La ce varsta pot manca bebelusii oua pentru prima oara. Ce trebuie sa stie parintii

/ / Modificat: 2023-07-31
La ce varsta pot manca bebelusii oua pentru prima oara. Ce trebuie sa stie parintii

Inceperea consumului de alimente solide cu copilul poate fi o provocare, de la a sti ce ii va placea bebelusului tau sau la ce ar putea fi alergic. Pentru a face lucrurile si mai dificile, unele alimente comune sunt cele mai frecvente alergene, cum ar fi ouale, laptele, graul, pestele, soia si arahidele. Dar ouale sunt un aliment bogat in nutrienti si proteine pentru dieta bebelusului tau. Dar cand pot manca bebelusii oua si cand poti introduce ouale in alimentatia bebelusului?

Cand poti introduce ouale in alimentatia copilului

Introducerea oualor poate fi o experienta lipsita de stres si poate avea beneficii semnificative pentru sanatatea bebelusului. Este esential sa iti amintesti ca nu trebuie sa eviti expunerea la oua. Poti incepe sa ii introduci bebelusului ouale inca de la sase luni pentru a-i diversifica dieta.

Beneficiile de sanatate ale oualor

Nu numai ca ouale sunt usor de gatit si de servit bebelusului tau, dar contin si o multime de nutrienti. Ouale sunt bogate in proteine si grasimi, doua lucruri de care un copil in crestere are nevoie de o tona. La aceasta varsta, proteinele sunt folosite in principal pentru energie si crestere, in timp ce grasimile sunt folosite pentru dezvoltarea creierului si protejeaza impotriva infectiilor. Cantitatea zilnica recomandata de proteine pentru un bebelus de sase luni este de 9-10 grame, iar grasimile recomandate sunt de aproximativ 50% din totalul caloriilor sale. Un ou contine aproximativ 6 grame de proteine si 5 grame de grasime, ceea ce il face o optiune excelenta pentru a satisface nevoile zilnice ale copilului tau alaturi de laptele matern.

Ce trebuie sa stii despre o alergie la oua

Ouale sunt unul dintre cei mai comuni alergeni, dar asta nu inseamna ca trebuie sa eviti sa le dai copilului tau. Exista cateva moduri preferate in care specialistii recomanda introducerea oualor in alimentatia bebelusului, ca si in cazul altor alergeni comuni, ceea ce poate ajuta la excluderea alergiilor specifice unui ingredient. Trebuie sa te asiguri ca oul este simplu si nu este insotit de alte ingrediente (chiar si de condimente), deoarece acest lucru va preveni orice confuzie cu privire la alergiile la ingrediente. Un alt sfat este expunerea repetata. Acest lucru poate ajuta la stabilirea unei alergii daca bebelusul prezinta una. Eruptia pe care a avut-o o data dupa ce a mancat un ou ar putea fi cauzata de noul detergent de rufe pe care l-ai cumparat saptamana trecuta si nu de alimentul in sine.

De asemenea, este esential sa fii atenta si constienta de simptomele alergiei la oua. Reactiile alergice la oua apar, de obicei, in decurs de cateva minute sau pana la doua ore dupa expunere. Simptomele pot include:

  • Urticarie
  • Varsaturi repetate
  • Diareea
  • Tuse
  • Respiratie suieratoare
  • Mancarimi la nivelul ochilor
  • Congestie
  • Stranut
  • Senzatie de apasare in gat

In cazuri rare, se poate produce anafilaxie, care necesita asistenta medicala imediata. Daca banuiesti ca bebelusul este alergic la oua (sau la un alt alergen comun), medicul tau sau alergologul poate solicita efectuarea de teste.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Oua copii

Articole recomandate

Citeste si despre