Cand si cum ingrijim dintii copiilor?

/ / Modificat: 2013-06-19
Cand si cum ingrijim dintii copiilor?

O intrebare frecventa a parintilor pentru medicul dentist est: cand incepem igiena orala la copii? Raspunsul este simplu: inca de la nastere!

La bebelusi, igiena arcadelor dentare, chiar si inainte de eruptia primului dinte, se face cu ajutorul unei comprese sterile umezite cu ceai de musetel. O data cu aparitia primului dinte de lapte, in jurul varstei de 5-6 luni, si pana la varsta de 2 ani, este recomandat sa curatam dintii cu ajutorul unei periute special pentru copii, fara pasta de dinti, deoarece micutii nu pot inca sa clateasca si pot inghiti cantitati din aceasta.

O exceptie o reprezinta pastele de dinti 100% naturale, fara continut de fluor, care nu prezinta niciun risc la ingerare si care pot fi folosite cu succes si dupa varsta de 2 ani. Cand micutii implinesc 2 ani, se presupune ca pot deprinde procedeul clatirii bucale dupa periaj, si atunci se poate folosi pasta de dinti cu fluor, intr-o cantitate cat un bob de mazare.

Ce periuta de dinti sa alegem?

Periuta de dinti cea mai indicata in cazul copiilor este cea electrica. Rotatiile ei inlatura placa bacteriana in mod eficient, chiar daca micutul nu stapaneste inca tehnica corecta de periaj. Bineinteles, se poate folosi si o perie de dinti clasica, cu peri naturali (mai indicata) sau cu peri artificiali, insa copilul trebuie ajutat si asistat de fiecare data cand se spala pe dinti.

Cum imi invat copilul sa se spele corect pe dinti?

Exemplul personal este cel mai elocvent: in fiecare dimineata si seara, copilul si parintele trebuie sa realizeze igiena orala impreuna. Astfel, micutul deprinde un obicei sanatos imitandu-si parintii, atat ca ritmicitate, cat si ca tehnica de periaj.

Cea mai buna metoda, insa, este vizita la dentist. Inca de la varsta de 2-3 ani, copilul trebuie sa beneficieze de prima lui intalnire cu medicul dentist: o consultatie si un periaj professional sunt pretextele cele mai bune pentru a se imprieteni cu mediul medical. Tot atunci, micutul poate invata, asistat de medic, cum sa se spele correct pe dinti, iar acasa, ajutat fiind de parinti, va aprofunda si retine tehnica.

Paste de dinti

Pana la varsta de doi ani sau, mai precis, pana cand copilul poate clati gura, se recomanda a nu se folosi pasta de dinti sau, daca se doreste, pot fi folosite pastele fara fluor sau pastele de dinti cu compozitie 100% naturala. Pastele cu fluor sunt indicate doar dupa varsta de 2-3 ani.

Dr. Cristina Chiper

Specialist estetica dentara

Life Dental Spa – Primul dental spa din Romania

www.lifedentalspa.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre