Exercitii care il ajuta pe bebe sa stea in fundulet

/ / Modificat: 2017-07-26
Exercitii care il ajuta pe bebe sa stea in fundulet

Exercitiile care il ajuta pe bebelus sa stea in fundulet sunt extrem de eficiente pentru dezvoltarea motorie, in capatarea unui control al capului si dobandirea echilibrului, dar si in dezvoltarea flexibilitatii corpului. Bebe reuseste sa se ridice prima oara in fundulet, cu ajutor din partea ta, in jurul varstei de 5 luni, pentru ca abia pe la 7-8 luni sa aiba puterea si capacitatea de a se ridica singur si de a sta in sezut fara niciun pic de ajutor. Iata cateva exercitii care grabesc aceste reusite in dezvoltarea micutului tau!

Chiar daca ridicarea in fundulet a bebelusului depinde, in cea mai mare masura, de dezvoltarea lui fizica sau motorie, si tu, ca parinte, ai un rol esential in a-l incuraja pe copil sa treaca mai repede si mai usor intr-o alta etapa de dezvoltare.

Nu doar dezvoltarea musculaturii gatului, trunchiului si picioarelor sunt importante in invatarea copilului, ci si capacitatea de a-si controla capul si de a se concentra asupra miscarilor. Pastrarea echilibrului si flexibilitatea membrelor si trunchiului sunt la fel de importante pentru ca micutul tau sa invete sa se ridice in fundulet si sa ramana in aceasta pozitie, fara a avea nevoie de sprijin sau ajutor.

Pentru ca bebelusul sa fie apt din toate punctele de vedere pentru acest pas important din dezvoltarea lui, este important sa il stimulezi constant sa se ridice in fundulet. Poti face acest lucru prin cateva exercitii, pe care este indicat sa le introduci in rutina lui zilnica si sa ai grija sa le repeti constant si cu multa rabdare.

Exercitiul 1 - statul pe burtica

Inainte ca bebe sa fie in capabil sa ramana in echilibru in pozitia de sezut, este important sa isi dezvolte foarte bine musculatura gatului si trunchiului. Doar in momentul in care reuseste sa le controleze corespunzator, va putea sa ramana in fundulet mai mult timp, fara ajutor.

Pentru dezvoltarea acestor muschi, este nevoie de repetarea unui exercitiu simplu si de incurajarea copilului pentru a-si ridica singur capul si umerii de la sol. Pune-l sa stea intins pe burta, pe pat sau pe saltea. Apoi stai deasupra lui si vorbeste cu el pentru a-l stimula sa isi ridice capul si sa se uite la tine. Cu timpul, copilul va reusi sa isi ridice din ce in ce mai mult capul, intarindu-si musculatura gatului, care il va ajuta foarte mult si atunci cand va incerca sa stea in fundulet.

Exercitiul 2 - taratul

Tot un exercitiu util in dezvoltarea musculaturii corpului bebelusului este cel in care sta intins pe burtica si este atras cu tot felul de jucarii.

Asaza-l pe pat, pe burtica, si pune-te in fata lui, la o oarecare distanta de el. Bebe va incerca continuu sa te localizeze cu privirea, ridicand capul. In acele momente, arata-i jucaria lui preferata, pentru a-l incuraja sa se deplaseze un pic spre ea si sa o prinda. Va depune eforturi si se va impinge in manute si in picioruse in incercarea de a ajunge la jucarie, miscari esentiale in dezvoltarea musculaturii corpului.

In plus, va capata mai multe putere si mobilitate, care in timp il vor ajuta sa se ridice in fundulet. La aceasta varsta, bebe nu se va ridica niciodata singur in sezut din pozitia intins pe spate. Ii este mai usor sa invete sa se aseze in aceasta pozitie de pe burta, initial in patru labe si in ultima instanta in fundulet.

Lucrarea musculaturii mainilor si picioarelor, dar si a trunchiului, si incurajarea copilului sa se deplaseze de-a busilea sunt parti esentiale din procesul de invatare si stimulare a bebelusului sa se ridice in fundulet.

Exercitiul 3 - ridicarea umerilor

Aseaza bebelusul pe spate, pe o saltea sau pe pat, cu capul spre tine. Pune-ti mainile sub bratele lui. Incepe sa ii ridici usor umerii si bratele, lasandu-l si pe el sa se straduiasca un picut. In timp ce il ridici, vorbeste-i si incurajeaza-l cu expresii motivante "hai, sus", "hai, ca poti" etc. Chiar daca ai impresia ca nu intelege, aceste incurajari sunt stimulante pentru el.

La inceput, s-ar putea sa faci tu toata munca si sa il ridici in fundulet cu ajutorul mainilor. Pe masura ce exersati de mai multe ori, copilul va incepe sa isi dea singur silinta si sa reuseasca sa se ridice fara efort, de indata ce pui mainile pe el. Pozitionarea mainilor sub brate va fi semnalul care ii transmite ca trebuie sa se ridice si sa se straduiasca singurel sa o faca.

Exercitiul 4 - asezatul in fundulet

Si pozitionarea lui direct in fundulet poate fi de ajutor in dobandirea controlului asupra trunchiului si a echilibrului in aceasta pozitie.

Asadar, pune-l pe pat sau saltea in fundulet si da-i usor drumul, tinand mainile la cativa centimetri distanta de el. Cel mai probabil ca in primele zile se va prabusi cand intr-o parte, cand intr-alta. Ai grija sa atenuezi caderile cu ajutorul mainilor.

Nu renunta! Ridica-l usor de manute sau umeri si incurajeaza-l sa revina la pozitia de stat in sezut, apoi da-i iarasi drumul. Mai incearca o data si apoi renunta! Ii ajunge pentru un singur exercitiu. Insa ai grija sa nu treaca zi fara sa faceti aceste exercitii. Numai in acest fel, copilul tau va invata ca trebuie sa isi mentina singur echilibrul si sa isi antreneze muschii pentru a putea sta singur in fundulet.

Exercitiul 5 - in fundulet, cu picioarele atarnate

Un alt exercitiu util dezvoltarea musculaturii bebelusului si in dobandirea puterii necesare pentru a se ridica in fund este cel in care il asezi pe spate pe o masa. Ai grija sa il pozitionezi pe marginea mesei, astfel incat piciorusele lui sa atarne pe langa masa. Apoi, prinde-l de manute si trage-l usurel in sus, pana cand ia pozitia de sezut.

Daca este prea mic, are sub 5-6 luni, asigura-i cu o palma coloana vertebrala, pentru a evita accidentele neplacute.

Repeta exercitiul de mai multe ori, lasandu-l usor pe spate si ridicandu-l iar pana cand se obisnuieste si depune singur eforturi pentru a se ridica.

Este foarte important sa analizezi cu atentie dezvoltarea motorie a bebelusului tau. In cazul in care pana pe la 5-6 luni nu da semne sa isi ridice capul, sa se tarasca sau sa se rostogoleasca, mergi cu el la medic. Este recomandat sa faci investigatiile de rigoare si sa te aisguri ca nicio problema medicala nu sta la baza intarzierii dezvoltarii copilului. In plus, poti afla de la medic si care sunt cele mai bune solutii pentru a-l incuraja sa se dezvolte mai usor si mai repede.

Micutul tau cum a invatat sa stea in fundulet? L-ai stimulat prin exercitii? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre