Cum ingrijesti unghiile si urechile nou-nascutului

/ / Modificat: 2019-09-26
Cum ingrijesti unghiile si urechile nou-nascutului

Unghiutele nou-nascutului sunt mici si moi, dar in acelasi timp par ascutite ca niste lamele. Chiar daca pare dificil, ele trebuie scurtate inca din primele zile dupa nastere, pentru ca micutul sa nu se zgarie involuntar. Si urechile trebuie curatate, insa cu foarte mare atentie.

Cand te uiti la degetelele mici si stravezii ale bebelusului nu iti vine sa te apropii de ele cu forfecuta de unghii de teama sa nu ii faci vreun rau.

Totusi, medicii pediatri recomanda ca din primele zile de viata sa incepi igiena unghiilor si a urechilor copilului.

Ingrijirea unghiilor bebelusului

Unghiile bebelusului pot fi taiate din primele zile, pentru ca altfel este posibil ca micutul sa se zgarie. El are miscari necontrolate, duce manutele la fata, la ochi si riscul de a se rani este mare. De aceea e important sa intervenim rapid si sa ii scurtam unghiutele.

Evident, trebuie sa fim atenti si sa folosim foarfece cu capete rotunjite, pentru a evita sa il intepam in cazul in care copilul face o miscare brusca. Forfecutele speciale pentru copii nu sunt la fel de ascutite precum cele pentru adulti. De aceea nici nu e bine sa folosesti instrumentele de manichiura pe care le utilizezi tu in mod obisnuit.

Cat de des trebuie taiate unghiile bebelusului?

Unghiile bebelusului cresc foarte repede, astfel ca trebuie taiate cel putin o data pe saptamana. Cand? Ideal este sa profiti de momentele in care este mai relaxat, de exemplu dupa ce a mancat, cand este satul sau dupa o baie, atunci cand unghiile sunt si mai moi. Daca copilului nu ii place aceasta operatiune, unghiile pot fi taiate cu usurinta in timpul somnului.

Igiena urechilor bebelusului

urechi

Urechiusele mici ale nou-nascutului necesita o ingrijire speciala. In timpul baii, apa patrunde in pavilioane si daca nu este eliminata cu un prosop moale din bumbac, risca sa produca o serie de infectii. Foloseste, asadar, o laveta moale, absorbanta si tamponeaza usor urechea celui mic pentru a o usca. Poti rasuci bucatele mai mari de vata cu care sa tamponezi zona. In acest fel sunt eliminate si reziduurile de ceara. E important sa cureti si zona din spatele urechii, acolo unde se poate acumula un pic de murdarie.

Nu folosi betisoare de urechi!

In comert vei gasi asa-zisele betisoare de urechi speciale pentru bebelusi, cele care au capatul ceva mai proeminent. Medicii pediatri recomanda ca acestea sa nu fie folosite niciodata, intrucat pot deteriora structurile interne ale urechii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ingrijire unghii

Articole recomandate

Citeste si despre