Cum protejezi copilul de temperaturile ridicate. Sfaturi de vara utile si toamna

/ / Modificat: 2021-08-31
Cum protejezi copilul de temperaturile ridicate. Sfaturi de vara utile si toamna

Vara este pe final, insa ne-am obisnuit deja ca ea sa se prelungeasca si in septembrie si nu mai mira pe nimeni valurile de canicula din prima luna de toamna calendaristica. Daca noua, ca adulti, ni se par greu de suportat zilele toride, pentru cei mici este si mai dificil. Pentru ei este foarte important sa luam masuri menite sa-i fereasca de efectele neplacute ale temperaturilor ridicate.

Cei mici sunt mai vulnerabili la caldura decat oamenii mari si pot deveni foarte nervosi din cauza disconfortului pe care il resimt din plin. Exista mai multe lucruri pe care le poti face pentru a proteja copilul de temperaturile ridicate si de consecintele lor.

Asigura-te ca micutul tau este hidratat corespunzator

La fel ca in cazul oamenilor mari, este fundamental ca bebelusii si copiii mici sa fie bine hidratati in zilele toride. Caldura de afara creste considerabil temperatura corpului, iar transpiratia este, din aceasta cauza, mai abundenta, astfel ca micutii se pot deshidrata rapid.

Da-i copilului apa sau alapteaza-l de cate ori este necesar pentru a te asigura ca este hidratat corespunzator si, astfel, concentratia de minerale ramane una optima. Apa este indispensabila pentru toate tesuturile din organismul nostru. Evident, insa, ca nu trebuie sa ii dai 2 litri de apa pe zi unui copil. Ideal pentru cei mici este sa bea zilnic 50-60 ml de apa pentru fiecare kilogram din masa corporala (un copil de 10 kg are nevoie de 0.5 l de apa pe zi, de exemplu). Pentru copiii mai mici de 6 luni hraniti exclusiv la san se recomanda cresterea numarului de alaptari si nu este nevoie sa li se dea apa.

Fereste-l de razele soarelui

Stii deja ca bebelusii nu trebuie expusi direct la soare pentru ca au pielea foarte sensibila. Nici la copiii care au depasit faza de sugari situatia nu se schimba. Evita sa stati afara cu copilul la orele de varf, cand soarele este cel mai puternic; foloseste crema cu factor de protectie solara ridicat, pe care o reaplici o data la doua ore, dar si o palariuta sau ochelari de soare, daca varsta o permite.

Pentru copiii in carucior folositi parasolare sau coborati copertina acestuia, insa asigurati-va ca au parte de o circulatie optima a aerului. Nu acoperiti caruciorul cu panza, oricat de subtire si usoara ar putea sa para! In loc sa ii feriti de soare, riscati sa ii expuneti la temperaturi prea mari pentru ei, din cauza ca aerul nu circula.

Ofera-i alimente si gustari racoritoare

Mesele copioase nu sunt deloc indicate pe caldura. Este mai bine sa ii oferi celui mic portii mai mici, dar mai dese de mancare sau gustari alcatuite din fructe si legume bogate in apa, pentru a le asigura un aport optim de vitamine si de apa.

Evita, mai mult decat oricand, prajelile si carnea prea grasa, care se digera greu, in special la cina.

Daca vrei sa iesi cu copilul afara chiar si la ora pranzului, cauta locuri racoroase, bine ventilate, imbraca-l lejer, cu haine din fibre naturale, si lasa-l descult, mai ales daca sta in carucior. Cand copilul merge deja singur, asigura-te ca nu se suprasolicita exact atunci cand este mai cald. Pentru cei suficient de mari incat sa practice un sport este mai bine ca pregatirea sa aiba loc dupa amiaza, cand soarele deja si-a pierdut din putere, iar hidratarea in acest caz este cu atat mai importanta.

Foto: Pixabay.com

Articole recomandate

Citeste si despre