Cand introducem capsunele in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2014-04-28
Cand introducem capsunele in alimentatia copilului

Capsunele fac parte din categoria fructelor care se introduc prima oara in alimentatia copilului dupa varsta de 1 an, din cauza riscului crescut de alergii, mai ales in cazul existentei unui istoric familial cu astfel de probleme.

In cazul in care, pana la aceasta varsta, copilul a manifestat reactii alergice la alte alimente din perioada diversificarii, exista toate sansele sa fie alergic si la capsune, motiv pentru care este recomandat sa amani introducerea acestora in meniul lui dupa varsta de 2 ani.

capsuni-alimentatie-copil

Ce vitamine si minerale contin capsunele

In cazul capsunelor, este indicat sa respecti mai mult ca in cazul oricarui alt fruct regula celor 4 zile in introducerea unui aliment nou si sa urmaresti cu atentie reactiile micutului imediat dupa consumul lor.

Daca cel mic tolereaza bine capsunele si observi ca nu manifesta reactii alergice, introdu-le frecvent, dar in cantitati reduse, in meniul lui saptamanal, intrucat sunt bogate intr-o multime de substante hranitoare - antioxidanti, fibre, vitamine, minerale - care ajuta la cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului:

Vitamine:

  • Vitamina A;
  • Vitamina C;
  • Vitamine din complexul B (B1, B2, B6);
  • Vitamina K.

Minerale:

  • Calciu;
  • Fier;
  • Potasiu;
  • Fosfor;
  • Magneziu.

Cum le alegi la cumparaturi

Cumpara capsune din piete, magazine bio sau de la tarani autohtoni, atunci cand este sezonul lor (primavara), intrucat sunt cultivate intr-un mediu ecologic, ferit de pesticide sau alti agenti nocivi care le grabesc cresterea.

Fructele importate sunt adesea modificate genetic si tratate cu aditivi de crestere si conservare, pentru a rezista mai mult timp, potrivit "Ghidului cumparatorului de pesticide", realizat de ONG-ul Grupul de lucru pentru mediu (Environmental Work Group) In rest, atunci cand le cumperi, trebuie sa tii cont doar de cateva aspecte, care le fac sa fie mai gustoase si mai hranitoare pentru cel mic:

  • trebuie sa fie de marime medie, semitari si parfumate;
  • nu trebuie sa fie patate, lovite sau foarte tari la atingere, intrucat este posibil sa fie necoapte;
  • culoarea trebuie sa fie de un rosu intens, fara nicio urma de verde, situatie in care sunt coapte doar partial si sunt foarte acre la gust;
  • trebuie sa alegi capsunele cu frunzulite atasate, intrucat le ajuta sa-si pastreze prospetimea mai mult timp.

La ce mese introduci capsunele

La inceput, capsunele se introduc printre mesele de fructe, care se servesc dimineata (10:00-11:00), cu 30 de minute inainte de masa de lapte sau la cel putin 2 ore dupa aceasta, pentru evitarea efectelor indigeste. Insa avand in vedere ca micutul are deja peste 1 sau 2 ani atunci cand face cunostinta prima oara cu aceste fructe, capsunele pot fi servite si ca gustari intre mese sau in deserturi.  

Cum le pregatesti si servesti

Capsunele pot fi consumate de copiii care nu sunt alergici la acestea in stare cruda, in sucuri sau piureuri de fructe. Ulterior, acestea pot fi adaugate in prajituri, sucuri si alte deserturi. Pot fi consumate si procesate termic, in compoturi sau dulceturi.  

Cu ce alte alimente poti asocia capsunele

Capsunele se asociaza cu toate fructele pe care copilul le poate consuma la varsta pe care o are la momentul introducerii lor in alimentatie.  

Tu la ce varsta ai dat copilului sa manance prima oara capsune si cum a reactionat la ele? Spune-ne cum le-ai preparat, dar si ce retete delicioase i-ai pregatit micutului, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Capsune

Articole recomandate

Citeste si despre