Muzica pentru bebelusi

/ / Modificat: 2011-11-03
Muzica pentru bebelusi





 

Muzica poate fi pentru bebelusi, dupa vocea umana, cel mai bun mijloc cognitiv si cel mai potrivit mod de invatare. Pentru o dezvoltare maxima a creierului, bebelusii au nevoie de stimuli potriviti. Este indicata evitarea supra-stimularii, deoarece poate duce ulterior la probleme, dintre care si ADD (sindromul deficitului de atentie).

Muzica de buna calitate si potrivita varstei este cea mai buna metoda pentru a oferi un reper in dezvoltarea bebelusului tau.

 Dezvoltarea bebelusului poate fi influentata de muzica

Potrivit rezultatelor unor studii, muzica clasica poate avea efecte benefice asupra dezvoltarii creative si cognitive a copilului, imbunatatind capacitatea de memorare si concentrare in timp ce ofera si o stare generala de bine. Aceasta stare de bine este transmisa si in momentul in care mamica asculta muzica in timpul sarcinii.

Dupa o varsta, muzica poate sa inlocuiasca cu succes alte activitati precum privitul televizorului sau jocurile pe calculator. Instalarea unui sistem audio sau a unui instrument muzical poate stimula apetitul pentru muzica, cantat sau dans.

Desi capacitatea de a canta la un instrument nu se dezvolta pana la varsta de 3 ani, niciodata nu este prea tarziu sa il lasi pe cel mic sa exploreze muzica si instrumentele muziale.

 Muzica este perceputa si in somn de catre bebelusi

Pe parcursul unor experimente s-a demonstrat ca nou-nascutii au innascut simtul de a face diferenta intre intensitatile sunetelor. Experimentul a constat in plasarea unor electrozi pe scalpul unor bebelusi care dormeau, pentru conectarea la un encefalograf. Un alt rezultat a fost ca bebelusii sunt sensibili chiar si la ritmul muzicii.

Se pare, deci, ca ne nastem cu un instinct al creierului de a cauta continuu tipare, pe care acesta le imprima in memorie si le identifica ulterior.

In timp ce a ramas neclar daca talentul muzical este innascut sau invatat, este clar ca puterea de a canta si a intelege muzica este o capacitate specific umana.

 Bebelusii retin muzica pe care o percep cat timp sunt in burtica

Conform rezultatelor unei mici cercetari din Marea Britanie, copiii recunosc si prefera muzica la care au fost expusi pe timpul cat au fost in burtica. Cercetatorii spun ca nu au gasit o dovada potrivit careia muzica ajuta copii sa devina mai inteligenti, dar s-a dovedit faptul ca factorii de mediu la care sunt expusi fetusii pot avea o influenta pe termen lung in ceea ce priveste dezvoltarea acestora.

Auditiile muzicale pe timpul sarcinii si in anii de inceput ai bebelusului ajuta la cultivarea gustului pentru muzica de calitate in ceea ce il priveste pe cel mic.

Teoria potrivit careia bebelusii isi pot aminti lucruri doar o luna sau doua este demontata de cecetatorii britanici, care sustin ca, potrivit studiului lor, un bebelus in varsta de 1 an a recunoscut muzica pe care a receptat-o cu pana la trei luni inainte de nastere.

Acest lucru a fost demonstrat printr-un mic experiment, care a constat in faptul ca un grup de mame au ascultat melodii diferite in ultimele trei luni de sarcina, iar dupa 12 luni o mare parte din bebelusi au recunoscut melodia dintre altele asemanatoare ca gen, tonalitate, ritm si putere.

Preferinta fata de o anumite melodie a fost masurata prin numarul de secunde pe care bebelusii le-au petrecut privind spre sursa de muzica, sursa asociata pavlovian cu un set de lumini colorate si puternice, care erau oprite cand bebelusul isi intorcea privirea spre alt obiect.

Astfel, bebelusii faceau rapid asocierea intre directia in care privesc si cantitatea de muzica pe care o pot asculta.

 Stilul de muzica si ritmul

Se pare ca stilul muzical nu este important, deoarece bebelusii au recunoscut UB40 la fel cum au recunoscut Mozart. Ritmul insa pare sa fie important: bebelusii care au ascultat ritmuri mai rapide (in experiment s-au utilizat trupa Five si inceputul Celor patru anotimpuri de Vivaldi) au aratat preferinte mai puternice decat cei care au ascultat ritmuri mai lente.

Cu toate acestea, amintirile celor mici nu au legatura cu dezvoltarea inteligentei lor, deoarece nu s-a observat nicio diferenta intre cei care au ascultat muzica clasica si cei care au ascultat reggae sau pop.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre