Somnul bebelusilor in calatorie

/ / Modificat: 2011-07-08
Somnul bebelusilor in calatorie

art_bebelus_somn_programSomnul bebelusilor este greu de realizat in calatorii. Rutina de somn a bebelusului nu mai poate fi respectata asa cum te-ai obisnuit. Odata ce ai plecat cu bebelusul in calatorie, schimbarile isi vor pune amprenta si asupra felului in care va adormi. Unii copii nu reusesc sa doarma deloc in calatorii. Afla cum convingi bebelusul sa adoarma in masina, tren sau avion si chiar si la destinatie!

Somnul bebelusului in masina sau tren

Daca bebelusul tau este obisnuit sa adoarma in galagie si miscare, atunci nu vei avea foarte mari probleme in a-l adormi pe drum. Dimpotriva, exista pericolul sa cada in cealalta extrema: somnul excesiv de mult.

Probabil ca leganatul trenului sau masinii il vor face sa doarma mai mult decat ti-ai dori. Nu este bine nici asa pentru ca ii poate afecta calitatea si cantitatea somnului pe timpul notpii, odata ce ajungeti la destinatie.

Pentru a evita aceasta situatie este indicat sa plecati in calatorie pe timpul noptii. In acest fel copilul va dormi exact cand trebuie si programul nu ii va fi dat peste cap.

Daca nu poate dormi astfel, un obiect familiar cu care dormea acasa sau un fond muzical cunoscut ori un cantec de leagan il pot ajuta.

bebelus_vacantaSomnul bebelusului in calatoria cu avionul

Calatoria cu avionul trebuie planuita in cel mai mic detaliu inainte cu ceva timp. Mai ales daca mergeti pe distante foarte mari si exista o diferenta de fus orar care da peste cap nu numai somnul, ci si starea de bine a copilului.

Pregateste-te pentru calatoria cu avionul astfel:

  • rezerva un cos pentru copil in avion sau intreaba daca poti lua cu tine scaunul de masina cu tine;
  • daca micutul tau sufera de rau de miscare asigura-te ca ai cu tine cateva masuri esentiale (bratarile cu presopunctura sunt foarte utile pentru bebelusi), altfel, nu va putea dormi din aceasta cauza;
  • ai grija sa ai cu tine paturica cu care doarme acasa, suzeta sau biberonul pregatit;
  • lasa copilul sa doarma de cate ori vrea pe parcursul zborului.


Trebuie sa fii sigura ca ai pus in bagaje toate obiectele, medicamentele si lucrurile care il ajuta pe bebelus sa aiba o stare de bine. Pentru ca daca micutul se simte rau, este stresat sau deranjat de ceva si nu ai la tine ceva cu care sa il calmezi, acesta nu va putea sa respecte programul de somn.

 

jucaria_preferata_vacantaSomnul bebelusului in vacanta

Daca vrei ca bebelusul sa doarma cat mai bine in vacanta trebuie sa incerci sa te abati cat mai putin de la rutina lui de somn atat pe drum, cat si la destinatie. Bebelusii nu reactioneaza prea bine la schimbari. Trebuie respectate cat mai bine orele de masa si de somn.

Multi bebelusi au probleme in a adormi in camera de hotel sau intr-o locatie noua. De aceea este bine sa iei cu tine lenjerie de pat de acasa, pijamale, paturica, obiecte de confort si alte lucruri care sa ii aminteasca de camera de acasa. Il vor ajuta sa adoarma mai usor. Daca bebelusul adoarme pe linia melodica a unei jucarii sau pe o anumita piesa de pe un CD ori sunet, asigura-te ca iei cu tine acele obiecte.

Daca cel mic nu poate dormi pe un pat de hotel sau intr-un patut de copil special amplasat in camera lui, atunci culca-l in carut sau in scaunul de masina, daca le iei cu tine.

Chiar daca sunteti in vacanta trebuie sa incerci sa respecti rutina si programul copilului. Este vorba si de baita de seara, masajul si chiar cititul povestii. Copilul reuseste sa adoarma mai repede daca se recreeaza mediul familiar de acasa. Oricum, el resimte un disconfort cauzat de schimbarea locuintei, a temperaturii si ambientului. Nu vrei sa fie dat peste cap complet.



La intoarcerea acasa asigura-te ca ajungi acasa exact atunci cand este momentul ca bebelusul sa doarma. Este important sa nu ajungi in miezul noptii, ci sa te asiguri ca ajungi inainte cu cel putin o ora inainte de timpul pentru somn. Trebuie sa ai timp sa faci toata rutina de somn (imbaiere, masaj etc.).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somnul bebelusilor Rutina somn bebelusi Calatorie bebelusi Bebelusi avion Zbor avion bebelusi Jucarii calatorie copii

Articole recomandate

Citeste si despre