa de gura, alcool etc). Multe dintre accidente se petrec in momentul in care premergatorul se rastoarna pe scari sau in camera si il loveste pe bebelus de mobila din jur, de pereti, de podea etc.

Cei mai multi dintre parinti cred ca in timp ce bebelusul este in premergator el este in siguranta si mai ales ocupat, ceea ce le da lor timp sa faca alte lucruri, ca o baie sau sa vorbeasca la telefon. De fapt, in momentul in care bebelusul este in premergator, el va avea cea mai multe nevoie de supraveghere. El ar fi mai in siguranta daca ar fi pus pe podea intr-o camera pregatita special pentru un bebelus.

Premergatoarele nu ajuta bebelusul sa mearga mai repede

Premergatoarele nu il vor ajuta pe bebelus sa invete sa mearga mai repede. De fapt, s-ar putea chiar sa intarzie dezvoltarea lui. Potrivit unui studiu, copiii care au folosit premergatorul au invatat mai greu sa mearga decat cei care nu l-au folosit.

Alt studiu a demonstrat ca premergatoarele nu au absolut nicio influenta asupra dezvoltarii motorii a bebelusului. Oricum ar fi, premergatoarele nu il vor ajuta pe micutul tau sa mearga mai repede si vor fi o bataie de cap in plus. Bebelusul are nevoie sa meraga de-a busilea, sa se rostogoleasca si sa stea in fund pentru a-si dezvolta abilitatea de a merge.

Alternativa - Premergatoarele fixe

Mai sigure pentru bebelusi sunt premergatoarele fixe in care micutii pot sa se invarta, sa se legene si sa sara. Au si jucarii atasate care sa-i distreze si diferite melodii. Sunt foarte bune pentru perioade scurte de timp in care un parinte vrea sa-si tina bebelusul ocupat si in siguranta. 

Varsta recomandata pentru folosirea premergatorului de catre bebelusi este peste cinci luni, si numai pentru cei care pot sa stea in picioare si sa-si sustina capul. Ai grija ca bebelusul sa nu poata sa ajunga la mobila, la cabluri electrice, la jaluzele sau la suprafete fierbinti, ca plitele electrice.

Taguri Premergator bebelusi Alegere premergator

Articole recomandate

Citeste si despre