Pastele a venit, masa festiva se pregateste, dar ce faci cu toate ouale care s-au crapat in timpul fierberii sau vopsirii si nu le-ai mai putut aseza frumos in cos pentru musafiri? Nu le arunci! Ele pot deveni ingrediente vedeta in retete simple, rapide si gustoase.
Fie ca ai gatit prea multe sau s-au ciocnit cu prea mult entuziasm, ouale fierte pot fi transformate in preparate care vor aduce bucurie familiei si vor salva risipa alimentara.
Cum depozitezi ouale fierte pentru a ramane proaspete?
-
Ouale nedecojite se pot pastra la frigider pana la 7 zile.
-
Daca sunt crapate, cel mai bine e sa le consumi in 1-2 zile.
-
Tine-le intr-un recipient acoperit si evita pastrarea lor la temperatura camerei dupa masa de Paste.
Retete delicioase cu oua fierte ramase
1. Salata orientala reinterpretata
Un clasic romanesc, usor de pregatit:
-
oua fierte feliate
-
cartofi fierti in coaja, taiati cubulete
-
ceapa rosie, masline, ulei, otet, sare, piper
Adauga putin mustar in dressing pentru un plus de savoare!
2. Pate de oua fierte
Ideal pentru micul dejun sau gustari:
-
oua fierte maruntite
-
o lingura de maioneza (sau iaurt grecesc pentru o varianta light)
-
mustar, sare, piper, ceapa verde tocata
Se mixeaza totul pana devine o pasta cremoasa si se serveste pe paine prajita.
3. Oua umplute reinventate
Daca ouale sunt crapate dar bine fierte, foloseste-le la o varianta rapida:
-
scoate galbenusul, amesteca-l cu ton, pate, branza tartinabila sau avocado
-
umple jumatatile de albus cu compozitia
4. Sandvisuri sau wraps cu ou fiert
Taiate felii si puse intr-un wrap cu salata verde, rosii si un sos usor – o gustare satioasa, perfecta pentru pachetul copilului.
5. Ciorba sau supa cu oua fierte
Poti adauga oua taiate sferturi intr-o ciorba de legume, in loc de carne. Vor da consistenta si gust aparte.
6. Oua fierte in aluaturi de aperitive
Taie ouale cubulete si incorporeaza-le intr-un aluat sarat:
-
briose aperitiv
-
placinte cu branza si ou
-
clatite sarate rulate cu crema de branza si ou fiert
Alte idei utile:
-
Pentru copii: ouale pot fi folosite in jocuri senzoriale (sub supraveghere) sau ca parte dintr-un mic atelier culinar – prepara impreuna o salata in forma de iepuras!
-
Pentru compost: cojile de ou sunt excelente pentru gradinarit – uscate si maruntite, imbogatesc solul.
Chiar daca ouale rosii nu mai pot fi prezentate „de vitrina”, ele pot fi vedetele unui nou val de preparate savuroase si creative. Asa transformi surplusul intr-o oportunitate de a fi gospodar, econom si... delicios de inspirat!
Foto: Freepik.com