Parul bebelusului. Tot ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2013-04-11
Parul bebelusului. Tot ce trebuie sa stii

Parul bebelusului poate fi cret, negru, blond, lung sau scurt. Orice forma sau lungime ar avea dupa nastere, parul sufera mai multe modificari de-a lungul copilariei. Are cateva caracteristici si reguli de ingrijire esentiale la varsta de bebelus.

Fiecare parinte trebuie sa tina cont de ele, pentru a stimula cresterea lui si a transforma spalatul pe cap intr-o experienta placuta si relaxanta pentru cel mic.

Multe dintre transformarile prin care trece parul copilului imediat dupa nastere te pot ingrijora. De aceea, este important sa cunosti toate caracteristicile parului bebelusului, pentru a sti cand este cazul sa iti faci probleme!  

Caderea parului bebelusului dupa nastere

Exista bebelusi care se nasc cu foarte mult par, dar pe care nu si-l pastreaza foarte mult timp. Parul de la nastere cade in mai putin de 2-3 luni, pentru a face loc firelor noi, care vor forma podoaba capilara pe care cel mic o va purta toata viata. Parul de nou-nascut cade din cauza transformarilor hormonale prin care trece organismul lui in primele luni.

bebelus_ingrijire

In timpul sarcinii, copilul primeste mai multi hormoni sexuali de la mama, cu care se si naste. Pe masura ce trece timpul, nivelul acestor hormoni incepe sa scada si sa se echilibreze, proces care determina caderea primului "rand" de par al bebelusului. Parul cel "nou" are nevoie de cateva luni bune pentru a incepe sa creasca corespunzator.

Daca in primele luni de la cadere, parul creste destul de incet, in lunile 9-12, vei constata o imbogatire accentuata si brusca a podoabei lui capilare. Noile fire de par au o alta nuanta decat la nastere. Parul isi mai poate schimba culoarea de-a lungul copilariei, in special la pubertate, cand trece prin alte fluctuatii hormonale care pot intensifica pigmentul.

Nu doar culoarea parului se poate schimba pe parcursul copilariei, ci si textura firului de par. Daca cel mic are parul carliontat sau cret cand este bebelus, acesta s-ar putea indrepta pe parcursul copilariei. Motivul pentru care poate aparea acesta transformare este ca odata cu schimbarea parului de nou nascut, se modifica si textura firului de par. Este mai gros, de aceea, parul atarna mai "greu" si este mai drept decat la nastere.

Zone fara par pe scalpul bebelusului

Exista si situatia in care poti constata pe scalpul bebelusului mici zone fara par. Nu constituie un motiv de ingrijorare. Portiunile mici de chelie sunt cauzate de pozitia de dormit pe spate a bebelusului si a frecarii capului de cearsaf.

bebelus-somn

Bebelusii sunt culcati intotdeauna pe spate pana la varsta de un an, pentru a reduce riscul aparitiei sindromului mortii subite. Este o afectiune fatala la sugari, care se pare ca este favorizata, printre altele, si de dormitul pe burtica al bebelusului.

Portiunile de chelie specifice etapei de bebelus se vor acoperi pe masura ce copilul incepe sa stea si sa doarma si in alte pozitii, care nu mai favorizeaza frecarea capului de cearsaf. Daca bebelusul nu poate dormi la varste mici decat culcat pe spate, medicii recomanda parintilor sa mai schimbe pozitia lui pe timpul zilei. In perioadele din zi in care este treaz, bebe poate fi tinut si pe burtica, insa doar sub supraveghere atenta.

Spalarea parului bebelusului

Principala metoda de ingrijire a parului bebelusului este spalarea ocazionala a acestuia. Pana la varsta de un an, bebe are parul foarte rar si scurt. Din acest motiv, nu este nevoie sa il speli zilnic, ci la cateva zile sau in functie de recomandarile pediatrului.

parul_bebelusului

Este foarte important sa speli cu grija parul copilului, din cauza ca la varsta de bebelus, fontanelele nu sunt pe deplin inchise sau sudate. Zona moale a capului nu trebuie presata in timpul miscarilor de samponare a parului.

Samponeaza cu blandele scalpul copilului, fara a apasa sau insista pe zona moale a capului. Medicii recomanda adesea sa piepteni usor parul inainte de spalare, pentru a evita incalcirea firelor de par.

Este recomandat sa optezi pentru un sampon special facut pentru bebelusi. Acesta este creat din ingrediente naturale, fara substante toxice, si previne lacrimarea. Chiar daca nu provoaca lacrimarea, este recomandat ca in timpul spalarii, sa eviti, pe cat posibil, ca samponul sa intre copilului in ochi.  

Tu ce alte caracteristici ale parului bebelusului mai stii? Ce alte trucuri sau sfaturi de ingrijire a parului copilului mai cunosti la aceasta varsta? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Par bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre