Caria de biberon, cauze si prevenire

/ / Modificat: 2010-12-10
Caria de biberon, cauze si prevenire

De indata ce copilului ii apar primii dintisori, el devine susceptibil de carii. Aceste carii ale dintilor de lapte sunt cunoscute drept carii de biberon.

Acestea pot afecta dintii in totalitate sau pot aparea doar sub forma unor pete si se intalnesc cel mai adesea in cazul dintilor de sus. Totusi, ar putea fi afectati si alti dinti, in egala masura.
 

Care sunt cauzele cariei de biberon?

Cariile apar atunci cand lichidele dulci sunt oferite copilului, iar el este lasat sa suga din biberonul respectiv pentru o perioada indelungata. Multe lichide dulci constituie cauza acestor carii: de la ceaiul indulcit si sucul de fructe pana la laptele praf si laptele propriu-zis.

Bacteriile din gurita bebelusului folosesc aceste forme de zahar ca aliment. Apoi, ele produc acizi care ataca dintii. De fiecare data cand bebelusul tau consuma astfel de lichide, acizii ataca dintisorii timp de 20 de minute sau chiar mai mult. Dupa mai multe atacuri, dintii incep sa se carieze.

Nu doar ceea ce ii dai copilului sa bea din biberon poate cauza cariile, un factor important il reprezinta si timpul: cat sta bebelusul cu biberonul in gurita si cat de des il primeste intr-o zi. Nu-l lasa niciodata pe cel mic sa adoarma cu biberonul in gura.

Probabil ca o sa te mire, dar chiar si alaptatul in timpul noptii si ori de cate ori copilul o cere, poate fi un pericol pentru dintiisorii sai.

Copiii care prezinta urmatoarele caracteristici sunt mai predispusi cariilor:

• Cei nascuti prematur sau care au avut o greutate scazuta la nastere;
• Cei care au probleme de sanatate aparte;
• Cei care prezinta pete albe sau maronii pe dintisori;
• Cei care nu merg la dentist cu regularitate.

 

Cum putem preveni caria de biberon?

Uneori parintii nu realizeaza ca dintii bebelusilor se pot caria la scurt timp dupa ce au erupt. Atunci cand caria este vizibila, este posibil sa fie deja prea tarziu pentru a salva dintisorul. Poti ajuta la prevenirea cariilor bebelusului tau urmand cateva reguli simple:

• Dupa fiecare masa a bebelusului, sterge-i gingiile cu un prosopel curat, umed. Incepe periajul dintilor bebelusului odata cu aparitia primului dintre ei. Curata si maseaza gingiile in zonele unde nu au aparut inca dintisori.

• Nu-l lasa niciodata pe cel mic sa adoarma cu biberonul de lapte, suc sau ceai in gurita.

• Daca bebelusul tau e obisnuit sa primeasca suzeta peste noapte sau in timpul somnului de peste zi, ofera-i intotdeauna o suzeta curata, recomandata de stomatolog sau de medicul pediatru. Nu-i inmuia niciodata suzeta in miere sau intr-un alt lichid dulce.

• Evita sa-i dai bebelusului in biberon apa indulcita sau sucuri.

• Daca sursa de apa potabila la care sunteti bransati nu contine fluorura (o substanta care ajuta la prevenirea cariilor), intreaba medicul dentist cum ai putea sa-i oferi copilului aportul necesar.

• Incepe vizitele la stomatolog inca din primul an de viata al copilului si apoi mergi regulat la dentist cu cel mic. Daca banuiesti ca are probleme de dentitie, mergi cu el la medic cat mai repede posibil.

• Cei mici ar trebui incurajati sa inceapa sa bea din canuta inca de la varsta de un an. Chiar si in acest caz, copilul nu trebuie lasat sa bea de cate ori cere, pentru ca de multe ori pentru cei mici acesta devine doar un obicei. Atfel spus, nu cer sa bea pentru ca le este sete, ci doar pentru ca le place.

• Daca ii dai bebelusului lapte cu biberonul, tine-l intotdeauna in brate. Nu-i lasa niciodata biberonul in carut sau in patut si nu-i pune suc in biberon.

• Folosirea canutelor pentru bebelusi se poate face inca de la varsta de 6 luni. Dupa 1 an, ar trebui sa scoti de tot biberonul din obiceiurile copilului. Nu-i lasa celui mic nici canuta tot timpul, decat daca are doar apa in ea. Nu-i da bebelusului tau o canuta cu lapte sau suc atata timp cat este in patut sau in carut.

• Dupa ce copilul tau a implinit un an, ofera-i doar apa sau lapte simplu intre mese in locul altor bauturi. Daca vrei sa ii dai suc sau lapte indulcit sau cu diverse arome, ofera-i-le doar la masa. Acestea au un continut ridicat de zahar.



Simona Chiric



Redactor Copilul.ro


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dinti lapte

Articole recomandate

Citeste si despre